Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Savaş Kızıldeniz'e sıçradı: ABD savaş gemisi ateş açtı! WSJ ABD’nin İsrail yardımını tek tek açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2023 08:25

İsrail'in saldırdığı Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD'nin Tel Aviv'e yaptığı silah yardımının boyutu ortaya çıktı. Wall Street Journal Washington'un İsrail yardımlarını kalem kalem yazdı. Bölgedeki çatışmalar devam ederken Kızıldeniz'den gelen haber dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Bölgedeki yardım çağrısına yanıt veren ABD savaş gemisi 3 drone'u düşürdü.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Gazze'den tahliye edilen 130 Türk vatandaşı İstanbul'a getirildi

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve AFAD koordinesinde Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a ulaşan 130 Türk vatandaşı ve aile yakınlarından oluşan kafile, Kahire’den gece saatlerinde kalkan Türk Hava Yolları’na ait uçakla 02.30 sıralarında İstanbul’a geldi.

Havalimanında bulunan VİP terminaline getirilen çok sayıda kadın, yaşlı ve çocukların olduğu grup, kimlik ve pasaport kontrollerinin ardından AFAD yetkilileri tarafından kalacakları yerlere götürüldü.
Gazze'den eşi gelen Faysal Said, "Eşim Gazze'deydi. İki ay sonunda eşimle kavuştuk. Çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Faysal Said'in babası Raşit Said, “Cumhurbaşkanına çok teşekkür ederiz. Oğlum eşine kavuştu." dedi.

İsrail, Gazze Adalet binasını patlayıcılarla yerle bir etti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından Gazze Adalet Sarayı'nın yıkılma görüntülerini paylaşarak, “İşgalci İsrail, boş olan Gazze Adalet binasını patlayıcılarla yerle bir etti. Masum sivillerin üzerine bomba yağdıran, Gazze’de taş üstünde taş bırakmayarak savaş suçu işleyen çocuk katilleri elbet bir gün insanlık önünde hesap verecek” ifadelerini kullandı.

"SİVİLLERİN HAKKINI KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric, Gazze Şeridi’ndeki insani duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Spoljaric, Avrupa Gazze Hastanesi'ni ziyaret ettiğini belirterek, “Orada gördüklerim herhangi birinin tarif edebileceğinin çok ötesindeydi. Beni en çok şok eden şey, korkunç yaralar almış, aynı zamanda ebeveynlerini kaybetmiş ve onlara bakacak kimsesi olmayan çocuklardı” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki durumun daha fazla yardım tırı göndererek düzeltilemeyeceğini belirten Spoljaric, “Gazze'deki sivillere, kadınlara ve çocuklara, bugün gördüğüm ve gidecek hiçbir yeri olmayan yaşlılara koruma sağlamamız gerekiyor. Bugün tanıştığım insanların çoğu birkaç kez yerlerinden edilmiş. Tedavileri sırasında tahliye edilmeleri gerektiği için uzuvlarını kaybeden, ilk geldikleri hastanede tedavi edilemedikleri için bir elini ya da ayağını kaybeden insanlarla tanıştım. Bugün bana (Gazze Şeridi’nin) kuzeyin tüm cerrahi kapasitesini kaybettiği söylendi. Buna bir çözüm bulmak zorundayız” dedi.

“Tüm tarafları askeri çözümler dışında çözümler bulmaya çağırıyorum”

Gazze Şeridi’ndeki insani durumu ahlaki bir başarısızlık olarak nitelendiren Spoljaric, “Uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu açıkça ahlaki bir başarısızlık olan bu duruma sırtımızı dönemeyiz. Tüm tarafları ve etkisi olan herkesi gerilimi düşürmeye ve her iki taraftaki insanların çektiği muazzam acılara askeri çözümler dışında çözümler bulmaya çağırıyorum” dedi.

“Sivillerin haklarını korumak zorundayız”

İnsanların haklarının korunmak zorunda olduğunu vurgulayan Spoljaric, “Sivillerin haklarını korumak zorundayız. Tutukluların haklarını korumak zorundayız. Rehinelerin haklarını korumak zorundayız. ICRC acıları hafifletmek ve azaltmak için elinden geleni yapacaktır. Ancak bunu tek başımıza yapamayız. Bunun sadece insani bir çözümü yoktur. Siyasi bir çözüm de olmalı” dedi.

