Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Kızıldeniz'de skandal hata: Alman savaş gemisi ABD iHA'sına ateş açtı! Savaşta ikinci cephe için tarih verdiler

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Kızıldenizde skandal hata: Alman savaş gemisi ABD iHAsına ateş açtı Savaşta ikinci cephe için tarih verdiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 12:31

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Kızıldeniz'deki çatışmaya dün resmen müdahil olan Almanya'nın imza attığı skandal saatler sonra ortaya çıktı. Alman kaynaklar dün savaş gemisinin Husi İHA'larını vurduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan saatler sonra söz konusu İHA'nın ABD'ye ait olduğu, Alman savaş gemisinin yanlışlıkla ABD İHA'sına saldırdığı ortaya çıktı. CNN International ise Biden yönetiminin ikinci cephe korkusunu yazdı. CNN'e konuşan kaynaklar İsrail'in yeni işgal girişimi için tarih verdi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Bakan Tunç: İsrail'in saldırıları bir an önce durmalı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İşgalci İsrail’in, yardım kuyruğundaki Filistinlileri hedef almasını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Gazze’de masum insanları katleden, soykırım yapan İsrail’in hain saldırıları asla kabul edilemez. 7 Ekim’den bu yana uluslararası hukuku ayaklar altına alan, gözü dönmüş canice hareket eden, savaş suçu işleyen İsrail'in saldırıları bir an önce durmalıdır. İsrailli yöneticiler ve destekçileri, işledikleri insan hakları ihlallerinin, söndürdüğü ocakların, hayattan kopardığı masum canların hesabını bir gün mutlaka ödeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Dışişleri'nden İsrail'e tepki: İnsanlığa karşı suçlara bir yenisini ekledi

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısına tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İsrail, Nabulsi meydanındaki Filistinlileri öldürerek, işlemekte olduğu insanlığa karşı suçlara bir yenisini eklemiştir.

Gazzelileri açlığa mahkum eden İsrail'in, bu defa yardım kuyruğundaki masum sivilleri hedef alması, Filistin halkını bilinçli biçimde ve toplu olarak yok etmeyi hedeflediğinin delilidir.
İsrail, Gazze'deki askeri operasyona derhal son vermek zorundadır, ancak İsrail Hükümeti bu kararı alabilecek sağduyu ve vicdana sahip değildir.

Tüm dünya, Gazze'de yaşanan zulmün bölgenin de ötesinde küresel yansımaları olacak bir felakete dönüşmek üzere olduğunu görmelidir. Bu çerçevede, İsrail Hükümeti üzerinde etkisi olan tüm kesimleri, Gazze'de yaşanan vahşeti durdurmaya çağırıyoruz.

Gazze’de açlıktan ölen çocukların sayısı 10’a yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar devam ederken, bölgede insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kamal Adwan Hastanesi'nde yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle 4 çocuğun daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze Şeridi’nde bu hafta açlık ve susuzluktan ölen çocukların sayısı 10’a yükseldi. Filistinli yetkililer, bu hafta başında Gazze'nin tüm bölgelerine yeterli insani yardımın ulaşmaması halinde önümüzdeki günlerde binlerce kişinin açlıktan ölebileceği uyarısında bulunmuştu.

BM, İsrail’in yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısını kınadı

İsrail’in Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtığı saldırı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından kınandı. Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, “Genel Sekreter, 30 binden fazla insanın öldüğü ve 70 binden fazla insanın yaralandığı Gazze'deki çatışmaların trajik insani bilançosu karşısında dehşete düştü. Trajik bir şekilde, enkaz altında bilinmeyen sayıda insan yatıyor” dedi.

Guterres’in İsrail’in Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısını kınadığını aktaran Dujarric, “Genel Sekreter bugün Gazze'nin kuzeyinde meydana gelen ve yüzden fazla insanın ararken öldüğü ya da yaralandığı bildirilen olayı kınamaktadır. Birleşmiş Milletler'in bir haftayı aşkın süredir yardım ulaştıramadığı kuşatma altındaki kuzeydekiler de dahil olmak üzere Gazze'deki çaresiz sivillerin acil yardıma ihtiyacı vardır” dedi.

Guterres’in derhal insani ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin şartsız olarak serbest bırakılması çağrısını yinelediğini vurgulayan Dujarric, Guterres’in kritik öneme sahip insani yardımların Gazze'ye ve Gazze'den ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için bir kez daha acil adımlar atılması çağrısında bulunduğunu belirtti.

