Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail bu skandalla çalkanıyor: Meclisteki azar bardağı taşırdı! Sert tepki: Küstah

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail bu skandalla çalkanıyor: Meclisteki azar bardağı taşırdı Sert tepki: Küstah
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2024 14:43

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail ise mecliste yaşanan skandalla çalkalanıyor. Daha önce yaptığı provokatif söylemlerle dikkatleri üzerine çeken milletvekili meclisteki bir toplantıda adeta krize neden oldu. Vekilin yakınını kaybeden bir İsrail vatandaşına bağırması ile tansiyon zirveye çıktı. İsrail basını bunu 'azar' olarak yorumlarken diğer vekillerin tepkisi sonrası mecliste tartışma yaşandı. Skandal anlar yaşanırken kameralar ise saniye saniye kayıttaydı...

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, yarın Kahire’de Arap Dışişleri Bakanları ile görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana 6. kez Orta Doğu turuna çıktı. Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gelen Blinken, temaslarına başlarken, Mısır Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün Dışişleri Bakanları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği Bakanı ve Filistinli üst düzey bir yetkili ile yarın Mısır’ın başkenti Kahire’de görüşeceğini açıkladı.

CUMA GÜNÜ İSRAİL'E GEÇMESİ BEKLENİYOR

İsrail medyasının ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Blinken, Orta Doğu turuna İsrail'i de ekledi. Blinken'ın Mısır'dan sonra İsrail'e geçeceği belirtildi.

Kanada Dışişleri Bakanlığı: "8 Ocak'tan bu yana hükümet İsrail'e yeni silah ihracat izinlerini onaylamadı”

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly’nin dün yaptığı açıklamada, Kanada’nın gelecekte İsrail'e silah ihracatını durduracağını belirtmesinin ardından bir açıklamada Kanada Dışişleri Bakanlığından geldi.

Bakanlık tarafından e-posta ile yapılan açıklamada, İsrail’e yönelik 8 Ocak'tan önce onaylanan ihracat izinlerinin yürürlükte kalmaya devam ettiği belirtilerek, "Kanada dünyadaki en sıkı ihracat izni rejimlerinden birine sahiptir. İsrail'e ölümcül silah ihracatı için hiçbir açık izin bulunmamaktadır. 8 Ocak'tan bu yana hükümet İsrail'e yeni silah ihracat izinlerini onaylamadı ve bu durum ihracat rejimimize tam uyum sağlanana kadar devam edecek” denildi.

Kanada yasaları, "uluslararası insancıl hukukun ciddi bir şekilde ihlal edilmesi" ya da "kadın ve çocuklara yönelik ciddi şiddet eylemlerinde" kullanılabilecek silahların ihracatını yasaklıyor. Kanada hükümet, ayrıca silahların "barış ve güvenliğe katkıda bulunup bulunmayacağını ya da zarar verip vermeyeceğini" de dikkate alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan’da

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana 6. kez Orta Doğu turu gerçekleştiriyor.

Bakan Blinken, Gazze’de ateşkes ilan edilmesine yönelik İsrail ile Hamas arasında arabulucular tarafından yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi amacıyla Suudi Arabistan’ın Cidde kentine geldi. Havaalanında Suudi Arabistanlı yetkililerce karşılanan Blinken’in Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'la bir araya gelmesi bekleniyor.

Blinken, Cidde’deki temaslarının ardından Mısır’a geçecek. Blinken’ın Suudi Arabistan ve Mısır’daki temaslarında Gazze’de ateşkes sağlanması, esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’ye insani yardımın arttırılması konuları masaya yatırılacak.

İngiliz hayır kurumu, İsrail’in yardımları engellediğini açıkladı
İngiliz hayır kurumu, İsrail’in yardımları engellediğini açıkladı

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Oxfam International, Gazze sınırına 40 km uzaklıkta bulunan tıbbi malzeme ve hijyen ürünlerinden oluşan yardımın, Gazze’ye girişinin İsrail yetkililerince engellediğini açıkladı.

Oxfam, 17 Mart’ta yaptığı açıklamada Gazze’ye 40 km uzaklıkta bulunan Mısır’ın El Ariş kentinde bulunan bir depoda oksijen, kuvöz, su ve hijyen ürünleri gibi tıbbi malzemelerin beklediğini ve İsrail yetkililerinin bu malzemeleri, Gazze’ye sokmadıklarını duyurdu. Oxfam açıklamasında yardımın reddedilme nedenlerinin net olmadığını vurgulayarak “Dünya çapındaki yardım kuruluşları tarafından gönderilen yardım, nihayetinde İsrail yetkilileri tarafından kontrol edilen, öngörülemeyen ve kaotik bir onay, tarama ve inceleme rejiminin sonucu olarak haftalar ve aylar boyunca reddedildi” dedi.

