Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum: Savaşta ikinci cephe alarmı... İsrail'den ambulans konvoyuna saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2023 08:28

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Gazze kuşatmasını tamamladığını duyuran İsrail'e Hamas'tan yanıt geldi. ABD'den gelen haber ise bölgedeki tansiyonu zirveye çıkardı. Hizbullah ile ikinci bir cephe açılabileceği endişesi devam ederken ABD, Wagner'in devreye girdiğini duyurdu. Mescid-i Aksa'ya alınmayan Filistinliler bu hafta da namazlarını dışarıya serdikleri seccadeler üzerinde kılarken, İsrail polisi yine biber gazı ile müdahale başlattı. Öte yandan İsrail, Şifa Hastanesi’nden yaralıları taşıyan konvoyu vurdu. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi. Netanyahu ise "Kuzeydeki düşmanlarımıza sesleniyorum, bizi test etmeyin, bedelini ödeyeceksiniz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İSRAİL SIĞINMACILARIN KALDIĞI OKULU BOMBALADI

Akşam saatlerinde Şifa Hastanesi’nde bulunan ambulans konvoyuna saldıran İsrail savaş uçakları, saatler sonra Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde binlerce Filistinlinin sığındığı BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı okulu vurdu.

Usame Bin Zaid Okulu'na düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtilirken, henüz can kaybına ilişkin net bir açıklama yapılmadı.

GAZETECİLERİN YAKININA BOMBA DÜŞTÜ

Gazze sınırında gazetecilerin olduğu yerin yakınına bomba düştü. CNN Türk Muhabiri Hasret Kaya şunları aktardı:

Aracın içindeydik. Sirenler çaldı. Kameraman Buğra Benlioğlu 'Hemen kaçalım' dedi. Kaçtık ve yakında bulunan anaokuluna sığındık. Çelik konstrüksiyon bir anaokulu olduğu için güvenli bir yer gördük. Hiç beklemediğimiz bir andı. Top sesleri susmuş gibiydi. Yaralanan olmadı gördüğümüz kadarıyla.

Şarapneller sıçardı. Ben bile kolumda ufak bir cam parçası hissettim. Gazetecilerin araçlarının bulunduğu yer burası. Kalınan yerle arasında 1 kilometre var. Burada çok sayıda gazeteci var. 2 araç hasar aldı. Araçların camları tuzla buz oldu.

Burası utanç tepesi olarak biliniyor. Çatışmalar yıllarca buradan izlendi.

NETANYAHU: BEDELİNİ ÖDEYECEKSİNİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kuzeydeki düşmanlarımıza sesleniyorum, bizi test etmeyin, bedelini ödeyeceksiniz" açıklamasını yaptı.

İSRAİL AMBULANS KONVOYUNU VURDU: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’nin bahçesinde bulunan ambulans konvoyuna hava saldırısı düzenledi.

Hastanede tedavi gören ağır yaralı hastaları Mısır’a taşımak için bekleyen ambulans konvoyuna düzenlenen saldırıda çok sayıda can kaybının ve yaralının olduğunu belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra yaptığı açıklamada, "Bu bir sağlık konvoyuydu” ifadelerini kullanarak, saldırı sırasında Mısır’a gönderilecek hastaların ambulanslarda olduğunu aktardı. El Kudra, “Ambulanslar 15-20 ağır yaralı hastayı taşıyordu” dedi.


ŞİFA HASTANESİ DOKTORU: NE YARDIM VAR NE TEMİZ SU, NE KADAR DAYANACAĞIZ

Gazze Şifa Hastanesi Doktoru Fadya Malhis, TRT Haber'e saldırı sonrası yaşananları anlattı:

Yaralılarımız şehit oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Çok vahim durumdayız. Yoğun bakımdakiler, kuvözdeki bebekler, acil hastalar. Nasıl müdahale edeceksin bu şartlarda. Ne yardım var ne temiz su. Ne kadar dayanacağız?

“KORKUMUZ DAHA DA ARTIYOR”

Gece oldu artık her yer karanlık. Korkumuz daha da artıyor. Ne zaman sabah olacak. Ne zaman barış gelecek bilmiyorum. Ne olursunuz bize yardım edin. Allah aşkına bu savaşı artık durdurun ateşkes ilan edilsin. Zaten sistem düştü ilaç kalmadı. Şifa Hastanesi Gazze’nin en büyük hastanesi. Bin 100 yataklı bir hastane. 2 bin 700’den fazla yaralı var içinde. Malzeme yok ilaç yok elimizden bir şey gelmiyor artık.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

(İsrail yönetimine) Sadece Gazze'de değil aynı zamanda Batı Şeria'da sivillerin korunması gerektiğini vurguluyorum.

Filistinli sivilleri korumak için daha çok çaba göstermeliyiz. Çatışmanın diğer bölgelere yayılmalısını önlemeliyiz.