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki adliye binasını havaya uçurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) geçtiğimiz ay ele geçirdikleri adliye binasını bugün patlayıcı yerleştirerek kontrollü olarak patlattı. Patlamanın ardından gökyüzünü duman bulutu kaplarken, bina kullanılamaz hale geldi.

Gazze'de can kaybı 15 bin 899'a yükseldi
Gazzede can kaybı 15 bin 899a yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının 376 artarak 15 bin 899 yükseldiğini duyurdu. Aynı açıklamada ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu bilgisine yer verildi.

ABD'li senatörden skandal açıklama

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, CNN International'e verdiği röportajda skandal ifadelere yer verdi. Graham İsrail'in saldırılarında sivillerin ayırt edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.


Başkan Yardımcısı Harris'in İsrail'i eleştirmesini hatırlatan senatör 'Hiçbir Filistinlinin ölmesini istemiyorum ama bunu nasıl yapacaksınız' dedi.


Sivil ölümlerinden Hamas'ı sorumlu tutan senatör 'Her yerde tünelleri var. Bu kadar çok Filistinlinin ölmesinin nedeni, sanırım Hamas onların ölmesini istemesi' dedi.

İsrail Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda en az 30 kişi hayatını kaybetti

Filistin resmi haber ajansı, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda en az 30 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail, Han Yunus’u vurdu

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki 7 günlük insani aranın sona ermesinin ardından bölgeye düzenlediği saldırılara devam ediyor. İsrail güçleri, sabah saatlerinde Han Yunus’u vurdu. Bir apartmanın vurulduğu anlaşılan görüntülerde enkaz altında kalanlara çevrede bulunanlar yardım ederken saldırıda yaralananların olduğu öğrenildi.

İsrailli rehinelerin aileleri: Savaş kabinesiyle görüşme talep ettik, bizi görmezden geldiler

İsrail ve Hamas arasında 1 Aralık’ta insani ara ve esir takasının sona ermesinin ardından İsrailli rehinelerin aileleri hükümete çağrıda bulundu. Rehin olarak tutulan Tamir Adar’ın annesi Yael Adar yerel basına yaptığı açıklamada, insani aranın sona ermesinin ardından İsrail savaş kabinesi ile görüşme taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi. Adar, "Tek isteğimiz kabinenin bugün bizimle görüşmesi, bunu hak ediyoruz. Bizi görmezden gelmeleri aşağılayıcı" dedi.


Bugün saat 20.00’ye kadar toplantı yapılmaması durumunda protestoları arttıracaklarını ifade eden Adar, ailelerin Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde toplanacağını ve orada bekleyeceğini belirtti. Rehine yakınlarından Daniel Lifshitz, hükümete rehineleri "ne pahasına olursa olsun" serbest bırakması çağrısında bulunarak, “Müzakere masasına derhal dönün ve anlaşmaya varın. Bize söz vermiştiniz” dedi.

Netanyahu'nun yolsuzluk davası devam ediyor
Netanyahunun yolsuzluk davası devam ediyor

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili olarak 7 Ekim'den sonra diğer tüm acil olmayan davalarla birlikte ertelenen davasına bugün Kudüs Bölge Mahkemesi'nde devam edileceği açıklandı.


Adalet Bakanı Yariv Levin'in Hamas'la savaş başladığında mahkemeler için uygulamaya koyduğu acil durum emri geçen hafta sona erdi ve çoğu mahkemeye normal faaliyetlerine devam etme emri verildi.


Times of Israel bu gelişme sonrası 'Netanyahu şu anda duruşmalara katılmaktan muaf tutuluyor ancak birkaç ay içinde ifade vermeye çağrılabilir' dedi.


Netanyahu bir davada rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla karşı karşıyayken, diğer iki davada da dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

 

Hamas: Çok sayıda İsrail askerini öldürdük

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, dün yerel saatle 04.30’da Gazze Şeridi’ndeki Cuhr ed-Dik bölgesinde 60 İsrail askerinin konuşlandığı noktanın hedef alındığı bildirildi. Açıklamada, Kassam Tugayları’nın askerlerin bulunduğu mevzinin çevresine 3 adet anti-personel patlayıcı yerleştirdiği ve infilak ettirdiği ifade edildi. Patlamanın ardından ise olay yerine giden tugayların sağ kalan askerlere saldırdığı belirtilen açıklamada, "Mücahitler, çok sayıda işgal askerini öldürdükten sonra güvenli bir şekilde mevzilerine çekildi" ifadesine yer verildi.

