Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Filistin dünyaya duyurdu: İsrail Refah'a saldırı başlattı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2024 08:52

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Netanyahu'nun onayı vermesinin ardından korkulan oldu. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası tepkilerden kaçınmak için Refah'a yönelik saldırısını herhangi bir açıklama yapmadan başlattığını duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Kanada, İsrail’e silah satışına son verecek

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Kanada, İsrail’e silah satışını askıya almaya hazırlanıyor. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı açıklamada, Kanada’nın gelecekte İsrail'e silah ihracatını durduracağını belirterek, bunun sembolik değil gerçek bir hamle olacağını ifade etti.

Kanada parlamentosu, dün İsrail’e yönelik silah satışının durdurulması yönünde bağlayıcı olmayan bir önergeyi 117'ye karşı 204 oyla kabul etmişti. Önerge, ayrıca uluslararası toplumu İsrail ve Filistinliler arasındaki ihtilafı çözmek için iki devletli çözüm için çalışma çağrısında bulunuyordu.

Husilerin fırlattığı füze ilk kez İsrail topraklarına düştü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının ardından Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde ticari ve askeri gemileri hedef almaya başlayan Yemen'deki İran destekli Husilerin, fırlattığı seyir füzesi ilk kez İsrail topraklarına düştü.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), tarafından yapılan açıklamada, Husilerin fırlattığı füzenin İsrail’in güneyinde Akabe Körfezi'ndeki Eilat kenti yakınlarındaki boş araziye düştüğü aktarılarak, saldırı sonucu ölen ya da yaralanan olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, seyir füzesinin Hava Kuvvetleri tarafından takip edildiği belirtildi.

BM Yüksek Komiseri Türk: Kısıtlamalar savaş suçudur
BM Yüksek Komiseri Türk: Kısıtlamalar savaş suçudur

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ablukası devam ederken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’e savaş suçu uyarısında bulundu. Türk, BM bağlı Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze Şeridi ile ilgili yayınladığı raporun ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki açlığın ve kıtlığın "İsrail'in insani yardımların girişleri ve dağıtımları üzerindeki kapsamlı kısıtlamalarının bir sonucu" olduğunu söyledi.

Türk, "İsrail'in Gazze'ye yardım girişine yönelik devam eden kısıtlamalarının kapsamı, çatışmaları yürütme biçimiyle birlikte, açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması anlamına gelebilir ki bu da bir savaş suçudur” dedi.

Türk, ayrıca işgalci güç olarak İsrail'in gıda ve tıbbi yardımları sağlamak, kolaylaştırmak ve insani yardım kuruluşlarının çalışmalarına yardımcı olmak gibi sorumlulukları olduğunu belirtti.

İtalya, İsrail’in Refah’a yönelik planladığı askeri harekata karşı
İtalya, İsrail’in Refah’a yönelik planladığı askeri harekata karşı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail'in yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik planladığı askeri harekata karşı olduğunu açıkladı.

Meloni, Senato’da yaptığı konuşmada, "İsrail'in Refah'a yönelik askeri harekatına karşı olduğumuzu yineleyeceğiz, bu harekat bölgede yaşayan siviller için daha da feci sonuçlar doğurabilir" dedi.

Meloni, ayrıca Gazze'ye insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi için yeni kara yollarının ve GKRY’den bir deniz koridorunun açılmasının önemli olduğunu söyledi.

Katar'dan İsrail-Hamas müzakerelerine ilişkin açıklama

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Katar’ın başkenti Doha’da devam eden İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelere ilişkin açıklama yaptı. Doha’da konuşan Macid el-Ensari, Refah’a yönelik herhangi bir saldırının insani felakete neden olacağını ve ateşkes görüşmelerini de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Doha’daki görüşmelerin insani yardım ve geçici bir ateşkese odaklandığını kaydeden el-Ensari, “Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve sağlık tesislerinin güvenliğinden İsrail sorumlu tutulmalıdır” dedi.

Katarlı sözcü, görüşmelerin Doha’da yapılmasının bir fırsat olduğunu bu sayede Katar’ın gelişmeleri yakından daha iyi takip edebileceğini sözlerine ekledi. Görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Macid el-Ensari, “Karşı teklifin Hamas’a sunulmasını bekliyoruz. Ancak bu süreçteki son adım değil. Bir anlaşmaya yakın olduğumuzu söyleyebileceğimiz bir noktada değiliz. İhtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz, çünkü görüşmeler yeniden başladı. Ancak herhangi bir başarı ilan etmek için henüz çok erken” dedi.

