Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Flaş açıklama: Gazze'de ateşkes yarın 8'de başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2023 08:04

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ateşkes yarın 8'de başlayacak" denildi. Açıklamada "Rehinelerden 13 kişilik ilk grup saat 17.00'de bırakılacak" denildi. Öte yandan İsrail, Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından işletilen Ebu Hüseyin Okulu'na düzenlediği saldırıda, 27 kişi hayatını kaybettiği, 93 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

100 Türk vatandaşı ve aile yakını Gazze’den Mısır’a geçti

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 100 Türk vatandaşı ve aile yakını Gazze’deki Refah sınır kapısından Mısır’a geçti. Vatandaşların bugün İstanbul’a gelmeleri beklenirken çok sayıda daha Türk vatandaşının Gazze’den tahliye edilmesi öngörülüyor.

“Endonezya Hastanesi yoğun bombardıman altında”

İsrail güçleri, yarın başlaması beklenen 4 günlük insan ara öncesi Gazze Şeridi’nde saldırılarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Endonezya Hastanesi’nin yoğun bombardıman altında olduğunu açıklayarak, saldırılarda hastane binasının büyük bir kısmının hedef alındığını belirtti.

Filistin basınında yer alan haberlerde, İsrail güçlerinin hastanenin ana girişini ve jeneratörlerini hedef aldığı ifade edildi.

Hastanede şu anda 200'den fazla hasta, sağlık personeli ve yerinden edilmiş Filistinliler bulunuyor.

İsrail bir kez daha BM’ye ait okulu vurdu: 27 ölü, 93 yaralı

İsrail güçlerinin, yarın başlaması beklenen 4 günlük insan ara öncesi bir kez daha yerinden edilmiş Filistinlileri sığındığı okulu hedef aldı. Filistin basınında yer alan haberlerde, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampı’nda yer alan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından işletilen Ebu Hüseyin Okulu'na saldırı düzenlediği aktarıldı. Haberde, saldırıda ilk belirlemelere göre 27 kişinin hayatını kaybettiği, 93 kişinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail’in yarın 39 Filistinli mahkumu serbest bırakması bekleniyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 48 gündür aralıksız devam ederken, can kaybı her geçen gün artıyor. Gazze Şeridi’ndeki hükümet tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 150'den fazlası çocuk olmak üzere 14 bin 854’e yükseldiği bildirildi.

Saldırılarda yaralananların sayısının 36 bini aştığı ifade edilen açıklamada, yaklaşık 7 bin Filistinlinin enkaz altında ya da akıbetleri bilinmediği için kayıp olduğu belirtildi. Açıklamada, saldırılarda 207 sağlık personeli, en az 26 sivil savunma personeli ve en az 65 gazetecinin öldürüldüğü aktarıldı.

Gazze Şeridi’nde yarın başlaması beklenen 4 günlük insan ara öncesi Refah Sınır Kapısı’nın "24 saat" açılması çağrısında bulunulan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki "tüm hastanelere" çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme ve yardımların dağıtılması çağrısında bulunuldu.

İSRAİL İNSANİ ARA ÖNCESİ SALDIRILARINI ARTIRDI

İsrail güçlerinin, yarın başlaması beklenen 4 günlük insan ara öncesi saldırılarını yoğunlaştırdığı bildirildi. İsrail’in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta yer alan Şeyh Nasır Mahallesi’ni vurduğu ve en az 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı aktarıldı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Sheikh Radwan Mahallesi’nde bir eve düzenlenen saldırıda, en az 10 kişinin öldüğünü belirtildi.

İsrail ayrıca Beyt Lahya, Beyt Hanun, Han Yunus'un doğusundaki Bani Suhaila, Zeytun Mahallesi, al-Daraj Mahallesi ve al-Tufah Mahallesi’ne saldırılar düzenledi.

İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 15 bine yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 15 bine yükseldi.

Katar: Ateşkes yarın 8'de başlıyor

İsrail ve Filistin arasındaki esir takası anlaşması kapsamındaki 4 günlük insani ara yarın başlayacak. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlediği basın toplantısında, İsrail ve Filistin arasındaki insani aranın yarın yerel saatle 07.00’de (TSİ 08.00) başlayacağını duyurarak, "Aynı aileden olan rehineler aynı bölgede bir araya getirilecek. Dört gün içinde toplamda 50 kişi olmak üzere mutabakata varılan sayıda sivili içerecek" dedi.

Taraflar arasındaki görüşmelerin çok güzel ve olumlu bir havada geçtiğini ifade eden el-Ansari, "güvenlik nedeniyle" esirlerin Gazze Şeridi’nden çıkarılacağı yollara ilişkin bilgi paylaşamayacağını ifade ederek, "Buradaki asıl amacımız rehinelerin güvenliğidir" dedi.

