Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail güne siren sesleri ile uyandı: IDF'den ilk açıklama geldi... İsrail'de 'Sinwar' depremi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2024 08:51

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'in tüm muhalefetine rağmen ABD, uzlaşma için girişimlerini sürdürüyor. ABD Ramazan'dan önce rehine anlaşması istiyor. CNN'e konuşan Amerikalı yetkililer CNN'e, Ramazan ayının başlamasından önceki iki haftanın kritik olduğunu ve yalnızca rehinelerin serbest bırakılmasının çatışmaların duraklatılmasını ve belki de savaşın sona ermesini kolaylaştıracağını söyledi. İsrail'in Kızıldeniz liman kenti Eilat güne siren sesleri ile uyandı. Bölgenin Husi füzesi ile hedef alındığı açıklandı. IDF'den konu ile ilgili ilk açıklama geldi. İsrailli gazetenin Sinwar raporu ise ülkede adeta depreme yol açtı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Japonya: “İsrail'in toprak ilhakı uluslararası hukuka aykırı”

Japonya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk İşleri Bürosu Genel Direktörü Tomohiro Mikanagi, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Çin: "Filistinlilerin İsraillilere karşı silahlı mücadele hakkı var"
Çin: Filistinlilerin İsraillilere karşı silahlı mücadele hakkı var

Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda düzenlenen duruşmaların 4'üncü gününde Çin Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Ma Xinmin ülkesinin argümanlarını sundu. Ma, "Çin'in Filistin halkının meşru haklarını geri kazanma konusundaki haklı davasını sürekli olarak desteklediğini" ifade etti.

Ma, "Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in kapsamlı bir ateşkes ve Filistin sorununa iki devletli çözüm temelinde müzakere yoluyla çözüm çağrısında bulunduğunu birçok kez vurguladı" ifadelerini kullandı. Ma, Filistin halkının kendi geleceğini tayin etme hakkı temelinde zulme direnmek ve bağımsız bir devletin kuruluşunu tamamlamak için İsrail'e karşı silahlı mücadeleye girmesinin "vazgeçilmez bir hakkı" olduğunu belirtti.

Filistinlilerin direniş hakkına sahip olduğunu vurgulayan Ma, Filistinlilerin eylemlerinin "terör" değil, "meşru silahlı mücadele" olduğunu ifade etti. Ma, ayrıca dünyanın BM'nin yargı organından tavsiye niteliğinde görüş almasının aslında çok önemli olduğunu, çünkü bunun gelecekteki müzakerelere rehberlik edeceğini kaydetti.

İran, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in cezalandırılmasını istedi

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü" duruşmaları devam ediyor.

Bugünkü duruşmada İran adına söz alan İran Dışişleri Bakanlığı Hukuk ve Uluslararası İşler Bakan Yardımcısı Rıza Necefi, İsrail yönetiminin devam eden soykırımları ve uluslararası hukuku ihlal etmesi nedeniyle UAD tarafından sanık olarak görülmesi gerektiğini savundu.

Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Barış Sarayı'ndaki duruşmada konuşan Necefi, Filistin halkının kendi geleceğini tayin etme hakkı olduğunu belirterek, "Umut ediyoruz ki UAD binlerce Filistinli kadın ve çocuğun canını kurtararak, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline son verecek ve Filistinlilerin hakkını tanıyacak bir karara varır" dedi.

Irak: Filistin halkına yönelik ölüm makinesini durdurmak için mahkeme kararlarına uyun
Irak: Filistin halkına yönelik ölüm makinesini durdurmak için mahkeme kararlarına uyun

Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD), "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü" duruşmaları devam ediyor. Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda düzenlenen duruşmaların 4’üncü gününde Irak Dışişleri Bakanlığı Hukuk Dairesi Başkanı ve Büyükelçi Hayder Shiya Al-Barrak ülkesinin argümanlarını sundu.


Barrak, uluslararası topluma Filistin halkına yönelik "sistematik ölüm makinesi"nin durdurulması için İsrail'e yönelik daha önce alınan mahkeme kararlarına saygı duyulması çağrısında bulundu.
Mahkemenin toplu katliamı sona erdirme, Filistin halkına yönelik yıldırma, abluka ve aç bırakma politikalarının önlenmesi konusundaki kararlılığını teyit eden ek kararlar almasını umduğunu belirten Barrak, Irak’ın Filistinlilerin maruz kaldığı acılardan dolayı derin endişe duyduğunu söyledi.