Bu çatışmada ikinci veya üçüncü bir cephenin açılmaması konusunda başından beri çok netiz

NETANYAHU'DAN ASKERLERE MEKTUP

Netanyahu, İsrail askerlerine yazdığı bir mektupta, 'Bu, ışığın oğulları ile karanlığın oğulları arasındaki bir savaştır' dedi. Netanyahu, İsrailoğullarının İncil'deki düşman milletine atıfta bulunarak 'Amalek'in size ne yaptığını hatırlayın' dedi.


'Öldürülen, yaralanan, kaçırılan kardeşleriniz var' diyen Netanyahu sözlerine şöyle devam etti;


'Onlar adına, amacı düşman Hamas'ın yok edilmesi, rehinelerimizin geri verilmesi, ülkemizin, vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın güvenliğinin sağlanması için bir kampanya başlattık. Işık karanlığı yenene kadar misyonumuzdan vazgeçmeyeceğiz. İyilik, bizi ve tüm dünyayı tehdit eden aşırı kötülüğü yenecektir.


Netanyahu geçtiğimiz günlerde ise 'Hamas'a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz' diyerek bir başka dini olaya referans vermişti.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR
GAZZEDE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 9 bin 227'ye ulaştığını açıkladı. Saldırılarda yaralananların sayısı ise 32 bin 500.

BLİNKEN'DAN REHİNE AÇIKLAMASI
BLİNKENDAN REHİNE AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlı Blinken, İsrail'de yaptığı açıklamada, "Birlikte güçlü bir şekilde duruyoruz. İsrail kendini koruma ve görevine sahip. Bir daha bunu yaşamamaları için elimizden geleni yapacağız. Siviller çapraz ateşte kaldıkları için onlar için de elimizden geleni yapacağız. 7 Ekim'de olanlardan sorumlu değiller, insani yarım için çalışıyoruz. Her saniye rehinelerimizi düşünüyoruz. Onlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.


İSRAİL'İN GAZZE PLANINDA ABD İZİ
İSRAİLİN GAZZE PLANINDA ABD İZİ

Gazze'de kara savaşı başlarken Hamas'ı yenilgiye uğratma planının ana hatları da ortaya çıkıyor. 'İsrail Gazze'de Hamas'ı Nasıl Yenmeyi Planlıyor?' başlıklı bir analiz yayınlayan Foreign Policy, IDF'nin Gazze stratejisini yazdı.


Analizde söz konusu stratejinin ABD'nin uyarıları sonrası şekillendiğine dikkat çekildi ve 'İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) stratejisi, Gazze Şehri'ni ve kıyı şeridinin kuzey bölgesini izole etmeye odaklanıyor; bu, ABD'nin İsrail'e sivil kayıplarını sınırlama yönündeki baskısından ve İsrail'in tam ölçekli bir kara parçasıyla ilgili karmaşıklıkları kabul etmesinden etkilenen kasıtlı bir yaklaşım' denildi.


FP ayrıca 'IDF, blok blok veya tünellerde savaşmadan grubun komutanlarını ve altyapısını ortadan kaldırmayı umuyor' yorumunda bulundu

 

BLİNKEN NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ
BLİNKEN NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bugün İsrail’in başkenti Tel Aviv’de özel bir görüşme için bir araya geldi. İkili bugün ayrıca Savaş Kabinesi üyeleriyle de bir araya geleceği kaydedildi. 

İSRAİL SALDIRILARI GÖLGESİNDE 4. CUMA
İSRAİL SALDIRILARI GÖLGESİNDE 4. CUMA

Mescid-i Aksa'ya alınmayan Filistinliler bu hafta da namazlarını dışarıya serdikleri seccadeler üzerinde kılarken, İsrail polisi yine biber gazı ile müdahale başlattı. Gazlı müdahale CNN Türk yayınına dakika dakika yansıdı

İsrail polisi bölgede yayın yapmak isteyen gazetecilere TOMA'lar ile kimyasal sıvı sıktı.

İRLANDA'DAN İSRAİL'E TEPKİ: İNTİKAMA YAKLAŞAN BİR ŞEY

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'intikama yaklaşan bir şey' olarak nitelendirdi; bu, bir Avrupa Birliği üyesi devletin liderinin İsrail'e yönelik en güçlü eleştirilerinden biri olarak öne çıktı. Varadkar açıklamasında 'İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğuna, Hamas'ın peşine düşme hakkına sahip olduğuna ve bunu bir daha yapamayacağına güçlü bir şekilde inanıyorum Şu anda ortaya çıktığını gördüğüm şey sadece meşru müdafaa değil. Bu daha ziyade intikama yaklaşan bir şeye benziyor' ifadelerine yer verdi.

ABD ASKERİ ÜSSÜNE İHA'LI SALDIRI

İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana ABD'nin Suriye ve Irak'taki güçlerine saldırılar giderek artıyor.

Irak'ın kuzeyindeki IKBY’nin Erbil kentine bağlı Harir ilçesinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri askerlerinin bulunduğu üs, 2 insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındı.

