Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Korkunç gerçek soruşturmada ortaya çıktı! İsrail ordusu rehineleri böyle öldürmüş

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Korkunç gerçek soruşturmada ortaya çıktı İsrail ordusu rehineleri böyle öldürmüş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 08:30

İsrail saldırısı altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Gazze Şeridi'ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 20 bini aştığı belirtilerek, hayatını kaybedenlerin en az 8 bininin çocuk olduğu ifade edildi. Gazze'de Cuma günü IDF ateşi ile yanlışlıkla öldürülen 3 İsrailli rehineyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. İsrail kamu yayıncısı IDF askerlerinin rehineleri nasıl öldürdüğünün detaylarına ulaştı. İşte İsrail'de deprem etkisi yaratan o rapor ve bölgeden son gelişmeler...

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Hamas Siyasi Büro üyesi Hamdan: Biden yönetimi Gazze'ye karşı yürütülen savaşın ortağı

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, ABD yönetimini tepkilerine devam ediyor. Hamdan düzenlediği basın toplantısında, İsrail’i ABD tarafından finanse edilen “Siyonist savaş makinesi” olarak nitelendirerek, "Halkımız bunun bedelini çocuklarının hayatlarıyla ödüyor. Tüm fedakarlıklarından sonra, geri çekilme ya da geri dönüş olmadığını biliyorlar. Bu savaşta sadece zafer var. Başkenti Kudüs olan tam egemen bir devlet kurarak kurtuluşu ve onurlu bir yaşamı güvence altına almak var" dedi.

İsrailli esir ailelerine seslenen Hamdan, "Esirlerin ailelerine mesajımız açık ve nettir, kriziniz Netanyahu ve savaş kabinesi ile. Devam eden saldırılar esirlerin serbest bırakılmasını engellemekte. Eğer onları geri istiyorsanız, Netanyahu'ya karşı koyma gücümüzün sona ermeyeceğini anlatmalısınız” dedi.

Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılmasını engelleyen Biden yönetiminin İsrail’in yürüttüğü savaşa ortak olduğunu vurgulayan Hamdan, “Bu yönetim vetosuyla BM Güvenlik Konseyi'ni felç etmiştir. İsraillileri durdurmadıkları sürece Gazze'de işlenen tüm suçlardan ahlaki ve hukuki olarak sorumlu tutulacaklar” dedi.

Sanders: ABD insani yardımı sağlayacak makul bir kararı veto etmemeli

ABD’li Senatör Bernie Sanders, Gazze Şeridi’nde çatışmaları durdurması için ABD Başkanı Joe Biden hükümetine bir kez daha çağrıda bulundu. Sanders, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Gazze oylamasının 3’üncü kez ertelenmesinden kısa süre önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Tüm dünya Gazze'de yaşanan insani felaketi izliyor. BM Güvenlik Konseyi şimdi akan kanı durduracak bir kararı değerlendirmek üzere toplanıyor. ABD, çatışmaları durduracak ve ihtiyaç duyulan büyük insani yardımı sağlayacak makul bir kararı veto etmemelidir” dedi.

Sanders’ın açıklamasından 1 saat sonra Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde "düşmanlıkların geçici olarak durdurulmasına yönelik acil adımlar atılması" ve "Gazze Şeridi'nin tamamına hızlı, güvenli ve engelsiz şekilde insani yardımların ulaştırılması" çağrısında bulunulan karar tasarısı için yapılacak oylama 3’üncü ertelendi. Yarın yapılması beklenen oylamanın ABD’nin talebi üzerine ertelendiği ifade edilmişti.

GKRY’den Gazze’ye insani yardım için “deniz koridoru” açılması planlanıyor

GKRY Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos ile İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, GKRY’de bir araya geldi. Görüşmede, Gazze’ye giren insani yardımların ölçeğini artırmak için GKRY üzerinden Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılması için “deniz koridoru” açılması ele alındı.

İnsani yardımların GKRY’deki Larnaca Limanı'nda toplanması ve denetlenmesinin ardından deniz yoluyla Gazze’ye ulaştırılması ve yardımların aralarında İsrail'den temsilcilerin de bulunduğu ortak bir komite tarafından kontrol edilmesi planlanıyor.