İsrail'in Filistinlilere yönelik "barbarca eylemler" gerçekleştirdiğini vurgulayan Barrak, bu eylemlerin savaş suçu olduğunu, bu nedenle İsrail'in hesap vermesi gerektiğini ifade etti.


Barrak, Adalet Divanı’nı Filistinlilerin hayatlarını güvence altına alan, tüm insan haklarının korunduğu onurlu ve güvenli bir yaşam sürmelerini sağlayacak kararlar almaya çağırdı.

BM Şefi Lazzarini: Gazze’de güvenli yer yok

Filistin’de görev yapan Birleşmiş Milletler kurumu UNRWA’nın Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’deki problemleri sıralayarak “Bunları daha kaç kez hatırlatmamız gerekiyor” dedi.


Lazzarini bugünkü açıklamasında “Bunları daha kaç kez hatırlatmamız gerekiyor; Gazze'de güvenli bir yer yok. Hastalıklar yaygın. Kıtlık yaklaşıyor. Su yok denecek kadar az. Gıda üretimi durma noktasına geldi. Hastaneler savaş alanına döndü. Bir milyon çocuk günlük travmalarla karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

 

İsrail bu haberle çalkalanıyor: Sinwar'a saldırıyı Netanyahu veto etti

Yedioth Ahronoth gazetesi İsraik gündemine adeta bomba gibi düşen bir haber yayınladı.


Yedioth Ahronoth'tan Nadav Eyal'e göre Hamas liderlerinden Yahya Sinwar, Gilad Şalit mübadelesi kapsamında özgürlüğüne kavuştuğundan 2011 yılından bu yana, Shin Bet'in hükümetin kendisine yönelik bir saldırıyı onaylamasını sağlamak için birçok girişimi oldu.


Eyal, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas'la bir savaş başlatmamak için Sinwar'ın öldürülmesini beş kez veto ettiğini yazdı.


Aynı habere göre, Mayıs 2022'de Elad'da düzenlenen saldırısından sonra Şhin Bet, Hamas liderine suikast planı yapmayı yeniden gündeme getirdi, ancak IDF buna karşı çıktı.


Dönemin savunma bakanı Benny Gantz da Hamas'ın caydırıldığına inandığı için saldırıya karşıydı. Eyal kaynağının kimliğini gizli tutuyor ancak haber Shin Bet'in sorumluluğu siyasi liderliğe yüklediğini gözler önüne seriyor.


Sinwar 2011 yılında bir mahkum takası anlaşmasıyla serbest bırakıldı. İsrail, Şalit'in serbest bırakılması için 1027 mahkumu serbest bıraktı. Bunlardan biri Sinwar'dı. Serbest bırakıldıktan sonraki yıllarda Sinwar, Hamas'ın, askeri kanadının saflarında hızla yükseldi.


Bugün Sinwar, Hamas liderliğinde örgütün siyasi büro başkanı İsmail Haniye'den sonra 2 numara.


Şabak olarak da bilinen Shin Bet dünyanın en güçlü güvenlik birimlerinden biri olarak gösteriliyor.

Gazze’de can kaybı 29 bin 410’a yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız saldırıları 139 gündür aralıksız devam ediyor. Bölgede her bir noktayı hedef alan ve çoğu kadın ve çocuk binlerce sivili katleden İsrail güçleri tepkilere aldırış etmeden insanlık suçunu sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından bölgedeki son rakamlara ilişkin yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 410’a, yaralananların sayısının ise 69 bin 465’e yükseldiği duyuruldu.

İsrailli bakandan tehdit: Ramazan'da Refah'a gireriz
İsrailli bakandan tehdit: Ramazanda Refaha gireriz

Gantz, rehine konusunda anlaşma sağlanamaması halinde İsrail ordusunun Ramazan'da Refah'a gireceğini söyledi. Gantz, çarşamba gecesi gazetecilere verdiği demeçte, "Rehine anlaşması olmazsa Ramazan boyunca operasyon yapacağız" dedi, ancak bir anlaşmaya varılabileceğine dair ilk işaretlerin olduğunu söyledi.

