Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Lahey'de söz sırası Türkiye'de: İsrail, Gazze'ye orta çağ karanlığını yaşatıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2024 08:39

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere kulağını tıkayan İsrail, Refah'a saldırmak için geri sayıma geçti. IDF, Savaş Kabinesi'ne hem Filistinli sivilleri Refah'tan tahliye etme hem de Mısır sınırına yakın Gazze bölgesinde bulunan son Hamas taburlarından bazılarını askeri olarak imha etme planını sundu. Washington'daki İsrail büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren ABD askeri ise 'Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım' diye bağırdı. O anlara ait görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail’in Filistin’i işgalinin hukuki neticelerine ilişkin duruşmada, Türkiye adına sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, "İsrail, Gazze'ye orta çağ karanlığını yaşatıyor. Bölgedeki demografik yapıyı değiştiriyor." dedi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İsrail elçiliği önünde kendisini yakan ABD askeri öldü

Yerel basında çıkan haberlere göre, Gazze'deki savaşı protesto etmek amacıyla Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren ABD'li bir asker hayatını kaybetti.

Filistin Başbakanı İştiyye görevinden istifa etti

Filistin Başbakanı Muhammad İştiyye, Filistinliler arasında siyasi düzenlemeler konusunda geniş bir mutabakatın oluşmasını sağlamak amacıyla görevinden istifa ettiğini duyurdu.

'İsrail, Gazze'ye orta çağ karanlığını yaşatıyor'

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail’in Filistin’i işgalinin hukuki neticelerine ilişkin duruşmada, Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız başkanlığındaki heyet sunum yaptı.


Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'ın Lahey'deki açıklamaları şöyle:


Bu çatışma bir önceki yüzyıla kadar uzanmakta. Filistinliler işgal altında zor şartlar altında yaşamaktadır. İsrail'in merhametine bağımlı hale getirildi. Yaşam alanlarına, geçim kaynaklarına el konuldu. Bu uygulamalar orta çağa hatta daha kötüsüne benzemekte. Filistinliler kendi onurlarını istemekte. İsrail politikaları Filistinlilerin ülkelerinden edinmelerine neden oldu. Birçok nesil ortada kalmıştı.

Mahkemenin ortaya koyduğu sorular geniş ama Türkiye yazılı beyanı Kudüs'ün statüsü ile sınırlı kalıp buraya odaklanmıştır. Bu beyan herhangi bir konudaki mevcut hukuki durumu etkilememektedir. Kutsal toprakların statüsüne odaklanmamız diğer bölümleri etkilemeyecektir.


BM'nin büyük kısmı kınasa da maalesef BM güvenlik konseyi bu noktada böyle bir adım atmada başarısız olmuştur. Aynı minvalde işgal altındaki topraklardaki durum da çok sayıdaki karara rağmen iyileşmemiştir, İsrail hukuk dışı eylemlerine devam ederek BM kararlarını hiçe saymıştır. Hukuk dışı yerleşim çalışmaları genişleyerek devam etmiştir. Kalıcı barışa büyük balta vurmaktadır.


Yeni yerleşimciler için, Yahudi yerleşimciler için inşaatlar da devam etmektedir. Doğu Kudüs'te El Aksa ve Haremi Şerif dünya için kutsaldır. Geçmişten bugüne kutsallıkları korunmuştur. Osmanlı döneminde buraların korunmasına başlanmıştır. 2023 yılının Nisan ayında El Aksa Camii'ne İsrail güçleri saldırıp yüzlerce Müslümanı ibadet esnasında tutukladı. İsrail güvenlik kuvvetleri Haremi Şerif'e girmekte olan Yahudiler için yer açmıştır. Çok iyi bilinen bu gelişmeler ışığında İsrail, netice itibariyle daha fazla toprağı kontrol altına almıştır. BM kararını da ihlal etmiştir. Ortaya yeşil bir hat çıkmıştır. 1937 yılında haziran ayında İsrail Doğu Kudüs'e yasa dışı harekat başlatmıştır ve o günden bugüne BM defalarca karar alıp bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu teyit etmiştir. Kamulaştırmalar, el koymaların geçersiz olduğuna dair kararlar alınmıştır. Bunun da ötesinde BM Güvenlik konseyi Kudüs şehrinin statüsünün değiştirilmesi için atılan adımları kınamıştır. İsrail'in Kudüs için attığı adımın geçersiz kılınması için adım atmıştır.


Türkiye İsrail'in hukuk dışı, provokatif şekilde Haremi Şerif'teki eylemlerini kabul etmemektedir. Müslümanların insan hakları ihlal edilmekte. Güvenlik Konseyi 20 Şubat'taki toplantısında o bölgede kutsal mekanların statüsünün devam ettirilmesi konusunda çağrıda bulunmuştur. Kudüs'teki kutsal mekanların hiçbir şekilde değiştirilmemesi gerektiğinin altı çizilmiştir. Toplamda uluslararası anlamda bu bölgenin statüsünün kararlarına rağmen İsrail eylemlerine devam etmiştir. Binlerce İsrailli yerleşimci El Aksa'ya akın etmiş ve İsrailli siyasetçi onlara eşlik etmiştir. Müslümanların girişinin engellenemeyeceği kararlarına rağen İsrail bu eylemlerine devam etmiştir. Demografi yapının değiştirilmesi gibi adımlar vardır. Yahudi yerleşimcilere yol açmaktadır bu.