"13 KİŞİDEN OLUŞAN İLK SİVİL GRUP SERBEST BIRAKILACAK"

El-Ansari, 13 kişiden oluşan ilk sivil grubun da yarın yerel saatle 16.00’da (TSİ 17.00) Gazze Şeridi’nden serbest bırakılacağını bildirerek, söz konusu grubun kadın ve çocuklardan oluşacağını aktardı. El-Ansari, “Bu serbest bırakmalar her gün hareket etmek için bölgenin çok daha güvenli olacağı belirli bir zaman aralığında gerçekleşecek. Kızıl Haç'a teslim edilecekler ve amaç transferi tüm taraflar için mümkün olduğunca güvenli hale getirmek” dedi.

Netanyahu: Rehinelerimizi çıkarmayı umuyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile yaptığı görüşmede Netanyahu, İsrail'in "rehinelerimizi çıkarmayı" umduğunu söyledi. Ateşkes/rehine anlaşmasında gecikmeler yaşanırken Netanyahu konuyla ilgili 'Rehinelerimizi çıkarmayı umuyoruz; bunun bazı zorlukları var ama mecburuz, bu ilk dilimi çıkarmayı umuyoruz ve sonra herkesi çıkarmaya kararlıyız.' dedi.

WSJ: Hamas rehinelerin doğrudan Mısır'a teslim edilmesini talep ediyor

Wall Street Journal'da (WSJ) yer alan habere göre, Hamas rehinelerin doğrudan Mısır'a teslim edilmesini talep ediyor; İsrail, Kızıl Haç'ın teslim edilmesinde ısrar ediyor. ABD'li gazete gecikmenin ana nedenlerinden birisinin bu fikir ayrılığı olduğunu belirtiyor.

IDF, Şifa Hastanesi müdürünün tutuklandığını doğruladı
IDF, Şifa Hastanesi müdürünün tutuklandığını doğruladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Şifa Hastanesi müdürünün tutuklandığını doğruladı ve Hamas'ın varlığı konusunda sorgulandığını söyledi

Hizbullah İsrail'in kuzeyine 50'ye yakın roket attı

Lübnan'dan kuzey İsrail'e yaklaşık 50 roket ateşlendi ve sınıra yakın ve Safed'in kuzeyindeki birçok kasabada roket sirenleri tetiklendi. Hizbullah, saldırının ardından Safed yakınlarındaki bir üssü vurmak amacıyla 48 Katyuşa roketi fırlattığını duyurdu.

Lübnan'da kritik zirve: Hizbullah dünyaya bu kare ile duyurdu
Lübnanda kritik zirve: Hizbullah dünyaya bu kare ile duyurdu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian, Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile görüştü. Görüşmeye ait fotoğraf Hizbullah tarafından kamuoyuna servis edildi. Lübnanlı haber sitesi Naharnet'in haberine göre Emir Abdullahiyan, 7 Ekim'den bu yana ikinci Lübnan ziyareti için dün Beyrut'a geldi.


İranlı bakan, Beyrut merkezli Al-Mayadeen News Channel'a, yarın yürürlüğe girmesi gereken İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin sürdürülmediği sürece Gazze Savaşı'nın yayılacağını söyledi.


Abdollahian "Bu ateşkes yarın başlarsa, devam etmezse... bölgedeki koşullar ateşkes öncesi gibi kalmayacak ve savaşın kapsamı genişleyecek" dedi.


İran resmi haberine göre, İran dışişleri bakanı dün Beyrut'ta Filistin İslami Cihadının genel sekreteri Ziad el-Nakhaleh, Hamas politbüro üyesi Halil el-Hayya ve iki terör grubundan diğer yetkililerle görüştü.

Planlanan dört günlük ateşkes öncesinde IDF ordunun 'savaşı bitirmediğini' söyledi

Geçici ateşkes Cuma gününe ertelenirken  IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, ordunun "savaşı bitirmediğini" söyledi. İsrailli komutan 'Savaşı sonlandırmıyoruz. Zafer kazanana kadar devam edeceğiz, ilerleyeceğiz ve Hamas'ın diğer bölgelerinde de devam edeceğiz' dedi.

İsrail güçleri, Gazze’deki Şifa Hastanesinin Müdürünü alıkoydu

AFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, İsrail güçleri, Gazze’deki Şifa Hastanesinin Müdürünü alıkoydu.

İsrailli vekilden itiraf gibi sözler: Müzakereler sırasında Hamas'a ait 300 noktayı vurduk
İsrailli vekilden itiraf gibi sözler: Müzakereler sırasında Hamasa ait 300 noktayı vurduk

Ulusal Birlik Milletvekili Ze'ev Elkin, rehine anlaşmasında 'küçük ayrıntılar' kaldığını söyledi. İsrailli vekil açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


'Müzakereler sırasında Hamas'a ait 300 noktayı vurduk, ateşkes anlaşması yürürlüğe girene kadar vurmaya devam edeceğiz, bitiminden bir dakika sonra da vurmaya devam edeceğiz.'

