Macron, aşırı sağcı Le Pen’den rol çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Macron, aşırı sağcı Le Pen’den rol çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 07:00

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, haziran ayındaki AP seçimleri öncesinde oyların aşırı sağa kaymasını önleme adına attığı adımlarla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Geçen yılı emeklilik reformu ve göç yasası krizleriyle geçiren Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yıl sonu konuşmasında işaret ettiği “yeni politik inisiyatifler” alma sözüne uyarak hükümet politikalarında dümen kırmış gibi görünüyor. Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin anketlerdeki yükselişine yanıt verme arayışında olduğu belirtilen Macron, bu doğrultuda öncelikle daha dinamik ve kamuoyu nezdinde kredisi yüksek bir isim olarak bilinen Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ı başbakanlığa getirdi. Macron’un bu hafta başında eğitim sisteminde reform yapmayı amaçladıklarını duyurduğu sözleri ise muhafazakâr seçmene ulaşma çabası olarak algılandı.

SEÇMEN SORUNLARI

Geçen salı günü ulusal kanallardan canlı yayımlanan basın toplantısında özellikle orta ve düşük gelirli Fransızların günlük hayatta yaşadıkları problemlere odaklanan Macron, “birlik olunduğu takdirde Fransa’nın çok daha güçlü olacağını” söyledi. İstihdamın arttırılacağı sözünü veren Fransız Cumhurbaşkanı, “Bazı vatandaşlarımız devlet yardımı alamayacak kadar fazla, iyi yaşayamayacak kadar az kazanıyor, bu Fransa’nın kör noktası” diyerek orta gelirlilerin yaşam koşullarını iyileştireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

EĞİTİM REFORMU

“Fransa, Fransa kalacak” diyerek milli kimliklerini koruyacaklarını belirten Macron, okullardaki vatandaşlık derslerinin saatlerini arttırmayı planladıklarını söyledi. Macron’un bu çıkışı seçmenin aşırı sağa yönelmesinin önünü alma çabası olarak görülüyor. Haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için anketlerde Le Pen’in partisi yaklaşık 10 puan önde görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!