Lübnan'dan İsrail'e havan topu atıldı

IDF, gece boyunca Lübnan'dan Shtula yakınlarındaki bir askeri karakola çok sayıda havan topu atıldığını ve üç askerin hafif yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu Han Yunus'un bazı bölgelerinden tahliye çağrısında bulundu

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un merkezindeki belirli bölgelerde yaşayanları güneye doğru tahliye etmeye çağırdı. Ordunun Arapça paylaşımlar yapan hesabında bir harita paylaşıldı ve işaretli bölgelerde yaşayan sivillerin bölgeyi terk etmesi istendi.

ABD heyetinin savaş sonrası Gazze konusunu görüşmek üzere İsrail'de olması bekleniyor

Beyaz Saray, Biden yönetimi yetkililerinden oluşan üst düzey bir heyetin, İsrailli mevkidaşlarıyla savaş sonrası Gazze planlarını görüşmek üzere bugün ilerleyen saatlerde İsrail'e gideceğini  açıkladı. Heyete, hafta sonu Dubai'de Arap liderlerle yaptığı görüşmelerde ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e eşlik eden ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon başkanlık edecek.

ABD, savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e 'sığınak avcıları' da dahil olmak üzere binlerce bomba gönderdi

Wall Street Journal, İsrail-Hamas savaşını başlatmasından bu yana ABD'nin İsrail'e 100'ü BLU-109, sığınak imha bombası ve yaklaşık 57 bin top mermisi dahil olmak üzere yaklaşık 15 000 bomba verdiğini yazdı.


WSJ, yaklaşık bir tonluk BLU-109 sığınak avcısı bombalarının beton bir sığınağı delecek kapasitede olduğunun altını çizdi. İsrail'in bu bombayı Hamas tünellerini yok etmek için kullandığı belirtiliyor.

Filistinli hastalar tedavi için Tunus'ta
Filistinli hastalar tedavi için Tunusta

Tunus'un TAP haber ajansına göre, 29 yaralı Filistinliyi taşıyan uçak Tunus'un Kartaca Hacı havaalanına indi.

ICRC şefi Gazze Şeridi'ni ziyaret edecek

Jerusalem Post'un haberine göre, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger, Hamas'ın elinde kalan İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler sürerken Gazze Şeridi'ni ziyaret edecek.

Blinken, Katar Başbakanı ile Hamas esirlerinin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardımın artırılması konusunda görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile Gazze'deki duruma ilişkin görüşmelerde bulundu. Blinken görüşmeye dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;


'Katar Başbakanı Al Thani ile tüm rehinelerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü kolaylaştırma ve Gazze'deki sivillere yönelik yardım seviyelerini daha da artırma yönünde devam eden çabalar hakkında konuştuk'

İsrail, Gazze’nin güneyine kara operasyonu başlattı
İsrail, Gazze’nin güneyine kara operasyonu başlattı

İsrail, üç gün süren ağır bombardımanın ardından Gazze'nin güneyinde kara operasyonu başlattı.


İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail’in güneyindeki bulunan askerlere yaptığı açıklamada, Gazze’nin güneyindeki operasyonun kuzeyindeki kadar “güçlü ve kapsamlı” olacağını söyledi.


Daha sonra bir ordu sözcüsü, İsrail'in "kara saldırısını genişletmeye devam ettiğini" doğruladı ve “teröristlerle yüz yüze çatışmalar yaşandığını” söyledi.


Bir hafta süren ateşkesin Cuma günü sona ermesinden bu yana İsrail, Gazze'ye yönelik geniş çaplı bombardımanına yeniden başladı.


Gazze’nin güneyindeki Han Yunus sakinleri bunu şu ana kadarki en ağır bombardıman olarak tanımladı.

 

ABD destroyeri insansız hava araçlarını düşürdü
ABD destroyeri insansız hava araçlarını düşürdü

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) bir Amerikan muhribinin, Kızıldeniz'de Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelerden yapılan saldırıların hedefi olan ticari gemilere yardım ederken insansız hava araçlarını düşürdüğünü söyledi.


CENTCOM yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;


Bugün Kızıldeniz'in güneyinde uluslararası sularda faaliyet gösteren üç ayrı ticari gemiye dört saldırı düzenlendi. Arleigh-Burke Sınıfı muhrip USS CARNEY, gemilerden gelen imdat çağrılarına yanıt vererek yardım sağladı" ve gün içinde savaş gemisine doğru ilerleyen üç insansız hava aracını düşürdü.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!