Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'de ateşkes için anlaşıldı iddiası: İsrail basını Netanyahu'nun ateşkese izin verdiğini duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazzede ateşkes için anlaşıldı iddiası: İsrail basını Netanyahunun ateşkese izin verdiğini duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 08:20

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD Dışişleri bakanı Blinken, önerilen rehine anlaşmasına ilişkin görüşmeler için İsrail'e geldi. Suriye'den ise Ortadoğu'daki tansiyonu zirveye çıkaran bir haber geldi. Suriye devlet medyası İsrail'in Humus'a hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bölgeden ilk görüntüler geldi. İsrail basını Netanyahu'nun ateşkese izin verdiğini duyurdu. İşte masadaki 3 aşamalı Gazze planı

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Netanyahu, Refah’a operasyon emri verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın ateşkes ve esir takası için yaptığı karşı teklifin ardından basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, Hamas’ın ateşkes teklifini reddederek, "Tam ve nihai bir zaferden başka çözüm yok" ifadelerini kullandı. Gazze’deki savaşın yıllar ya da on yıllar değil "aylar" içinde kazanılacağını öne süren Netanyahu, "Başından beri mutlak zaferi hedef olarak belirledim ve bundan daha azına razı olmayacağız” dedi.

Hamas’ın ateşkes şartlarını “hayal ürünü” olarak nitelendiren Netanyahu, "Hamas'ın az önce duyduğumuz hayal ürünü taleplerine teslim olmak esirlerin özgürlüğüne kavuşmasını sağlamayacağı gibi, sadece yeni bir katliama davetiye çıkarır” dedi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde elde ettiği başarıları "eşi benzeri görülmemiş" olarak nitelendiren Netanyahu, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını eleştirenlere tepki gösterdi. Netanyahu, İsrail ordusunun Han Yunus'tan sonra Refah'ta savaşmaya hazırlandığını açıklayarak, İsrail ordusuna Refah’a operasyon düzenlemesi için emir verdiğini aktardı.

Hamas'tan 'garantörlük' talebi

Hamas, Gazze'de ateşkes için sundukları teklifte, Türkiye, Mısır, Katar, Rusya ve BM'nin her türlü anlaşmada garantör olmalarını talep ettiklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filistin’de

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında İsrail’in ardından Filistin’in Batı Şeria bölgesine geldi. Bakan Blinken, Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi.ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’deki temasları kapsamında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Herzog yaptığı açıklamada, esirlerin bir an önce serbest bırakılması için dua ettiklerini belirterek, "Onları mümkün olan en kısa sürede yeniden görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uyduğunu iddia eden Herzog, "Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda bunu açıkça ifade ettik” dedi.

Blinken ise yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas arasındaki yeni esir takasına ilişkin anlaşmaya değinerek, “İsrail hükümeti gibi biz de teklife yoğun bir şekilde bakıyoruz. Yapılması gereken çok iş var, ancak bu işi yapmaya ve aylar önce kesintiye uğrayan esirlerin serbest bırakılmasını yönelik müzakereleri yeniden başlatabilmeye odaklanmış durumdayız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Netanyahu ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında geldiği İsrail'de temaslarına başladı. Bakan Blinken, Başbakanlık Ofisinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Blinken ile Netanyahu önce baş başa görüşme gerçekleştirdi, daha sonra heyetlerarası görüşmeye katıldı.

Görüşmede; İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın Başkanı David Barnea, İsrail iç istihbarat servisi Shin Bet Başkanı Ronen Bar, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer üst düzey yetkililerin de bulunduğu savaş kabinesi üyeleri de yer aldı. Görüşmelere dair detay verilmedi.

Hamas: Cevabımız gerçekçi, taleplerimiz makul

Hamas Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nazzal, Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuştu. Nazzal, Hamas'ın ateşkes ve esir takası için yaptığı "karşı teklifine" değindi. Nazzal, "Teklif, Paris konferansının ardından Hamas tarafından alındı. Hamas'ın cevabı ise daha spesifik oldu ve son tarihler verildi. Bu zaman çizelgeleri Hamas'ın kendisi tarafından belirlendi. Bu detayların hiçbirinden taviz verilemez. İsrail'in ölüm makinesi durdurulmalı. İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini istiyoruz. Cevabımız gerçekçi ve taleplerimiz makul" ifadelerini kullandı.