Saldırıda 112 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun yardım bekleyen sivillere açtığı ateşte hayatını kaybedenlerin sayısının 112’ye yükseldiğini belirtmiş, bölgede hala ulaşılamayan cesetlerin olduğunu aktarmıştı. Saldırıda 760 kişi de yaralanmıştı.

Biden’dan Gazze’de ateşkes açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze Şeridi’nde gıda yardımı bekleyen Filistinlilerin üzerine İsrail tarafından ateş açılmasının İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerini “zorlaştıracağını” belirterek, “Muhtemelen pazartesiye kadar olmaz ama umutluyum” dedi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde gıda yardımı bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açmasının ardında ABD Başkanı Joe Biden, açıklamalarda bulundu. Biden, saldırı ile ilgili bilgileri kontrol ettiklerini ifade ederek, "Şu anda bunu kontrol ediyoruz. Ne olduğuna dair birbiriyle çelişen iki versiyon var. Henüz bir cevabım yok” dedi.

Bir gazetecinin İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine ilişkin sorusuna cevap veren Biden, saldırının ateşkes görüşmelerini “zorlaştıracağını” belirtti.

Yardım bekleyen Filistinlilere ateş açan İsrail'e Belçika’dan tepki

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter yaptığı açıklamada, Gazze'de yardım almak için bekleyen Filistinlilere ateş açıldığı yönündeki haberlerin kendisini "dehşete düşürdüğünü" belirterek, "Temel insani yardım için kuyrukta bekleyen insanları öldürmek mi? Bu uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir ve (Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin) geçici tedbirlerine tamamen aykırıdır" dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze şehrinin güneybatısında yardım bekleyen sivillere İsrail ordusu tarafından açılan ateşte 104 kişinin hayatını kaybettiğini, 760 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Katliam sonrası Beyaz Saray'dan ilk açıklama

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze yakınlarında yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtığı yönündeki raporların incelediğini duyurdu ve gelişmeyi 'ciddi bir olay' olarak değerlendirdi.

Gazze'deki katliamda ölü sayısı 100'ü aştı

Gazze Sağlık Bakanlığı, sabahın erken saatlerinde düzenlenen saldırıda en az 104 Filistinlinin öldüğünü ve 760 Filistinlinin yaralandığını doğruladı.


Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, ağır yaralıların çoğunun Gazze'nin kuzeyindeki yeterli donanıma sahip olmayan sağlık tesislerinde çaresizce tedavi edilmeyi beklediğini bildirdi.

İsrail'den katliam sonrası ilk açıklama geldi

Gazze Sağlık Bakanlığı, Gazze'de gıda yardımı beklerken İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısının 81'e yükseldiğini, yaklaşık 700 yaralının olduğunu açıkladı.


IDF ise izdiham nedeniyle askerlerinin tehlike altına girdiğini öne sürdü ve bu nedenle ateş açıldığını savundu.


Times of Israel bu gelişmeyi 'IDF, izdiham nedeniyle askerleri tehlikeye atan Gazzelilere ateş açtığını söylüyor' başlığı ile duyurdu.


Haberde 'Askeri bir kaynak askerlerin kalabalığa ateş açtığını, olayın da soruşturulduğunu söyledi' denildi.

AFP: İsrail, yardım almak için bekleyen Gazzelileri vurdu

AFP'de yer alan habere göre İsrail yardım almak için bekleyen Gazzelileri vurdu, en az 50 kişi hayatını kaybetti. Gazze Sağlık
Bakanlığı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 100'ü aşabileceğini söyledi.

CNN International dünyaya duyurdu: Biden İsrail'in Lübnan'ı işgal edebileceğinden endişe ediyor
CNN International dünyaya duyurdu: Biden İsrailin Lübnanı işgal edebileceğinden endişe ediyor

CNN, Biden yönetiminin, Hizbullah'la İsrail'in kuzey sınırından uzaklaşmaya yönelik müzakerelerin çıkmaza girmesi durumunda İsrail'in bahar sonu veya yaz başında Lübnan'a kara saldırısı için hazırlık yaptığından endişe duyduğunu bildirdi.


Haberde şu ifadelere yer verildi;


'Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, "İsrail'in önümüzdeki aylarda bir askeri operasyon gerçekleştireceği varsayımıyla hareket ediyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde olmasa da belki bu baharın sonlarında olabilir. İsrail'in askeri operasyonu açık bir olasılık' dedi.'