Cohen, insani yardımlar hakkındaki söz konusu planı desteklediğini belirterek, yardımların "organize ve iyi denetlenmiş" bir şekilde Gazze’ye gönderilmesi gerektiğini ifade etti. Cohen yaptığı açıklamada, "Bu koridor aracılığıyla Gazze'ye insani yardım için hızlı bir yol oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylama 3’üncü kez ertelendi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi için yapılması beklenen oylama 3’üncü kez ertelendi.

Gazze’de can kaybı 20 bini aştı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 75 gündür devam ederken, can kaybı her geçen gün artıyor. Gazze Şeridi'ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 20 bini aştığı belirtilerek, hayatını kaybedenlerin en az 8 bininin çocuk, 6 bin 200'ünün kadın olduğu belirtildi. Açıklamada, yaralı sayısının ise 52 bin 600’e yükseldiği ifade edildi.

Açıklamada, 6 bin 700 kişinin hala kayıp olduğu aktarılarak, bunların yüzde 70'inin çocuk ve kadınlardan oluştuğu ifade edildi. İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’deki 23 hastane ve 53 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığı aktarılan açıklamada, 102 ambulansın saldırılar nedeniyle kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

İSRAİL SALDIRILARINDA 114 CAMİ TAMAMEN YIKILDI

İsrail’in 126 hükümet binasını, 90 okul ve üniversite, 114 camiyi tamamen yıktığı aktarılan açıklamada, saldırılarda 283 okul ve üniversite, 200 cami ve 3 kilisede kısmen hasar meydana geldiği ifade edildi.

GAZZE’DEKİ 53 BİN KONUT TAMAMEN YIKILDI

Açıklamada, saldırılardan 308 bin konutun etkilendiği belirtilerek, bunlardan 53 binin tamamen yıkıldığı, 255 binin ise kısmen yıkıldığı ifade edildi.

GÜNDE BİN YARDIM TIRININ GAZZE’YE GİRİŞİ TALEP EDİLDİ

İsrail’in saldırılarından ABD’nin sorumlu tutulduğu açıklamada, insani yardımlar için Refah Sınır Kapısı dahil tüm geçişlerin 24 saat açık tutulması ve günde bin yardım tırının Gazze’ye giriş yapması talep edildi.

BM Raportörü Albanese’den Biden’a Gazze çağrısı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, ABD Başkanı Joe Biden’a İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına durdurmak için müdahale etmesi çağrısında bulundu. Albanese yaptığı açıklamada, “Başkan Biden, lütfen Gazze'de masum sivillere yönelik bu anlamsız katliamın durdurulması için müdahale edin. Uluslararası toplumun İsrail'in imha kampanyasını durdurmak için harekete geçmediği her geçen gün, insanlığın ve uluslararası hukuka dayalı düzenin tabutuna bir çivi daha çakılıyor” dedi.

Netanyahu: Savaşı sonuna kadar sürdüreceğiz

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir kez daha Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların yakın zamanda sona ermeyeceğini ifade etti. Netanyahu, “Savaşı sonuna kadar sürdüreceğiz. Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar, zafere kadar devam edecek. Duracağımızı düşünenlerin gerçeklikle bağlantısı yok. Belirlediğimiz tüm hedeflere ulaşana kadar mücadeleyi bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Hamas’ın sadece iki seçeneğini olduğunu savunarak, “Teslim olmak ya da ölmek” dedi.

Kassam Tugayları, İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara ait yeni görüntüler yayınladı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 75’inci günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine kayıplar verdirmeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, Han Yunus’ta İsrail ordusuna düzenlediği saldırılara ait yeni görüntüleri yayınladı. Görüntülerde, İsrail ordusuna ait çok sayıda zırhlı aracın roketlerle vurulduğu görüldü.

İsrailli bakan: Gazze'de ateşkesin zamanı değil

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medyada paylaştığı bir gönderide, Gazze'de ateşkesin "zamanının değil", daha ziyade askeri "kararlılığın" zamanı mesajı verdi.

