Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Sır gibi saklanan destek deşifre oldu: İstihbarat ABD'den bomba İsrail'den! Kan donduran görüntüyü Al Jazeera yayınladı: İsrail tankı ezerek öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Sır gibi saklanan destek deşifre oldu: İstihbarat ABDden bomba İsrailden Kan donduran görüntüyü Al Jazeera yayınladı: İsrail tankı ezerek öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2024 08:53

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD basını sır gibi saklanan desteği deşifre etti. Hamas'ın üç numarasına düzenlenen suikasttaki ABD parmağını yazan ülke basını Washington'dan gelen istihbarat sayesinde İsrail'in saldırıyı gerçekleştirebildiğini duyurdu. Al Jazeera izleyenlerin kanını donduran bir görüntüye ulaştı. Akıllı telefon kamerasından çekilen videoda, üzerinde tank palet izi izi bulunan cesedin yerde olduğu görülüyor. Öte yandan ABD'nin Gazze'de acil ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısı Rusya ve Çin'in veto etmesi sonucu reddedildi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Ürdün ve ABD dahil 5 ülkeden Gazze’ye havadan yardım

Ürdün, ABD, Almanya, Mısır ve Singapur Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta bölgelerine havadan yardım gerçekleştirdi. Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri öncülüğünde ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Almanya, Mısır, Singapur’un katıldığı operasyonda toplam 6 uçak bölgeye gıda ve insani yardım atışı gerçekleştirdi.

Ürdün ordusu tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana gerçekleştirdiği havadan yardım sayısının 55’e yükseldiği belirtildi. Ayrıca ordunun, uluslararası işbirliği ile gerçekleştirilen 82 havadan yardıma da katıldığı aktarıldı.

Rusya ve Çin'den ABD tasarısına veto

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD'nin Gazze'de acil ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısı Rusya ve Çin'in veto etmesi sonucu reddedildi.

Rusya ve Çin, Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesini, Hamas'ın elindeki rehineleri serbest bırakmasına bağlayan karar tasarısını Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde veto etti. Tasarı, ABD tarafından Konsey'e sunulmuştu.

Konsey'in 15 üyesinden 11'i tasarıya destek verirken, Rusya ve Çin dahil 3 üye karşı oy kullandı, bir üye çekimser kaldı.Rusya ve Çin ile birlikte Cezayir de karşı oy kullandı. Rusya ve Çin; ABD, İngiltere ve Fransa'yla birlikte BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden.

Mescid-i Aksa'da Ramazan ayının ikinci cuma namazında 120 bin Müslüman saf tuttu
Mescid-i Aksada Ramazan ayının ikinci cuma namazında 120 bin Müslüman saf tuttu

İsrail ordusu Gazze Şeridine 168 gündür saldırılarını sürdürürken, Doğu Kudüs’teki ve Batı Şeria’daki Filistinliler Ramazan ayının ikinci Cuma namazını kılmak için İslam dininin en kutsal üçüncü mekanı Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Binlerce Filistinli sabah erken saatlerinden itibaren İsrail’in kurduğu askeri kontrol noktalarını geçerek Mescid-i Aksa’nın yolunu tuttu. Ancak İsrail güçleri, Batı Şeria'dan gelenlerin Kudüs'e girişlerinde bu hafta da sıkı kısıtlamalar uyguladı. Çok sayıda Filistinlinin "izin belgesi" olmadığı gerekçesiyle Kudüs'e girişi engellendi. Ayrıca Mescid-i Aksa'ya 55 yaş ve üzeri erkekler ile 50 yaş üzeri kadınların girişine izin verilirken, kimlik kontrolü yapan İsrail güçleri çok sayıda Filistinliyi geri çevirdi.

Kudüs İslami Vakıflar Dairesinden yapılan açıklamada, İsrail'in kısıtlamalarına rağmen Mescid-i Aksa'da Ramazanın iki Cuma namazında 120 bin Müslümanın saf tuttuğu belirtildi.

Korkunç görüntüyü Al Jazeera yayınladı: İsrail tankı Filistinli sivili ezerek öldürdü

Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail ordusunun imza attığı yeni bir vahşet bölgeden gelen görüntüler ile gün yüzüne çıktı.


Al Jazeera'nın elde ettiği görüntülerde, İsrail tankı tarafından ezilerek öldürülmüş Filistinli bir adamın vücudunun bir bölümü görülüyor.


Akıllı telefon kamerasından çekilen videoda, üzerinde tank palet izi izi bulunan cesedin yerde olduğu görülüyor.


Al Jazeera'ya göre adam bacaklarından birinde alçıyla yaralanmıştı ve tank ona çarpmadan önce sürünerek uzaklaşmaya çalışmıştı.


Tank tarafından ezilerek öldürülen Filistinlinin cansız bedeni, telekomünikasyon kesintisi ve İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Şifa Hastanesi çevresindeki bölgede bulundu.

Japon muhasebeciden sessiz İsrail protestosu

Tokyo'da yaşayan Japon muhasebeci Isao Yamaguchi, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çekmek için tek başına sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Aralık ayından bu yana farklı bölgelerde eylemini sürdürdüğünü söyleyen Yamaguchi, elindeki pankartla Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı.


ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Netanyahu ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana 6. kez Orta Doğu turu gerçekleştiriyor. Bakan Blinken, Gazze’de ateşkes ilan edilmesine yönelik İsrail ile Hamas arasında arabulucular tarafından yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi amacıyla çıktığı Orta Doğu turunun ikinci ayağı Mısır'da temaslarını tamamladı.