İsrail Savunma Bakanı Gallant, ABD'li mevkidaşına Gazze ve İsrail'in kuzeyindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi

Ofisi, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'li mevkidaşı Savunma Bakanı Lloyd Austin ile gece boyunca görüştüğünü, bu kapsamda Gazze'deki son gelişmelerin ele alındığını duyurdu.


Aynı açıklamaya göre, İkili ayrıca Hizbullah militanlarının İsrail'in kuzeyine her gün insansız hava araçları, füzeler ve roketler fırlattığı Lübnan sınırındaki gelişmeleri de ele aldı.

Alman gemisi ABD İHA'sına ateş açtı

Dün, Kızıldeniz'e konuşlandırılan Alman firkateyninin ilk Husi saldırısını püskürttüğü açıklanmış, DPA kaynaklarına göre, AB'nin deniz taşımacılığını koruma misyonu kapsamında Kızıldeniz'e konuşlandırılan Alman donanması Hessen firkateyni, İran destekli Husi milislerinin Yemen'deki saldırısını ilk kez püskürtmüş, kaynaklar, geminin Salı gecesi iki düşman hedefine başarıyla saldırdığını söylemişti.


Bu açıklamadan saatler sonra Alman gemisinin imza attığı hata ortaya çıktı. CNN International'de yer alan habere göre, Alman gemisinin Husi drone'u zannederek saldırdığı hava aracı ABD'ye ait çıktı.


Olaya aşina bir ABD savunma yetkilisi, Alman savaş gemisinin Husilere ait bir İHA'ya ateş açtığını düşündüğünü ancak bunun ABD'ye ait bir İHA olduğu ortaya çıktığını söyledi. Yetkili, firkateynin ABD insansız hava aracına hangi silahla ateş açtığının belirsiz olduğunu söyledi.


Alman ordusunun açıklamasında ABD insansız hava aracına yanlışlıkla ateş açılmasından söz edilmiyordu.

Suriye devlet televizyonu: Şam yakınlarında patlamalar duyuldu

Devlet medyasına göre çarşamba gecesi Şam yakınlarında patlamalar duyuldu ve ayrıca hava savunmasının başkentin yakınındaki 'düşman hedeflerinin durdurulduğu' bildirildi.


Lübnan televizyonu Al Maydeen de çarşamba günü Suriye'nin başkenti Şam'ın Sayeda Zainab mahallesinde büyük bir patlama duyulduğunu bildirdi.

ABD, karadan teslimatın giderek zorlaşması nedeniyle Gazze'ye havadan yardım göndermeyi düşünüyor

Amerikalı bir yetkili, yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin, karadan teslimatın giderek zorlaşması nedeniyle ABD askeri uçaklarından Gazze'ye yardım göndermeyi düşündüğünü söyledi.


İlk olarak ABD'nin havadan yardım yapmayı düşündüğünü bildiren Axios haber sitesi, ABD'li yetkililerin böyle bir eylemin pek etkili olmayacağını ve büyük miktardaki yardımın yalnızca kara yoluyla taşınabileceğini kabul ettiklerini aktarmıştı.

Uluslararası Af Örgütü başkanı Avrupa Birliği'nden UNRWA'ya 'gecikmeden' fon sağlama çağrısında bulundu

Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri Agnes Callamard, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'e bir yazı yazarak AB'yi BM'nin Filistinli mültecilere yönelik kuruluşu UNRWA'ya "gecikmeden" fon sağlamaya devam etmeye çağırdı.

İsrail basını dünyaya duyurdu: Gazze'nin kuzeyine dönüş, ateşkes müzakerelerinin önünde hala engel
İsrail basını dünyaya duyurdu: Gazzenin kuzeyine dönüş, ateşkes müzakerelerinin önünde hala engel

İsrail devlet televizyonu KAN, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşünün "hala çözülmemiş meselelerden biri olduğu" ifade edildi. Haberde bunun ateşkes müzakerelerinin önünde hala engel teşkil ettiği bilgisine yer verildi.

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail protestosu

Avrupa Parlamentosu’nun İsveçli milletvekili Abir Al-Sahlani, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını bir eliyle ağzını kapatarak diğer kırmızıya boyadığı diğer elini de havaya kaldırarak protesto etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!