Londra ve Ankara’dan göçe karşı işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Londra ve Ankara’dan göçe karşı işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 07:00

İngiltere, yasa dışı göçün yavaşlatılması amacıyla Türkiye ile yeni bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Düzensiz göçle mücadele konusunda hem yurtiçi hem de yurtdışında attığı adımları sıklaştıran İngiltere, Türkiye ile arasındaki yasadışı göçü engellemek için yeni bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Anlaşmanın, insan kaçakçılığı şebekelerinin çökertilmesi ve tekne ticaretinin engellenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini kapsadığı açıklandı. Anlaşma kapsamında Türkiye’de Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yeni bir operasyonel birimin oluşturulması da öngörülüyor.

TÜRK KAÇAKLARIN İADESİ

İngiliz Daily Mail gazetesi ise anlaşmanın Manş Denizi’nden botlarla geçen Türk vatandaşlarının iadesini de kapsadığını paylaştı. Gazetenin verdiği rakamlara göre bu yıl Nisan’dan Temmuz’a kadar sadece dört ayda bin 359 Türk vatandaşı Manş üzerinden kaçak yollarla Ada’ya geçti. Bu rakam bir önceki yıl bin 76’ydı. Hükümetten yapılan açıklamada anlaşmanın kaçakçılık şebekelerini çökertmek için de büyük bir imkân sağladığı belirtildi. İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, anlaşmayla iki ülke arasındaki veri paylaşımının artacağını söyledi.

Haberin Devamı

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

25 Temmuz tarihinde İngiltere Göç Bakanı Robert Jenrick, Ankara’yı ziyaret etmiş, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ile görüşmüştü. Robert Jenrick, anlaşmanın mali detaylarının sorulması üzerine, Londra’nın anlaşma kapsamında Türkiye’ye ne kadar ödeme yapacağına dair bir bilgi paylaşmadı. İngiliz bakan, GB News’e verdiği demeçte “Bu sadece parayla ilgili değil. Esas olarak istihbarat ve bilgi paylaşımı ile ilgili” ifadelerini kullandı.

TÜRK VE İNGİLİZ POLİSİNDEN ORTAK MERKEZ

Türk yetkililere göre, Türk ve İngiliz polisi, düzensiz göçmenlerin yasadışı yollarla denizden ve karadan ülkelere girişini engellemek için bilgi paylaşımı başta olmak üzere her konuda işbirliği yapacak. Her iki ülkenin yetkilileriyle direkt iletişimin sağlanması için de ortak merkez kurulacak. Böylece düzensiz ve yasadışı göçmenlerin başta Türkiye, AB ülkeleri ve İngiltere olmak üzere ülkelere girişlerinin engellenmesi için ortak çalışma yürütülmüş olacak.

Haberin Devamı

ÖNDE TATİLCİLER, ARKADA GÖÇMENLER

17 Temmuz’da Fransa’nın Boulogne-Sur-Mer sahilinde çekilmiş fotoğrafta önde tatilciler arkada ise botla Manş Denizi’ni geçerek İngiltere’ye gitmeye hazırlanan mülteciler görülüyor. Tatilciler denizin keyfini çıkarırken sığınmacılar sağ salim İngiltere’ye varmanın derdinde.

İTALYA AÇIKLARINDA MÜLTECİ FACİASI: 41 ÖLÜ

İtalya açıklarında dün bir sığınmacı teknesinin batması sonucu 41 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Tunus’un Safakes limanından hareket eden sığınmacı teknesi İtalya’nın Lampedusa Adası açıklarında battı. Teknede bulunan 4 kişi sahil güvenlik tarafından kurtarıldı. Lampedusa Adası’na getirilirken Fildişi Sahili ve Gineli 4 kişi kurtarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!