Katar, ateşkesin başlayacağı zamana ilişkin duyurunun önümüzdeki saatlerde yapılacağını duyurdu

Katar dışişleri bakanlığı sözcüsü, Doha'nın İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yaptığı rehine görüşmelerinin "olumlu bir şekilde ilerlediğini" ve ateşkesin kesin zamanı konusunda önümüzdeki saatlerde bir açıklama yapılacağını söyledi.

Kudüs Tugayları Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 11 askeri aracı hedef aldı

Filistin İslami Cihad grubunun silahlı kanadı El Kudüs Tugayları, Gazze'nin El Zeytun, Tel El Hava, El Şati, Şeyh Radvan ve Cühr El Dik mahallelerinde 11 İsrail askeri aracını hedef aldıklarını açıkladı.

Han Yunus'ta en az 15 kişi öldürüldü

Bölgedeki Al Jazeera muhabirine göre, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusundaki beş evi hedef alan baskınlarında çok sayıda kayıp kişinin yanı sıra en az 15 kişi de hayatını kaybetti.

 

Blinken, Suudi, BAE ve Katarlı mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin devletine duyulan ihtiyacı vurguladı
Blinken, Suudi, BAE ve Katarlı mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin devletine duyulan ihtiyacı vurguladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, devam eden İsrail-Hamas savaşını görüşmek üzere Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'dan mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin devletinin kurulması gereğini vurguladı.

ABD, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden ateşlenen çok sayıda insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı

ABD Merkez Komutanlığı, USS Thomas Hudner savaş gemisinin Kızıldeniz'de devriye gezerken 'tek yönlü saldırı drone'larını' düşürdüğünü açıkladı.


Konu ile ilgili yapılan sosyal medya paylaşımında, 'Gemi ve mürettebatta herhangi bir hasar veya yaralanma yaşanmadı' denildi.


Husiler, son haftalarda İsrail'e yönelik çok sayıda saldırı girişiminde bulunmuş, bunun Gazze'deki savaşa yanıt olduğunu öne duyurmuştu.

ABD'den 'erteleme' açıklaması

Üst düzey bir ABD'li yetkili CNN'e, rehine anlaşmasının uygulanmasını bir gün, yani Cuma gününe erteleme kararının Katar ve Mısır ile birlikte İsrail tarafından alındığını ve ABD'nin de işin içinde olduğunu söyledi .

Haaretz ertelemenin nedenini yazdı
Haaretz ertelemenin nedenini yazdı

İsrailli bir siyasi kaynak Haaretz'e, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının uygulanmasındaki gecikmenin, Hamas'ın serbest bırakmayı planladığı İsrail vatandaşlarının listesini henüz sunmamasından kaynaklandığını söyledi.


Kaynağa göre ikinci sebep, örgütün Katar'la, tüm tarafların üzerinde anlaşılan şartlara uymasını garanti etmesi gereken ateşkes anlaşmasını hâlâ onaylamamış olması.

İsrail rehine takasını erteledi: Savaş devam edecek
İsrail rehine takasını erteledi: Savaş devam edecek

İsrail, Katar'da varılan anlaşma ışığında Perşembe günü (bugün) sabah saatlerinde rehine takası yapılacağını açıklamış, Hamas ise aynı saatlerde geçici ateşkesin başlayacağını duyurmuştu.


Başbakanı Netanyahu'nun üst düzey danışmanlarından biri olan Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Tzachin Hanegbi, İsrail’in bu kararı ertelediğini açıkladı. Times of Israel bu gelişmeyi 'Sürpriz bir gecikmeyle Netanyahu'nun üst düzey yardımcısı rehinenin 'Cuma gününden önce serbest bırakılmayacağını' söyledi' başlığı ile dünyaya duyurdu.


Haberde 'ateşkes de askıya alındı, savaş devam edecek' denildi. AFP'ye adının açıklanmaması koşulu ile konuşan bir İsrailli yetkili de ateşkes başlayana kadar IDF'nin Gazze'de savaşmaya devam edeceğini belirtti. İsrail'in tek taraflı bu kararına dünyadan tepki yağdı.

Beyaz Saray önümüzdeki günlerde yüzlerce yardım kamyonunun Gazze'ye ulaşmasını umuyor

Ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın, İsrail ile çatışmaların ortasında, önümüzdeki günlerde gıda, su ve ilaç taşıyan birkaç yüz yardım kamyonunun daha Gazze'ye ulaşmasını umduğunu söyledi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!