İsrail işgal altındaki topraklarda mülklere el koymakta. Lahey kararlarını ihlal etmektedir. Aşırı tehlikeli olaylardır bunlar. Bölgesel değil küresel barışı tehdit eden gelişmelerdir. Türkiye İsrail'in bu eylemlerini reddetmektedir. Hiçbir şekilde kabul edilemez. 7 Ekim'den bu yana 30 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Çoğu çocuklar ve kadınlardır hayatını kaybedenlerin. 2 milyon Filistinli zorla yerinden edindi. Saldırılardan sorumlu olanlar hukuk önünde hesap vermelidir. Türkiye, adalet divanının İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemlerinin yasa dışı ilan edilmesini talep etmektedir. Geçmişteki deneyimlere binaen Türkiye garantörlük ortaya koymaktadır.

BM'den 'Refah' uyarısı: Tabuta son çiviyi çakacak

Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada 'İsrail'in Refah'a saldırısı sadece oradaki bir milyondan fazla Filistinli sivil için dehşet verici olmakla kalmayacak, yardım programlarımızın tabutuna son çiviyi çakacak' denildi

İsrail’in Filistin’i işgaline ilişkin davada Türkiye bugün sözlü sunum yapacak

İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) görülen davanın son gününde, yani bugün, Türkiye, İspanya, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği sözlü beyanda bulunacak.


Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda 19 Şubat’ta başlayan davada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız bugün Türkiye’nin görüşlerini dile getirecek.


Yaklaşık 30 dakika sürecek sunumda Büyükelçi Yıldız, 1967 yılından bu yana İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü hukuksuz uygulamalara ilişkin Ankara’nın görüşlerini aktaracak.


Duruşmaların son gününde Türkiye’nin yanı sıra, İspanya, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği de sözlü beyanlarını açıklayacak.

IDF, Gazze'de esir tutulan İsrail askerinin öldürüldüğünü doğruladı

IDF Pazar günü yaptığı açıklamada, 7 Ekim'de Hamas tarafından yakalanıp rehin alınan 19 yaşındaki İsrail askeri Oz Daniel'in Gazze'de esaret altında öldüğünü doğruladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri: Dün Gazze'deki çatışmalarda 5 asker ağır yaralandı

İsrail Savunma Kuvvetleri, dün (Pazar) Gazze Şeridi'nde, bölgenin hem kuzey hem de güney kesimlerinde çıkan çatışmalar sırasında beş askerin ciddi şekilde yaralandığını açıkladı.

Washington'daki İsrail büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren ABD'li havacının durumu kritik

Yetkililer, Gazze'deki savaşı protesto etmek amacıyla bugün erken saatlerde Washington'daki İsrail büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren ABD askeri mensubunun durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Hava Kuvvetleri sözcüsü, olayın aktif görevli bir havacıyla ilgili olduğunu doğruladı. New York Times'ın haberine göre, askeri kıyafet giyen adam internet üzerinden canlı yayınladığı videoda 'Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım' dedi ve kendisini ateşe vererek 'Filistin'i özgür bırakın' diye bağırdı.

IDF Refah'ın tahliye planını sundu, güney Gazze'ye yardım için onay aldı
IDF Refahın tahliye planını sundu, güney Gazzeye yardım için onay aldı

IDF, Savaş Kabinesi'ne hem Filistinli sivilleri Refah'tan tahliye etme hem de Mısır sınırına yakın Gazze bölgesinde bulunan son Hamas taburlarından bazılarını askeri olarak imha etme planını sundu


Başbakanlık Ofisi, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin bu akşam savaş kabinesine Filistinli sivillerin Gazze'nin en güneyindeki Refah kentindeki savaş bölgelerinden tahliyesine ve ileriye dönük operasyonel stratejisine ilişkin bir plan sunduğunu söyledi.


İbranice duyuruda, ordunun "yaklaşan operasyonel planla birlikte, savaş kabinesine Gazze Şeridi'ndeki savaş bölgelerinden halkın tahliye edilmesine yönelik bir plan sunduğu" belirtiliyor.


Ayrıca PMO, kabinenin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve diğer bölgelerde meydana gelen yağmayı önleyecek şekilde güney Gazze'ye insani yardım sağlanmasını onayladığını söyledi.


İsrail, Hamas'ın Gazze'deki son kalesi olan ve aynı zamanda 2,3 milyonluk bölge nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a askeri saldırı planlarını sürdürüyor.

 

İsrail basını planın Hamas'a yönelik bir dizi saldırıyı kapsayacağını yazdı.


CENTCOM, Husilerin ABD bayraklı gemiye füze ateşlediğini açıkladı

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin Aden Körfezi'nde ABD bayraklı ve sahibi olduğu bir petrol ürünü tankerine gemisavar balistik füze ateşlediğini söyledi. Füzenin ıskalayıp suya düştüğü belirtildi.

 
CENTCOM, X'te yaptığı paylaşımda ayrıca Kızıldeniz'in güneyinde iki "tek yönlü saldırı insansız hava aracını" düşürdüğünü, üçüncü bir İHA'nın ise düştüğünü söyledi.

Husi yetkilisi, çalınan İngiliz gemisini Gazze'ye yardım karşılığında takas etmeyi teklif etti

Kıdemli Husi lideri Muhammed Ali el-Husi, Pazar günü bir X gönderisinde, Gazze'ye daha fazla yardım gönderilmesi karşılığında, hasar nedeniyle terk edilen İngilizlere ait bir kargo gemisini iade etmeyi teklif etti.


NBC News'in haberine göre gemi geçen hafta Husi füzesi tarafından vurulduktan sonra terk edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!