Güney Kıbrıs’tan deniz yoluyla ilk kez gönderilen yardımlar Gazze'nin kuzeyine ulaştı
Güney Kıbrıs’tan deniz yoluyla ilk kez gönderilen yardımlar Gazzenin kuzeyine ulaştı

ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından yapılan açıklamada, deniz koridoru üzerinden gönderilen ilk yardımın Gazze'nin kuzeyindeki sivillere ulaştırıldığı duyuruldu.

Bölgeye 200 ton gıda sağlandığı belirtilen açıklamada, “Açlıkla karşı karşıya olan ailelere ulaştırılan gıdalar, yaklaşık 20 yıldır Gazze kıyılarına ulaşan ilk insani yardım sevkiyatıyla geldi. WCK, yerel ve uluslararası ortaklarının yanı sıra ihtiyaç sahibi Filistinlilere kara, deniz ve hava yoluyla 39 milyon öğünden fazla yemek sağladı. Yardıma erişimin son derece kısıtlı olduğu kuzeydeki ailelere bugün pirinç, un, baklagiller, sebze ve proteinlerin ulaştırılması, acilen ihtiyaç duyulan gıdanın deniz yoluyla gönderilebileceğini kanıtlıyor” ifadeleri kullanıldı.

Bölgedeki sivillere ayrıca hazır yemekler de getirildiği vurgulandı. Açıklamada, “Bölgedeki ekiplerimiz, Gazze'ye uzanan bu deniz yardım yolunun açılması için aylardır aralıksız çalışıyor. Kıbrıs'ta yiyecek tedarik edip gemilere yüklüyoruz, kargoları güvenli bir şekilde boşaltmak için Gazze'de bombalanan binaların molozlarını kullanarak kendi iskelemizi inşa ediyoruz” denildi.

WCK Kurucusu Jose Andras, yardım kuruluşunun Gazze kıyılarına her gün büyük miktarlarda gıda sağlayabileceğini belirtti. Andras, “Ekiplerimiz, boşaltma sürecini hızlandıracak gıda ve ağır makinelerin yer alacağı ikinci deniz sevkiyatımızı şu anda yola çıkarmaya hazırlanıyor” ifadelerini kullandı. Filistinlilerin ihtiyaç duydukları gıda ve suya ulaşmalarını sağlamak için ateşkes ve mümkün olduğu kadar çok sayıda kara geçişinin açılması çağrısında bulunan Andras, “Bugüne kadar 1.500'den fazla kamyon gönderdik ve Gazze'nin dört bir yanındaki toplulukların acil ihtiyaçlarını karşılamak için çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu biliyoruz” dedi.

Gazze'de can kaybı 31 bin 819'a yükseldi

İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 93 Filistinlinin hayatını kaybetmesi sonucu 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı sayısı 31 bin 819'a yükseldi. İsrail güçlerinin, baskın düzenlediği Şifa Hastanesi'nden çekildiği de bildirildi.

İsrail Refah'a saldırı başlattı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası tepkilerden kaçınmak için Refah'a yönelik saldırısını herhangi bir açıklama yapmadan başlattığını duyurdu.

Açıklamada 'Dün akşam başlatılan saldırı için herhangi bir duyuru yapılmadı' ifadesi yer aldı ve İsrail'in uluslararası uyarıları kasıtlı olarak görmezden geldiği vurgulandı. Aynı açıklamada 14 kişinin hayatını kaybettiği bilgisine de yer verildi.


İsrail'den Türkiye analizi: ABD'nin projesine bypass

İsrail merkezli Globes gazetesi 'Türkiye ve Irak'tan askeri operasyonla Basra Körfezi'ne kara koridoru' başlıklı bir analiz yayınladı.


Yazıda Ankara ve Bağdat'ın kritik öneme sahip petrol güzergahı Basra Körfezi'ne ulaşacak projeyi ilerletmek için ABD'nin Suudi Arabistan ve İsrail üzerinden planladığı kıta koridorundaki gecikmelerden yararlandığı belirtildi.


İsrailli gazete 'İki ülke, projeyi ilerletmek için ABD'nin İsrail ve Suudi Arabistan üzerinden planladığı kıta koridorundaki gecikmelerden yararlanıyor' dedi.


Irak Milli Güvenlik Kurulu'nun geçtiğimiz perşembe günü ülkede faaliyet gösteren PKK terör örgütünü yasadışı ilan ettiğini hatırlatan İsrailli gazete Bağdat'ın aldığı söz konusu kararın Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde geniş çaplı yeni bir operasyona girişmesine yol açacağını kaydetti.