IDF, Arrow sisteminin Husi saldırısında Kızıldeniz üzerindeki füzeyi düşürdüğünü doğruladı
IDF, Arrow sisteminin Husi saldırısında Kızıldeniz üzerindeki füzeyi düşürdüğünü doğruladı

İsrail'in Kızıldeniz liman kenti Eilat güne siren sesleri ile uyandı. Husiler, Eilat'a çok sayıda balistik füze ve insansız hava aracı ateşledi.


IDF'den konu ile ilgili yapılan açıklamada uzun menzilli Arrow hava savunma sisteminin, Yemen'de fırlatılan, Kızıldeniz üzerinden İsrail'e doğru giden bir füzeyi önlediğini bilgisine yer verdi.


Bu sabahki Arrow müdahalesi, bir balistik füzeye yönelik altıncı müdahaleydi ve bunların tamamı Gazze'deki savaşın ortasında meydana geldi. Husilerin son aylarda fırlattığı seyir füzeleri ve insansız hava araçları, İsrail savaş uçakları tarafından etkisiz hale getirildi.

ABD Ramazan'dan önce rehine anlaşması istiyor

Amerikalı yetkililer CNN'e, Ramazan ayının başlamasından önceki iki haftanın kritik olduğunu ve yalnızca rehinelerin serbest bırakılmasının çatışmaların duraklatılmasını ve belki de savaşın sona ermesini kolaylaştıracağını söyledi.

Hizbullah Çarşamba günü İsrail'e 13 saldırı düzenlediğini açıkladı

Lübnanlı grup, çok sayıda İsrail üssünü hedef aldığını ve İsrail'in Metula ve Matzuva kasabalarına roket ateşlediğini söyledi.


Hizbullah, askeri operasyonlarını duyuran açıklamalarında genellikle Gazze'deki Filistinlileri desteklediklerini belirtiyor ancak grup, Çarşamba günkü bazı saldırılarının İsrail'in Güney Lübnan'daki sivil evlerini bombalamasına da yanıt olduğunu söyledi.


Hizbullah lideri Hasan Nasrallah yakın zamanda yaptığı bir konuşmada İsrail'in Lübnanlı sivilleri öldürmesinin bedelini "kanla" ödeyeceğini ilan etmişti.

Uydu görüntüleri Refah sınır kapısında bekleyen yüzlerce kamyonu gösteriyor
Uydu görüntüleri Refah sınır kapısında bekleyen yüzlerce kamyonu gösteriyor

BM insani yardım kuruluşunun (OCHA) son verilerine göre Çarşamba günü Gazze'ye hayati önem taşıyan insani yardım taşıyan yalnızca dört kamyon girdi.


OCHA verilerine göre, yardım taşıyan kamyonlar 9 ile 15 Şubat arasında her gün ortalama 47 kamyonun Gazze'ye girdiğini gösteriyor; bu sayı, önceki hafta günde 133 kamyonla karşılaştırıldığında ciddi bir düşüş.

Mısır ve Suudi Arabistan İsrail'in Refah saldırı planını 'kesinlikle reddediyor'

Mısır dışişleri bakanı Sameh Shoukry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısının oturum aralarında bir araya geldi.


Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki bakan, ülkelerinin "İsrail'in Refah şehrine yönelik herhangi bir askeri operasyonunu kesinlikle reddetmesi ve Filistinlileri topraklarından zorla tahliye etme girişimlerini" tartıştı.

Refah ve Gazze'nin diğer bölgelerinde gece boyunca İsrail saldırıları bildirildi

Hamas'la bağlantılı Filistinli medya kuruluşları, İsrail'in, en güneydeki Refah şehri de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ne gece boyunca saldırı düzenlediğini bildirdi.

ABD ordusu Husi füzelerini ve insansız hava aracını imha ettiğini açıkladı

ABD ordusu yaptığı açıklamada, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden gelen yedi gemisavar füzeyi, bir füze fırlatıcıyı ve bir insansız hava aracını imha ettiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!