Nazzal, Hamas'ın İsrailli yetkililerin söz konusu anlaşmaya ciddi şekilde bağlı olmadıklarından endişe ettiğini ve bu nedenle kalıcı ateşkesi anlaşmanın ikinci aşamasına koyduğunu söyledi. Nazzal, İsraillilerle bir ateşkes anlaşmasının sonuç vermesi durumunda "garantör" olarak hareket etmek üzere Katar, Mısır, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in seçildiğini belirterek, "Müzakerelerin başlamasını bekliyoruz. Başladıktan sonra nihai bir anlaşmaya varmak için yol boyunca her türlü engel ortadan kaldırılabilir" dedi.

Gazze'de can kaybı 27 bin 708'e yükseldi
Gazzede can kaybı 27 bin 708e yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 27 bin 708'e yükseldi. Bakanlık, 67 bin 147 kişinin yaralandığını söyledi.

Al Jazeera dünyaya duyurdu: Hamas'tan 5 ülke şartı

Al Jazeera, Hamas içindeki kaynaklardan aldığı bilgiyi dünyaya duyurdu. Buna göre, Filistinli grub Katar, Mısır, ABD, Türkiye, Rusya ve BM'den karşı tekliflerinin uygulanmasını garanti etmesini talep etti

Sky News: Katar, Hamas'a İsrail'in 3 bin ila 5 bin mahkumu serbest bırakmayı kabul edeceğini söyledi

Sky News Arabia, anonim kaynaklardan alıntı yaparak, Katar'ın Hamas'a İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılması anlaşması kapsamında Hamas'ın seçebileceği 3 bin ila 5 bin arasında Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını kabul edeceğini söylediğini bildirdi. Sky News ayrıca, Katar'ın Hamas'ın ateşkes ve İsrail güçlerinin geri çekilmesi yönündeki taleplerini yumuşatmaya çalıştığını, bunun yerine İsrail'i güçlerini geri çekmeye zorlama taahhüdünü koymayı umduğunu söylüyor.

 

 

İsrail basını Netanyahu'nun ateşkese onay verdiğini duyurdu
İsrail basını Netanyahunun ateşkese onay verdiğini duyurdu

Dünya ateşkes için geri sayıma geçti, İsrail'den henüz resmi bir açıklama gelmese de ülke basını Netanyahu'nun ateşkese onay verdiğini açıkladı. 


İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş kabinesini bilgilendirmeden Gazze'de ateşkese yeşil ışık yaktığını duyurdu.


Filistinli kaynaklar Hamas'ın 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini belirtti.

New York Times videoların izini sürdü: İsrail askerleri Gazze'yi böyle yok ediyor

IDF'nin Gazze'de imza attı yıkım New York Times'a manşet oldu.


NYT, İsrailli askerlerin bölgeden paylaştığı videoları tek tek inceledi. Haberde 'Sosyal medya videolarının analizi, İsrail askerlerinin Gazze'de kendilerini filme aldığını ve sivil mülk gibi görünen yerleri yok ettiğini ortaya çıkardı' denildi.


NYT haberinde şu ifadelere yer verildi;


'New York Times bu videolardan yüzlercesini inceledi. Bazıları bir askerin hayatının dikkat çekici olmayan kısımlarını gösteriyor. Diğerleri ise askerleri yerel mağazalara ve okullara zarar verirken, Filistinliler hakkında aşağılayıcı yorumlarda bulunurken, sivil yerleri buldozerlerle yıkarken ve bazı aşırı sağcı İsrailli politikacılar tarafından desteklenen kışkırtıcı bir fikir olan Gazze'de İsrail yerleşimleri inşa edilmesi çağrısında bulunurken yakalıyor.'


Sosyal medyada görüntülere tepki yağdı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada konu ile ilgili inceleme başlatıldığı bilgesine yer verildi.

İşte Hamas'ın 3 aşamalı ateşkes planı
İşte Hamasın 3 aşamalı ateşkes planı

Dünya Gazze'de ateşkes için geri sayıma geçmiş durumda. Hamas'tan gelen açıklama sonrası gözler İsrail'e çevrildi. israil basını ise Hamas'ın 3 aşamalı planını yazdı.


Hamas'ın, ilk aşamada Gazze'deki hastanelerin ve mülteci kamplarının yeniden inşasına izin verilmesini ve İsrail kara kuvvetlerinin bu bölgelerden çıkmasının sağlanmasını önerdiği bildirildi.


İkinci aşamada, belirli sayıda Filistinli mahkum karşılığında tüm İsrailli erkek rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi öngörülüyor.


Hamas'ın önerdiği üçüncü aşamada ise cenaze değiş tokuşu için 45 günlük bir süre belirlendi.