Açıklamada “İsrail hükümeti, Gazze'deki krize verilen uluslararası tepkinin bozulmasından nihai olarak sorumludur. Topraklarını işgal ettiği halka karşı yasal sorumluluklarını yerine getirmiyor ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) talep ettiği temel hükümlerden biri olan Gazze'deki soykırım riski ışığında insani yardımın artırılmasını ihlal ediyor” ifadeleri yer aldı. Oxfam, İsrail'in Gazze'ye uluslararası yardım ulaştırılmasını aktif olarak engellediğini gösteren tespitlerini 15 Mart’ta hazırladığı raporla yayımladı.

7 Ekim’den bu yana Gazze’deki sağlık tesislerine 410 saldırı gerçekleştirildi

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, işgal edilmiş Filistin topraklarında tırmanan kriz çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarının yanı sıra tıbbi malzeme, gıda, su ve yakıt eksikliği halihazırda yetersiz kaynaklar sağlık sisteminin çökmesine neden oldu. Hastaneler; artan yaralı sayısı ve barınak arayan yerinden edilmiş siviller nedeniyle kapasitelerinin çok üzerinde hizmet vermeye çalışıyor. Ayrıca insani krizin yaşandığı Gazze Şeridi’nde hizmet sağlamaya çalışan sağlık tesisleri de İsrail’in saldırıları sonucu yerle bir oldu ya da kullanılamaz hale geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki sağlık tesislerine 410 saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, saldırılar sonucu 685 kişinin hayatını kaybettiği, 902 kişinin yaralandığı ve 99 tesisin zarar gördüğü, 104 ambulansın da saldırılardan etkilendiği aktarıldı.

Saldırıların yüzde 40’ının Gazze şehrine, yüzde 23’ünün Gazze’nin kuzeyine ve yüzde 28’inin ise Han Yunus’a yapıldığı aktarılırken, “Sağlık sistemleri bir hedef değil. DSÖ, uluslararası hukuka saygı duyulması, sivillerin ve sağlık sistemlerinin korunması çağrısında bulunuyor” ifadelerine yer verildi.


İsrailli vekilin azarı tansiyonu zirveye çıkarttı

İsrail, Likud milletvekili Tally Gotliv'in yaslı aileyi azarladığı anlar ile çalkalanıyor. Meclisteki skandal saniye saniye kayıt altına alındı. Söz konusu görüntülerde Gotliv'in 7 Ekim'de kız kardeşinin ailesi öldürülen Amit Segev'e bağırdığı görülüyor.


'Başbakan hakkında böyle konuşamazsın' diye bağıran Gotliv'in bu tutumu ülkenin gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Ülke basını Gotliv'in Segev'i azarladığını yazdı.


Times of Israel'de yer alan habere göre, onun bu sözleri muhalif milletvekilleri arasında kavgaya yol açtı. Gilad Kariv, Gotliv'i 'küstah' olarak nitelendirdi.


Skandalın başrolündeki vekil ise buna yanıt olarak 'sizin çığlıklarınızdan etkilenmiyorum' dedi.

Gazze'de can kaybı 31 bin 923’e yükseldi
Gazzede can kaybı 31 bin 923’e yükseldi

İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 104 Filistinlinin hayatını kaybetmesi sonucu 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı sayısı 31 bin 923’e yükseldi. İsrail ordusu 166 gündür Gazze Şeridi'ne havadan, karadan ve denizden saldırmaya devam ediyor.


Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte 10 saldırı gerçekleştirdiği, 104 kişinin hayatını kaybettiği, 162 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 923’e, yaralananların sayısının ise 74 bin 96'ya yükseldiği aktarıldı.


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk: Savaş suçu teşkil eder

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik yaklaşımının savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu: Refah harekatı konusunda kararlıyız
İsrail Başbakanı Netanyahu: Refah harekatı konusunda kararlıyız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail meclisindeki Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde yaptığı açıklamada, Refah’a yönelik harekat konusunda kararlı olduklarını belirtti.


İsrail Başbakanı Netanyahu, yaptığı açıklamada, “Askeri ve diplomatik olmak üzere ikili bir kampanya yürütüyoruz. Elbette bunlar birbiriyle bağlantılı, diplomatik mücadele bize savaşın tam sonuçlarına ulaşmamız için zaman ve kaynak sağlıyor. Savaşın hedefleri kısaca şunlar: Hamas'ın askeri ve yönetim kapasitesinin yok edilmesi ya da ortadan kaldırılması, tüm rehinelerimizin serbest bırakılması ve Gazze'nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması. Bunu yapabilmek için Hamas'ın askeri olarak ortadan kaldırılmasını tamamlamamız gerekiyor. Bunun başka bir alternatifi yoktur. Bunun etrafından dolaşamayız; 'Hamas'ın yüzde 80'ini yok edip yüzde 20'sini bırakacağız' da diyemeyiz. Bu nedenle Hamas'ın ortadan kaldırılmasını tamamlamaya kararlıyız. Bu da Refah'ta kalan taburların ve elbette merkezdeki kamplarda bulunan taburun ortadan kaldırılmasını gerektiriyor. Bunu yapmakta kararlıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!