Yazıda 'Ankara artık çifte fırsatın farkına varıyor: İlk olarak, Irakla kara koridoru planı ABD lideri Joe Biden'ın bu planı içermeyen kara koridoru projesini bypass etmesini sağlayacak. Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan için bu mükemmel bir zamanlama. Çünkü İsrail ve Suudi Arabistan arasında beklenen normalleşme ufukta görünmüyor' ifadelerine yer verildi.

Gazze'de Ramazan'da açlık: 'Zaten aylardır oruç tutuyoruz'

Geçen Pazartesi günü şafak söktüğünde başlayan Ramazan ayı bu yıl Gazzeliler için acımasız bir ironi gibi. Oruç tutulan kutsal ay, bölgede zaten açlık çekilen bir dönemde geldi.


Gazzeliler 5 aydır savaşa katlanıyor. Savaştan önce de bölge halkının tamamına yakını, hayatta kalabilmek için gıda yardımlarına bağımlıydı.


Gazze kentindeki El Şifa Hastanesi’nin Acil Servis Başhekim Yardımcısı Dr. Amjad Eleiwa, “Burada halk zaten aylardır oruç tutuyordu. Hayatta kalmak için şehri didik didik ediyorlar ama hiçbir şey bulamıyorlar” diyor.

Biden, Netanyahu ile yaptığı görüşmede Refah saldırısıyla ilgili 'derin endişelerini' yineledi

Beyaz Saray'a göre, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Refah'a yönelik kara saldırısına yönelik "alternatif yaklaşımları" tartışmak üzere ekiplerinin Washington DC'de buluşması konusunda anlaştılar. Bu gelişme Refah saldırısı için geri adım atmayan Netanyahu'nun planlarının ertelenmesi anlamına geliyor.


Görüşmede Biden'ın Refah saldırısıyla ilgili 'derin endişelerini' yinelediği belirtildi. Al Jazeera bu gelişmeyi 'Biden, Netanyahu'yu Refah'ı işgal etme 'hatasına' karşı uyardı' başlığı ile okurlarına duyurdu.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 'Refah'a kara operasyonu daha fazla masum sivilin ölümüne yol açar' dedi.

İsrail ve Hamas Doha'da ateşkes görüşmelerine başladı
İsrail ve Hamas Dohada ateşkes görüşmelerine başladı

ABD ve İsrail medya kuruluşları, İsrail ve Hamas'ın Katar'ın başkenti Doha'da dolaylı müzakerelere yeniden başladığını söylüyor.


Axios, adı açıklanmayan iki İsrailli yetkiliye ve doğrudan bilgiye sahip bir kaynağa atıfta bulunarak , Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki İsrail heyetinin, Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdulrahman el-Thani liderliğindeki Katarlı ve Mısırlı arabulucularla görüştüğünü söyledi.


Üst düzey bir İsrailli yetkili ABD haber sitesine yaptığı açıklamada, mevcut müzakere turunun en az iki hafta sürebileceğini ve İsrail heyetinin Katarlı ve Mısırlı arabulucularla ayrıntılı görüşmeler için Doha'da kalacağını söyledi.

ABD, Husilerin gemisavar füzelerini, insansız hava araçlarını ve silah depolama konteynırlarını imha ettiğini açıkladı

ABD ordusu, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinde yedi gemisavar füzeyi, üç insansız hava aracını ve üç silah depolama konteynerini imha ettiğini açıkladı.

Suriye, İsrail'in Şam kırsalındaki saldırılarının 'maddi kayıplara' yol açtığını bildirdi

Suriye devlet haber ajansı, askeri bir kaynağa dayandırarak, İsrail'in Şam kırsalında çok sayıda hedefi vurduğunu bildirdi. SANA, Suriye hava savunmasının çok sayıda İsrail füzesini engellediğini ve saldırıların yalnızca "maddi kayıplarla" sonuçlandığını iddia ediyor.

İran yanlısı TV kanalı Şam bölgesinde patlamalar bildirdi

İran yanlısı Lübnanlı Mayadeen televizyon kanalı, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında patlamaların duyulduğunu bildirdi. Defalarca Suriye'yi bombalayan İsrail bu eylemini açıkça ifade etmekten kaçınıyor. Son saldırı ile ilgili İsrail'den yine bir açıklama gelmiş değil. Saldırının bir füze saldırısı olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!