Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Netanyahu’dan ‘U’ dönüşü! İsrail'den Ramazan'da skandal karar... Irkçı lider Wilders'tan Gazze'deki soykırıma tam destek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2024 08:26

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail Ramazan'da skandal bir karara imza attı. İsrail güçleri, Pazar akşamı Ramazan ayının başlangıcı münasebetiyle yüzlerce Müslümanın işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da namaz kılmak üzere girmesini engelledi. Bu skandal karar sonrası İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz Netanyahu'nun 'U' dönüşünü yazdı. Gazete Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayı hatırlatarak 'Netanyahu'nun vaatlerinin aksine polis yüzlerce Filistinli gencin Ramazan'ın ilk namazı için Tapınak Tepesi'ne girmesini engelliyor' dedi. Hollanda'nın ırkçı lideri Wilders'ten ise İsrail'e tam destek geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Gazze’de ilk teravih çadırlar arasında kılındı
Gazze’de ilk teravih çadırlar arasında kılındı

Ramazan ayının gelmesiyle tüm zorluklara rağmen büyük sevinç yaşayan Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir El Balah kentinde bulunan barınma merkezini rengarenk süslemelerle donattı.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Maghazi Mülteci Kampı’nda yaşayan yüzlerce Filistinli İsrail’in bombardımanı altında ilk teravih namazını dar sokaklarda kıldı.

Yüzlerce kişi, Filistin’in İsrail işgalinden kurtarılması, Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve İsrail hapishanelerindeki tüm mahkumların serbest bırakılması için dua etti.

IDF, Güney Lübnan'daki Hizbullah yerleşkelerini vurduğunu açıkladı

IDF, kısa bir süre önce güney Lübnan'ın Jebbayn bölgesindeki bir Hizbullah yerleşkesini vurduğunu açıkladı. IDF, dün gece Taybeh'te Hizbullah'a ait başka bir yerleşkenin de hedef alındığını bildirmişti.

Wilders İsrail cumhurbaşkanıyla görüştü ve tam destek sözü verdi
Wilders İsrail cumhurbaşkanıyla görüştü ve tam destek sözü verdi

Dünyanın dört bir yanında pek çok lider Gazze'de sivilleri hedef alan saldırıların durması için girişimlerde bulunuyor. Ateşkes için diplomatik çalışmalar devam ederken Hollanda'da seçimleri kazanan ırkçı lider Geert Wilders'tan İsrail'e destek geldi.


Wilders platformu X'te İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile görüştüğünü ve terörle mücadelesinde İsrail'e tam destek sözü verdiğini söyledi.


Milliyetçi PVV partisinin Kasım ayındaki seçimleri kazanmasının ardından yeni bir hükümete liderlik etmeyi hedefleyen Wilders, uzun süredir İsrail'in sadık bir destekçisi konumunda.


Gazze'de sivillerin de hedef alındığı saldırıları 'terör ile mücadele' olarak nitelendiren Wilders, Herzog ile görüşmesinin bir fotoğrafını yayınladı ve şöyle yazdı:


'Ona, Hollanda'yı ziyaret etmesinden gurur duyduğumu ve İsrail'in terörle mücadelesinde tam desteğimi aldığını ve her zaman vereceğini söyledim.'

Gazze'de can kaybı 31 bin 112’ye yükseldi
Gazzede can kaybı 31 bin 112’ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 7 saldırıda 67 kişinin hayatını kaybettiği, 106 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 112’ye, yaralı sayısının ise 72 bin 760’a yükseldiği belirtildi. İsrail’in engellemeleri nedeniyle yardım tırlarının kısıtlı olarak giriş yaptığı Gazze Şeridi’nde açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 25’e yükseldi.

ABD, Refah'ın yakın zamanda işgal edilmesini beklemiyor
ABD, Refahın yakın zamanda işgal edilmesini beklemiyor

CNN'in aktardığına göre iki ABD'li yetkiliye göre Biden yönetimi, İsrail kuvvetlerinin operasyonlarını yakın zamanda Refah'a doğru genişletmesini beklemiyor.


Yetkililer, yönetimin "İsrail hükümetinin Refah'ta askeri bir operasyon başlatmadan önce oradaki sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik herhangi bir insani veya tahliye planını henüz görmediğini" söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ramazan mesajı yayınladı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ramazan mesajı yayınladı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ramazan ayının başlaması nedeniyle, sosyal medya hesabından Almanca, Türkçe ve Arapça dillerinde görüntülü mesaj yayınladı.