Blinken, turunun son durağı olan İsrail'e geçti. ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-17 uçağıyla Tel Aviv'e gelen Blinken, havalimanında yetkililer tarafından karşılandı. Blinken, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasını da içeren ateşkes anlaşmasına yönelik İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başa başa görüşme gerçekleştirdi.

Blinken'ın savaş kabinesinin üyeleriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.


Arap bakanlardan 'tüm sınır kapılarını açın' çağrısı
Arap bakanlardan tüm sınır kapılarını açın çağrısı

Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bakanlar, insani yardımın ulaştırılabilmesi için İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tüm sınır kapılarının açılması yönünde ortak çağrıda bulundu.

Bakanlar ayrıca Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) tam destek sağlanması çağrısında bulunurken, İsrail'in Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün yanı sıra İslam ve Hıristiyan dünyasının kutsal mekanlarını değiştirmeyi amaçlayan yerleşimler ve diğer faaliyetler de dahil olmak üzere adil bir barış ihtimalini baltalayan tek taraflı eylemlerden kaçınmasının önemine dikkat çekti. 

İsrail'den İHA'lı katliam: Sivilleri vurdular

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin paylaştığı anlarda, İsrail ordusunun Han Yunus şehrinde işlediği bir sivil katliam kayda alındı. Görüntülerde 4 sivil gencin İHA ile bombalanarak parçalara ayrıldığı görüldü.

Roket sirenleri çaldı: Sığınaklara gidin

İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırına yakın Manara topluluğunda roket sirenleri çaldı. Yapılan uyarıda sivil halkın sığınaklara gitmesi istendi.

İstihbarat ABD'den bomba İsrail'den

IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, gazetecilere verdiği brifingde İsrail'in cumartesi gecesi Gazze'nin merkezindeki El Nuseyrat mülteci kampını, İsa'nın bulunduğu istihbaratı üzerine bombaladığını söylemişti.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas’ın üst düzey komutanı Mervan İsa’nın geçen hafta öldürüldüğünü doğrulamıştı. ABD'den bu suikast ile ilgili dikkat çeken bir iddia geldi.


NBC News'te yer alan bir habere göre Amerikan istihbaratı, bu ayın başlarında Gazze'de öldürülen üst düzey Hamas üyesi Mervan İsa'nın hedef alınmasında İsrail'e yardım etti. İsrail merkezli Times of Israel Hamas'ın üst düzey komutanına yönelik suikast muhtemelen ABD'nin kulak misafiri olmasından kaynaklandı' dedi.


Ynet ise bu gelişmeyi 'ABD istihbaratı Marwan Issa'nın hedef alınmasına yardımcı oldu' manşeti ile okurlarına duyurdu. Haberde şu ifadelere yer verildi;


'Yetkililer, sabit disklerden, cep telefonlarından, dizüstü bilgisayarlardan, haritalardan ve diğer materyallerden toplanan istihbaratın yanı sıra ABD tarafından gerçekleştirilen elektronik dinlemelerin büyük olasılıkla İsrail'e Hamas'ın 3 numaralı yetkilisi Marwan Issa'nın yerini tespit edip ortadan kaldırmasında yardımcı olduğunu ekledi.'

Gallant silah listesi ile Washington'a gidiyor

Axios'un iki İsrailli ve ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'in hızlandırılmış bir şekilde almak istediği ABD silahlarının istek listesiyle gelecek hafta Washington DC'deki toplantılara gelecek.

Blinken, Netanyahu ve İsrail savaş kabinesi ile görüşecek

Times of Israel'in ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile görüşmeye hazırlanıyor.

Blinken, rehine görüşmelerinin sekteye uğraması nedeniyle Katar'a Hamas'ı sınır dışı edilmekle tehdit etmesini söyledi
Blinken, rehine görüşmelerinin sekteye uğraması nedeniyle Katara Haması sınır dışı edilmekle tehdit etmesini söyledi

CNN'in haberine göre , ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ayın başında Katar'a, Hamas'a geçici bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını kabul etmesi için baskı yapması gerektiğini iletti.


Aynı habere göre, aksi durumda Katar'da yaşayan Hamas yetkililerinin ülkeyi terk etmesinin isteneceği belirtildi. CNN, Hamas yetkililerine bu durumun 5 Mart'ta iletildiğini yazdı.

ABD ordusu, Husilerin fırlattığı balistik füzeleri imha ettiğini açıkladı

ABD ordusu, Husilerin Yemen'den fırlattığı iki gemisavar balistik füzeyi ve insansız bir su üstü gemisini imha ettiğini açıkladı. ABD Merkez Komutanlığı sosyal medya sitesi X'te, "Bu silahların bölgedeki koalisyon ve ticari gemilere yönelik yakın bir tehdit oluşturduğu belirlendi" dedi.

The Economist yeni kapağında, Gazze savaşına yönelik küresel eleştirilerin ortasında 'İsrail'in tek başına' olduğunu ilan etti

The Economist'in son sayısının kapağında, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürütülen savaşla ilgili giderek artan küresel eleştirilerle karşı karşıya kalması nedeniyle kendisini uluslararası alanda izole edilmiş bulduğu belirtiliyor.


Haftalık İngiliz gazetesinin kapağında "Yalnız İsrail" metninin altında kuma dikilmiş bir İsrail bayrağı ve arkasında Gazze'deki hasarlı binalar yer alıyor.

İsrailli protestocular erken seçim talebiyle Netanyahu'nun evinin yakınında yürüdü

İsrailli protestocular Perşembe gecesi Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hayfa'nın güneyindeki Kayserya'daki evinin yakınında yürüyüş yaparak Gazze'deki esirlerin geri dönmesini ve ulusal seçimlerin erken yapılmasını talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!