Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail ordusu kendi askerlerini öldürdü! IDF'den ilk açıklama geldi... ABD ve İngiltere'den Kızıldeniz'de ortak operasyon

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail ordusu kendi askerlerini öldürdü IDFden ilk açıklama geldi... ABD ve İngiltereden Kızıldenizde ortak operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 08:27

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Gazze'deki patlamada 6 askerini kaybeden İsrail bir kez daha dost ateşi skandalı ile karşı karşıya kaldı. Ülke basını ölümlerin İsrail tankının yol açtığı patlama nedeniyle yaşandığını yazdı. IDF'de ilk bulguların bunu gösterdiğini kabul etti. ABD ise Kızıldeniz'de İngiltere ile birlikte imza attığı operasyonu dünyaya duyurdu. İsrailli vekilden ise skandal bir Gazze teklifi geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Gazze'de can kaybı 23 bin 357'ye yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılarda bilanço ağırlıyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle son 24 saatte 147 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin de yaralandığı bildirildi. Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı.

Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 23 bin 357'ye, yaralananların sayısının ise 59 bin 410'ya yükseldiği ifade edildi.

Mahmud Abbas ile görüşen Blinken, Ramallah’ta protesto edildi
Mahmud Abbas ile görüşen Blinken, Ramallah’ta protesto edildi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşürken bölge halkı tarafından protesto edildi.“Blinken burada hoş karşılanmıyorsun” yazılı pankart taşıyan onlarca Filistinli, Blinken karşıtı sloganlar attı.


İsrailli askerlerden komutanlara tepki: Fotoğraf çektirmek için geliyorlar

İsrail'de yayın yapan Walla IDF askerlerinin komuta kademesine gösterdiği tepkiyi manşetine taşıdı. Haberde 'Haftalardır Gazze Şeridi'nde bulunan yedek askerler, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey komutanlarından bazılarını eleştirdiler: "Çatışma hakkında ve bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sormaya ne dersiniz? Sanki biz yokmuşuz gibi yanımızdan geçip gidiyorlar.' ifadelerine yer verildi.


'Gazze Şeridi'ndeki yedek askerler bıktı ve kendilerini savaş dışı amaçlarla Filistin topraklarının derinliklerinde ziyaret eden IDF'nin üst düzey subaylarından bazılarının davranışlarını eleştirmeye karar verdiler' denilen haberde bazı askerlerin Hamas'ın nasıl olup da kendilerinden daha fazla silaha sahip olduğunu sorguladığının altı çizildi.

Blinken: Gazze'de günlük sivil ölümler çok yüksek
Blinken: Gazzede günlük sivil ölümler çok yüksek

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Telv Aviv'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Gazze'deki siviller, özellikle de çocuklar arasındaki günlük can kaybı çok yüksek” dedi. İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki faaliyetlerini ve birliklerini azalttığını söyleyen Blinken, “Filistinlilerin kuzeydeki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamak için Birlemiş Milletler'in değerlendirme misyonu yürüteceği bir plan üzerinde İsrail ile anlaştıklarını ifade etti.


İsrail ordusu 24 saatte 150 hedefi vurduğunu iddia ediyor

İsrail ordusu, Magazi ve Han Yunus çevresini bombalamaya devam ederken, bir günde Gazze çevresinde 150 hedefi vurduğunu açıkladı. Ordu ayrıca operasyonlar sırasında 15 tünel ortaya çıkardığını ve silah bulduğunu iddia etti.

İsrailli vekilden skandal Gazze teklifi: Orada masum kalmadı, kalanlar yok edilmeli
İsrailli vekilden skandal Gazze teklifi: Orada masum kalmadı, kalanlar yok edilmeli

İktidardaki Likud partisinden İsrailli bir milletvekili, geçen ay yaptığı, Gazze'nin "hemen yakılması" gerektiği yönündeki yorumunu daha da güçlendirerek, orada hiç masum insan kalmadığını söyledi.


Haaretz'in haberine göre Nissim Vaturi, sözlerinde yanlış bir şey görmediğini ve söylediklerinin arkasında durduğunu belirtti.


Çarşamba günü Kol Barama radyosuna verdiği röportajda Vaturi, "Askerlerin yaralanmasındansa binaları yakmak, yıkmak daha iyidir" dedi.


İsrailli vekil skandal açıklamasına şöyle devam etti;


'Herkesi tahliye ettik, 1.900.000 kişiyi düzenli bir şekilde tahliye etmeyi başardık, 100.000 kişi kaldı, orada artık masum olduğunu düşünmüyorum. Orada kim kaldıysa yok edilmeli, nokta. En ufak bir şüphem bile yok'


Haaretz skandal açıklamaları 'Vaturi: Gazze yakılmalı. Orada masum kalmadı, kalanlar yok edilmeli' başlığı ile okurlarına servis etti.


İsrailli vekilin bu sözleri sosyal medyada da infiale neden oldu. Dünyanın dört bir yanından kullanıcı skandal teklife tepki gösterdi.

Hamas, Blinken'in 'soykırımı meşrulaştıran' sözlerini kınadı

Hamas ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i İsrail'in Filistinli sivillere karşı uyguladığı "soykırımı meşrulaştırma girişimi" nedeniyle kınadı. Grup yaptığı açıklamada, Salı günü Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında Filistinli savaşçıların sivillerin arkasına saklandığını iddia eden Blinken'i eleştirdi.