Scholz, mesajında Ramazan ayının Müslümanlar için özel bir ay olduğunun altını çizdi. Konuşmasında Gazze'de yaşananlara da dikkat çeken Başbakan Scolz, "Ramazan ayı aynı zamanda zor durumda olanları, savaş ve şiddeti yaşayanları hatırlama zamanıdır. Bugünlerde Müslümanlar duygu ve düşünceleri ile özellikle yakın doğudaki, kadın, erkek, çocuklarla birlikte. Birçoğunun orada endişe ettiği arkadaşları ve aileleri var. Duyulan üzüntüde yalnız değilsiniz. Almanya'daki pek çok kişi de öldürülen ve kaçırılan İsrailliler ve Gazze'de masumca öldürülenlerin, yaralıların ve acı çekenlerin akıbeti konusunda derin endişe duyuyor ve acılarını paylaşıyor. Bu acıları ben de paylaşıyorum“ ifadelerini kullandı.


Scholz, Gazze'de barış yolunda atılacak önemli adımlardan birisinin, Ramazan ayında daha uzun süreli bir ateşkes olacağını dile getirdi. İsrail'in uluslararası hukuk kurallarına uymak ve sivilleri korumak zorunda olduğunu vurguladı. Almanya'nın, Gazze Şeridi'ne gıda, ilaç ve diğer yardım malzemelerini göndererek yardım sağladığını hatırlatan Olaf Scholz, "ABD'den sonra dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla yardım yapıyoruz. İsraillilerin ve Filistinlilerin büyük çoğunluğunun aynı şeyi istediğinden eminim. Barış istiyorlar. Bu yönde atılacak adımlardan biri, tercihen Ramazan ayında daha uzun süreli bir ateşkes olacaktır. Böyle bir ateşkes Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaşmasını sağlayacaktır. ABD Başkanı Joe Biden, ben ve diğer pek çok kişi bunun için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Biden Ramazan mesajında ​​ateşkes için baskı yapma sözü verdi

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin halkının çektiği acıların ön planda olduğunu söyledi. ABD'nin Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırma çabalarını sürdüreceğini ve Hamas'ın elindeki esirleri de serbest bırakan anlaşmanın bir parçası olarak "en az altı hafta süreyle acil ve sürekli bir ateşkes sağlamak için aralıksız" çalışacağını söyledi.

Danimarka, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini genişletme planlarını kınadı

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni yerleşim birimlerine onay vermesinin uluslararası kınama korosuna katıldı.


Rasmussen, 'Danimarka, AB'nin İsrail'e işgal altındaki Batı Şeria'da 3.000'den fazla yeni yerleşim birimi inşa etme yönündeki son kararını geri çekme çağrısını destekliyor. Yerleşimlerin uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu ve barışın önünde ciddi bir engel olduğunu vurguluyoruz' dedi.

İsrail, Ramazan ayında Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girmesini engelliyor

Wafa haber ajansının haberine göre, İsrail güçleri, Pazar akşamı Ramazan ayının başlangıcı münasebetiyle yüzlerce Müslümanın işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da namaz kılmak üzere girmesini engelledi.


İsrail güçlerinin camiye erkek ve genç kadınların girmesini yasakladığı ve yalnızca 40 yaş üstü kadınların namaz kılmasına izin verdiği belirtildi.


İsrail güçleri, İslam'ın üçüncü kutsal mekanı olan Mescid-i Aksa'ya girişi birkaç ay boyunca kısıtladı.


Haaretz Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayı hatırlatarak 'Netanyahu'nun vaatlerinin aksine polis yüzlerce Filistinli gencin Ramazan'ın ilk namazı için Tapınak Tepesi'ne girmesini engelliyor' dedi.


Haberde polisin kalabalığa karşı şiddet kullandığı bilgisine de yer verildi.


Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'i rehine anlaşması taleplerine uymamakla suçladı
Hamas lideri İsmail Haniye, İsraili rehine anlaşması taleplerine uymamakla suçladı

Hamas, Ramazan başlarken rehine anlaşmasının yapılmamasından İsrail'in sorumlu olduğunu söyledi. Haniye 'Size çok açık bir şekilde söylüyorum ki, anlaşmaya varılmamasının sorumluluğunu taşıyan kişi işgal ve Siyonist düşmanın hükümetidir' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!