Saldırı sonucu hasar ya da can kaybı meydana gelip gelmediği henüz bilinmiyor.

GAZZELİLERİN İSRAİL'DE ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMEYECEK

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada “İsrail Gazze’yle tüm ilişkilerini kesiyor. Bundan sonra Gazze’den Filistinli işçi gelmeyecek. Savaş başladığı sırada İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler de geri gönderilecek” ifadeleri yer aldı.

BLINKEN İSRAİL'DE

İsrail'e giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken ilk olarak Başbakan Netanyahu ile görüşecek. Blinken'ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid ile de görüşeceği belirtiliyor.

GAZZE'DE 4 İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze’deki kara harekatında dört askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Haaretz gazetesine göre böylece Gazze’de hayatını kaybeden askerlerin sayısı 23’e çıktı.

HAMAS'TAN İSRAİL'E YANIT: TARİHİN LANETİ OLACAK
HAMASTAN İSRAİLE YANIT: TARİHİN LANETİ OLACAK

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, İsrail kuvvetlerinin Gazze'de tüm güçle savaştığını, Hamas'ı yok etmeye odaklandığını ve tüm rehineleri eve getirmek için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi. Açıklamada İsrail askerlerinin Gazze Şehri'nin kuşatmasını tamamladığı vurgulandı.


Dün akşam saatlerinde yapılan bu açıklamaya Hamas'tan yanıt geldi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail askerlerinin evlerine 'siyah çantalarla' döneceklerini belirtti. Sözcü Ebu Ubeida, 'Gazze, İsrail için tarihin laneti olacak' dedi.

BIDEN İSRAİL'E DESTEĞİNİ SÜRDÜRDÜ
BIDEN İSRAİLE DESTEĞİNİ SÜRDÜRDÜ

ABD Başkanı Joe Biden, bugün erken saatlerde Beyaz Saray'da yapılan ayrı toplantılarda Şili ve Dominik Cumhuriyeti liderlerine, Washington'un İsrail'in 'uluslararası insani hukuka uygun olarak' kendisini savunma hakkını desteklemeye devam edeceğini söyledi. Biden ayrıca ABD'nin insani yardımı artırmak için çalışmalarını sürdüreceğini de belirtti.

İSRAİL İÇİN KÂBUS SENARYOSU: WAGNER DEVREYE GİRDİ

Wall Street Journal (WSJ) 'ABD, Rusya'daki Wagner Grubunun Hizbullah'a Hava Savunma Sistemi Göndermeyi Planladığını Açıkladı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde 'ABD'li yetkililerin istihbarata dayandırdığı bilgiye göre, Rus paramiliter örgütü Wagner Grubu, Lübnanlı milis grubu Hizbullah'a bir hava savunma sistemi sağlamayı planlıyor. Göndermeyi planladıkları Rus SA-22 sistemi, uçakları engellemek için uçaksavar füzeleri ve hava savunma silahları kullanıyor' denildi.


ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kilit rol oynayan Wagner paramiliter grubunun, İsrail'e karşı ikinci bir cephe belirirken Hizbullah'a uçaksavar sistemi sağlayabileceğine inandığını yazan WSJ aynı haberde 'Lübnanlı militan grup potansiyel olarak İsrail'e karşı ikinci bir cephe oluşturabilir' yorumunda bulundu.


Bölgedeki hava üstünlüğü tamamen İsrail'in elinde. Askeri uzmanlar Rus SA-22 sisteminin Hizbullah'a verilmesi durumunda bölgedeki bu dengenin İsrail aleyhinde değiştireceği görüşünde. Times of Israel'e göre, İsrail, gelişmiş silahların Hizbullah'a aktarılmasını engellemek amacıyla uzun süredir Suriye'de saldırılar gerçekleştiriyor.


Pantsir olarak da bilinen SA-22, uçakları, helikopterleri, İHA'ları balistik füzelerini ve seyir füzelerini imha edebilen, kamyona monteli kısa menzilli bir hava savunma bataryasıdır.

HAMANEY İSRAİL'İ HEDEF ALDI

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, işgal altındaki Batı Şeria'nın yanı sıra Gazze Şeridi'nde de ölümcül askeri operasyonlarını sürdüren İsrail'in 'çaresiz ve şaşkın' hale geldiğini söyledi. Hamaney sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajında 'Siyonist varlık size yalan söylüyor. Siyonist varlık şu anda çaresiz ve kafası karışmış durumda ve Amerika'nın desteği olmazsa birkaç gün içinde felç olacak' ifadelerine yer verdi.

'ABD İHA'LARI GAZZE ÜZERİNDE UÇUYOR'
ABD İHALARI GAZZE ÜZERİNDE UÇUYOR

Ülke basınında yer alan haberlere göre, ABD insansız hava araçları Hamas'ın elindeki rehinelerin yerini tespit etmek için Gazze üzerinde uçuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!