'Bu, Amerika'nın bu suçlara ne kadar karıştığını ve tüm uluslararası yasaların yaygın şekilde ihlal edildiğini yansıtmaktadır' diyen Hamas açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


"ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in, Başkan Biden yönetiminin tam desteğiyle devam eden, Filistinli sivillere yönelik barbar Siyonist saldırganlığından 96 gün sonra hala tekrar etmekte ısrar ettiği yanıltıcı söylemleri reddediyoruz."

Lübnan: İsrail angajman kurallarını ihlal ediyor

 

Lübnan parlamento başkanı Nabih Berri, İsrail'in angajman kurallarını ihlal etmekle suçladı. Berri, "İsrail'in günlük saldırıları yerleşim alanlarının derinliğini, sivilleri, hatta ambulansları ve gazetecileri hedef alıyor" dedi.

 

İsrail basını ortaya çıkardı: IDF kendi askerlerini böyle öldürmüş

Pazartesi günü Gazze'de meydana gelen üç olayda dokuz İsrail askeri öldürüldü, sekiz asker de yaralandı.


Ölen askerlerin altısı ve yaralıların çoğu, Gazze'nin merkezindeki el-Burei'de yaşanan patlamadan kaynaklandı.


İsrail medyasının yayınladığı yeni ayrıntılara göre, İsrail'in açtığı ateş, Salı günü altı IDF askerinin ölümüne yol açan tünelindeki patlamaya neden oldu.

Söz konusu haberlere göre, bir kamyon, Gazze'nin merkezindeki El Bureij'de IDF tarafından açığa çıkarılan Hamas roket üretim fabrikasının yakınında faaliyet gösteren askerlere patlayıcı madde taşıyordu.


İsrail güçleri bunu Hamas'ın üretim tesisinin bazı kısımlarını patlatmak ve yok etmek için kullanacaktı. Altı askerin öldüğü ve çok sayıda askerin yaralandığı olay, bir İsrail tankının Şeridi boyunca yapılan operasyonlar sırasında şüpheli bir hedef olarak tanımladığı yere ateş açması sonrasında meydana geldi.


Tank, biri hedefine isabet eden, diğeri elektrik direğine düşen iki mermi ateşleyerek planlanandan yaklaşık otuz dakika önce bir patlamaya neden oldu ve askerleri öldürdü.


IDF'nin patlamayla ilgili ilk araştırmasına göre, tünel sistemindeki erken patlamaya tank bombardımanı neden oldu. İsrail ordusu dost ateşi ve kazalar nedeniyle onlarca askerini kaybetti.

ABD ve İngiltere savaş uçakları, Husilerin Kızıldeniz gemilerine yönelik 'karmaşık' saldırısını önledi

ABD ve İngiltere güçleri Kızıldeniz'de Husi füze ve drone saldırısını engelledi. ABD Merkez Komutanlığı bunu karmaşık bir saldırı olarak nitelendirdi.


Düzinelerce ticari gemi Kızıldeniz'in güneyinden geçerken, Yemen'den uluslararası nakliye yollarına doğru füze ve insansız hava araçları bombardımanı başlatıldı.


Pentagon'a göre ABD ve İngiltere savaş uçakları karşılık verdi ve birlikte çalışarak 18 insansız hava aracı, iki seyir füzesi ve bir balistik füzeyi düşürdüler.


Saldırı sonucunda herhangi bir hasar veya yaralanmanın yaşanmadığı belirtildi. Bu, 19 Kasım'dan bu yana gerçekleşen 26'ncı saldırı oldu.

Hizbullah komutanının cenazesine binlerce kişi katıldı
Hizbullah komutanının cenazesine binlerce kişi katıldı

Binlerce kişi, Pazartesi günü İsrail'in hava saldırısında öldürülen üst düzey Hizbullah komutanı Wissam al-Tawil'in cenazesine katılmak için güney Lübnan'daki Khirbet Selm köyünde sokakları doldurdu.


Bu hafta iki üst düzey Hizbullah komutanının öldürülmesinin ardından Lübnanlı grup ile İsrail arasında gerilim yüksek, sınır ötesi saldırıların topyekun savaşa dönüşebileceği korkusu da sürüyor.

IDF, Hizbullah'ın insansız hava aracı birimi şefine düzenlenen suikastın sorumluluğunu üstlendi

IDF Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın insansız hava aracı komutanı Ali Hüseyin Borghei'nin Güney Lübnan'da öldürülmesinin arkasında İsrail'in olduğunu doğruladı.


IDF'ye göre Borghei, Salı günü Kuzey IDF Komutanlığı'na düşen Lübnan'dan gelen insansız hava aracının sızması da dahil olmak üzere İsrail'e karşı çok sayıda operasyonel ve istihbarat faaliyetine liderlik etti.

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in prostat kanseri olduğunu açıkladı

Doktorları tarafından yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in prostat kanseri teşhisi nedeniyle ameliyata alındığı ve bu işlemin ardından idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği belirtildi.


Doktorlar, kanserin erken teşhis edildiğini ve Austin'in "hastalık sonucu tahminlerinin mükemmel" olduğunu vurguladı. 70 yaşındaki Austin, Savunma Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinin ve Beyaz Saray'ın hastane ziyaretini günler sonra öğrenmesinin ardından bazı eleştirilerle karşılaşmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!