Hamas lideri Haniyeh, Mısırlı yetkililerle görüşmek için Kahire'de

Gazze'de ateşkes ve esir takası için diplomatik girişimler son sürat devam ediyor.  Hamas lideri Haniyeh, Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'ye geldi.


Hamas'a yakın bir kaynağın AFP'ye yaptığı açıklamaya göre, Kahire'deki müzakerelerde bir haftalık bir ateşkes görüşülecek.


Yeni anlaşmada 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılması bekleniyor. Kadın ve çocuk rehinelerin yanı sıra asker olmayan erkekler de anlaşma kapsamında olacağı gelen bilgiler arasında.


İsrailli bir yetkili, CNN'e İsrail ve Hamas'ın ikinci bir ateşkes anlaşmasına varmaya yakın olmadığını söyledi. Adının gizli kalması koşulu ile konuşan yetkili 'Şu an için müzakereler devam ediyor. Nihai bir şey yok' dedi 

Hamas lideri Haniyeh, Mısır'a gitmeden önce Katar'da İran Dışişleri Bakanı ile görüştü

Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına ilişkin görüşmeler için Mısır'a gitmeden önce Hamas'ın politbüro şefi İsmail Haniye, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian ile Doha'da bir araya geldi.


Haniye, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Doha’da gerçekleştirdiği görüşmede, Hamas’ın kalıcı bir ateşkese hazır olduğunu, ancak İsrail’in saldırıları devam ettiği sürece müzakere yapılmayacağını ifade etti.


Haniye görüşmede, İsrail yönetiminin Gazze'ye yönelik 75 gündür karadan, denizden ve havadan gerçekleştirdiği saldırılarına rağmen direnişin (Hamas'ın) hala güçlü ve kararlı olduğunu ifade etti. Haniye İsrail'in ve müttefiklerinin Filistin hareketini yenebileceklerini düşünmelerine rağmen Hamas'ın İsrail'e ağır kayıplar verdirdiğini vurguladı. Haniye ayrıca Filistin halkının İsrail'e karşı direnişin yanında durduğunu kaydetti. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Doha'ya 4. kez geldiğini belirten Haniye, bu tür ziyaretlerin Gazze ve Filistin'e desteği göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

UNICEF: Temiz su olmazsa çok daha fazla çocuk ölecek

BM çocuk örgütünün İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze'nin güneyinde yerlerinden edilmiş çocukların temel hayatta kalma ihtiyaçlarından daha az suya sahip olduklarını söyledi. Russel, 'Temiz su olmadan önümüzdeki günlerde çok daha fazla çocuk yoksulluk ve hastalıktan ölecek' dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze oylaması ikinci kez ertelendi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de insani yardımlara engelsiz erişim için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesinin talep edildiği karar tasarısının oylanması, anlaşma sağlanamadığı için ikinci kez ertelendi.


Oylamanın Pazartesi günkü erteleme sonrası Salı günü New York yerel saatiyle 17.00'de yapılması planlanıyordu.


ABD'nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan karar tasarısının kabulü için ikna olmadığı, tasarıyı destekleyen ülkelerin ise ABD'nin yine konuyla ilgili bir karar tasarısını veto etmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldığını bildiriliyor.

Skandalda yeni perde: İsrail askerleri rehineleri böyle öldürmüş
Skandalda yeni perde: İsrail askerleri rehineleri böyle öldürmüş

Kan kamu yayıncısı, IDF'nin geçen Cuma günü yanlışlıkla üç rehineyi öldürmesiyle ilgili soruşturmaya ilişkin yeni ayrıntıları açıkladı.


Soruşturmada, ilk iki rehine Alon Shamriz ve Samar Talalka'yı vurarak öldüren IDF keskin nişancısının, taşıdıkları beyaz kumaşı tanımadığının belirlendiği bildirildi. Göreve başlarken aldığı brifingde keskin nişancıya, tüm bölgenin savaş alanı olduğu ve şüpheli herkese ateş açmasına izin verildiği söylendi.


Soruşturma ayrıca üçüncü rehine Yotam Haim'in Shamriz ve Talalka ile birlikte vurulduktan sonra yakındaki bir binaya kaçmayı başarması nedeniyle öldürülmesinin özellikle korkunç olduğunu ortaya çıkardı.