İsrail merkezli Jerusalem Post bu gelişmeyi 'Hamas, savaşın sona ermesini sağlayacak 135 gün boyunca üç aşamalı ateşkes önerdi' manşeti ile okurlarına duyurdu.

Hamas tutukluların toplu olarak serbest bırakılmasını istiyor

Hamas'tan üst düzey bir yetkili olan Gazi Hamad, Hamas'ın İsrail hapishanelerinden mümkün olduğu kadar çok Filistinlinin serbest bırakılmasını sağlamayı hedeflediğini söyledi.


Hamad, 'Netanyahu, koalisyon hükümetini korumak için herkesi zafer kazandığına veya kazanacağına inandırmaya çalışıyor' dedi.


Hamas'ın yanıt vermesinin biraz zaman aldığını, kabul eden Hamas 'Anlaşmadaki birçok konunun belirsiz ve muğlak olduğunu' da sözlerine ekledi.


Hamad'ın sözleri, Hamas'ın Mısır ve Katar tarafından hazırlanan ve Gazze'de tam bir ateşkes sağlamayı amaçlayan ateşkes teklifine yanıt verdiğini duyurmasının ardından geldi.

Suudi Arabistan, bağımsız bir Filistin devleti olmadan İsrail ile diplomatik ilişki kurulmasını reddediyor

Suudi dışişleri bakanlığı, Riyah'ın ABD'ye, Doğu Kudüs ile 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti tanınmadığı ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırısına son verilmediği sürece İsrail ile diplomatik ilişkilerin olmayacağını ABD'ye kesin olarak söylediğini bildirdi.

ABD ordusu, Husilerin iki gemiye füze ateşlediğini, gemilerden birinde hafif hasar oluştuğunu söyledi

ABD ordusu, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki iki gemiye altı balistik füze ateşlediğini, bir gemide hafif hasar bildirildiğini ancak yaralanma olmadığını bildirdi.

ABD'den İsrail yardımına ret

ABD Temsilciler Meclisi Salı günü Cumhuriyetçilerin öncülüğünde İsrail'e 17,6 milyar dolar sağlayacak yasa tasarısını reddetti; Demokratlar bunun yerine Ukrayna'ya yardım, uluslararası insani yardım ve sınır güvenliği için yeni para da sağlayacak daha geniş bir tedbirin oylanmasını istediklerini söylediler.

İsrail'den Suriye'ye hava saldırısı
İsrailden Suriyeye hava saldırısı

Suriye devlet ajansı SANA, İsrail'in Humus bölgesine düzenlediği saldırı sırasında çok sayıda sivilin öldürüldüğünü ve yaralandığını bildirdi.


SANA'ya konuşan askeri kaynak, Suriye hava savunmasının İsrail füzelerinden bazılarını düşürdüğünü iddia etti.


SANA, kayıpların yanı sıra hem kamu hem de özel mülkte hasarın meydana geldiğini belirtti.


Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Humus'taki saldırıda biri kadın ve biri çocuk üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi.


Suriye muhalefetine bağlı merkez, saldırıda 7 kişinin daha yaralandığını, saldırının Suriye ordusunun ve Hizbullah'ın konuşlandığı bölgeleri hedef aldığını duyurdu.


Hükümet yanlısı Şam FM radyo istasyonu, vurulan bölgelerin varlıklı el-Malaab mahallesi ve Hamra Caddesi'ni de içerdiğini söyledi. İsrail'in El Waer'deki tarım arazilerini vurarak yangınlara yol açtığı ancak orada can kaybı yaşanmadığı belirtildi.

İran'ın BM elçisi, Tahran'ın Filistinli gruplara silahlandırdığını, eğittiğini ve 'güçlendirdiğini' söyledi

İran'ın bölgedeki vekil milislere verdiği destek sorulduğunda İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Amir Saeid Iravani, NBC Nightly News'e şunları söyledi;


'Filistin örneğinde silah gönderiyoruz, onları eğitiyoruz ve güçlendiriyoruz. Ancak bölgenin diğer kısımlarıyla, bölgedeki direniş unsurlarıyla bir miktar koordinasyonumuz, iş birliğimiz, istişarelerimiz ve belki bir miktar finansmanımız da var.'

Blinken, önerilen rehine anlaşmasına ilişkin görüşmeler için İsrail'e geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkes çabaları kapsamında İsrail'e geldi. ABD basını Blinken'ın görüşmelerindeki ana konunun esir takası ve ateşkes olduğunu duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!