Malezya'da OHAL ilan edildi

Güncelleme Tarihi:

Malezyada OHAL ilan edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2021 07:58

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah'ın koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği belirtildi. Öte yandan Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin, koronavirüs nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ile askeri yönetimin gelmeyeceğini, sivil hükümetin faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi. OHAL ilan edilmesinin ardından ülkede koronavirüs vaka sayılarında rekor kırıldı.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS VAKA SAYILARINDA REKOR

Olağanüstü hal ilan edilen Malezya’da son 24 saatte 3 bin 309 yeni koronavirüs vakası tespit edildi.

Koronavirüs  ile mücadele önlemleri kapsamında aralarında Malezya’nın da bulunduğu birçok ülkede önlemler arttırılıyor. Kovid-19 ile mücadele önlemleri kapsamında OHAL ilan edilen Malezya’da son 24 saat içinde 3 bin 309 yeni vaka tespit edildi.

Yeni verilerin açıklanmasının ardından Malezya’da OHAL ilan edilmesine rağmen salgının başlangıcından bu yana günlük vaka sayılarında rekor kırıldı.

Açıklanan son verilere göre, Malezya’da son 24 saatte 3 bin 309 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 141 bin 533’e, son 24 saatte 4 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı sayısı ise 559’a yükseldi.

Kraliyet Sarayı Istana Negara'dan yapılan yazılı açıklamada, Sultan Abdullah Şah'ın, Başbakan Muhyiddin Yasin'in tavsiyesine uyarak 1 Ağustos'a kadar OHAL ilan edilmesine rıza gösterdiği belirtilerek, "Karar ülkenin çıkarları ve halkın güvenliğinin temini esas alınarak verilmiştir. Kovid-19 istatistikleri ve özellikle eyaletlerdeki sağlık ekipmanı zorlukları hesaba katılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Kral'ın bu süreçte halkı sükunete davet ettiği vurgulandı ve "1 Ağustos 2021'e kadar Kovid-19 vakalarında azalış gözlemlenir ve salgın kontrol edilirse OHAL kararı daha kısa sürebilir." denildi.

Öte yandan Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin, koronavirüs nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ile askeri yönetimin gelmeyeceğini, sivil hükümetin faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi.

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah'ın OHAL ilanının ardından ulusa seslenen Başbakan Muhyiddin, OHAL şartlarına dair bilgilendirmede bulundu.

Muhyiddin, Eylül 2020'den bu yana Kovid-19 vakalarında görülen yoğun artışın bu kararı tetiklediğini belirterek, "Majesteleri Kral'ın OHAL ilanına razı olmasının en önemli sebeplerinden biri, Kovid-19 vakalarındaki artışın ekonomiye oluşturduğu tehdit olmuştur." dedi.

Bu süreçte hükümetin, Kovid-19 salgınını önlemek üzere özel hastanelerin ve mülklerin geçici süreliğine devralınması dahil her türlü yetkilere sahip olabileceğini kaydeden Muhyiddin, hükümetin salgını önlemeye yönelik uygulamalarını zorlaştırmaya çalışanların cezalandırılacağını bildirdi.

Malezya Başbakanı, ülke genelinde her türlü ekonomik faaliyetlerin bu süreçte kesintisiz olarak devam edeceğini söyledi.  

Malezya hükümeti Ekim 2020'de ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle OHAL ilan edilmesi için Kral'a tavsiyede bulunmuş, Malezya Kralı teklifi reddetmişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!