Tabur komutanı daha sonra askerlere ateşi kesmeleri için bağırdı ancak içlerinden biri, Haim ikinci kez binadan çıktıktan sonra onu vurup öldürdü.


İsrail ordusu, Gazze'de Cuma günü yanlışlıkla öldürülen 3 İsrailli rehineyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, rehinelerin acil yardım çağrısı yaptıkları ve yemek artıklarını kullanarak yardım istediklerini kaydettikleri bir pankart yazdıkları belirtmişti.


İsrail yetkilileri, beyaz bayrak taşıyan rehinelerin öldürülmelerinin, "angajman kurallarının" ihlali olduğunu kabul etmişti.

Biden: İsrail 'ek yüklerle' karşı karşıya ama Hamas ile Filistinli siviller arasında ayrım yapması gerekiyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi yöneten Hamas'a karşı devam eden savaşında benzersiz zorluklarla uğraştığını söyledi.


Biden 'İsrail çok az ülkenin yüzleşmek zorunda olduğu bir yükle karşı karşıya. Tek bir amacı olduğunu söyleyen askeri bir düşman: tüm İsrail Devleti'nin ortadan kaldırmak. Ayrıca ek zorluklarla da karşı karşıya kaldılar: Hamas, Amerikalı rehineler de dahil olmak üzere önemli sayıda rehineyi elinde tutuyor' dedi.


Biden, Bu 'ek yüklere' rağmen İsrail'in Hamas ile Filistinli siviller arasında ayrım yapması gerektiğini söyleyerek, onları sivil ölümleri en aza indirmek için çalışmaya çağırdı.

Hamas lideri Gazze ateşkes görüşmeleri için bugün Mısır'ı ziyaret edecek
Hamas lideri Gazze ateşkes görüşmeleri için bugün Mısırı ziyaret edecek

AFP'nin Hamas'a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Hamas lideri İsmail Haniye Gazze ateşkes görüşmeleri için bugün Mısır'a gidecek.


Kaynağın AFP'ye verdiği bilgiye göre, Haniyeh, Mısır'a gidecek "üst düzey" bir Hamas heyetine başkanlık edecek ve burada Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel ve diğer yetkililer ile görüşmelerde bulunacak.


İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, görüşmelerin "tutukluların serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın sona erdirilmesi için bir anlaşma hazırlanmasına yönelik saldırganlığın ve savaşın durdurulması üzerine" olacağını söyledi.


Kaynağa göre, Mısır'daki görüşmelerde "insani yardımın ulaştırılması, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve yerinden edilen kişilerin kuzeydeki kasaba ve köylerine dönüşü" konularına odaklanılacak.

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze oylaması ikinci kez ertelendi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de insani yardımlara engelsiz erişim için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesinin talep edildiği karar tasarısının oylanması, anlaşma sağlanamadığı için ikinci kez ertelendi.


Oylamanın Pazartesi günkü erteleme sonrası Salı günü New York yerel saatiyle 17.00'de yapılması planlanıyordu.


ABD'nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan karar tasarısının kabulü için ikna olmadığı, tasarıyı destekleyen ülkelerin ise ABD'nin yine konuyla ilgili bir karar tasarısını veto etmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldığını bildiriliyor.

İslami Cihad, hükümete rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan iki rehinenin daha videosunu yayınladı
İslami Cihad, hükümete rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan iki rehinenin daha videosunu yayınladı

Filistin İslami Cihad grubunun askeri kanadı, rehineler Gadi Mozes ve Elad Katzir'in bir videosunu yayınlayarak, İsrail liderliğini bu rehinelerin serbest bırakılması için acilen harekete geçmeye çağırıyor.

IDF tankı İsrailli esirlerin bulunduğu eve ataş açtı

İsrail'in Haaretz gazetesi, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim yerlerine saldırısı sırasında, İsrail'e ait bir tankın "Be'eri" Yahudi yerleşim biriminde İsrailli esirlerin bulunduğu bir eve ateş açtığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!