Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail bu itirafı konuşuyor! Netanyahu'dan geri adım: Yeniden Hamas'ın kapısını çaldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2023 10:40

İsrail saldırısı altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'in 3 rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünün ortaya çıkmasının ardından üzerindeki baskı artan Netanyahu Hamas ile müzakerelere yeşil ışık yaktı. İsrail basını müzakerelerin yeniden başladığını duyurdu. Ülke basınına konuşan bir güvenlik kaynağı 'Pazarlık kozları Hamas'ın elinde' dedi ve sürecin uzun olabileceğini belirtti. İsrail'in girişiminin ardından Hamas'tan ilk açıklama geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Papa Francis'ten İsrail’e tepki: Bu terör

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Vatikan’da yaptığı geleneksel pazar duasının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değindi.

Papa, Gazze’de Hristiyanların sığındığı Kutsal Aile Katolik Kilisesi’ne düzenlediği saldırıda İsrail askerleri tarafından açılan keskin nişancı ateşi sonucu bir anne ve kızın hayatını kaybettiğini ve 7 kişinin yaralandığını hatırlatarak, "Gazze'den çok vahim ve acı haberler almaya devam ediyorum. Silahsız siviller bombaların ve silahlı saldırıların hedefi oluyor. Bu, ailelerin, çocukların, hasta veya engelli insanların, rahibelerin bulunduğu Kutsal Aile Katolik Kilisesi’nin içinde bile oldu. Anne Nahida Halil Anton ve kızı Samar Kamal Anton tuvalete giderken silahlı kişiler tarafından öldürüldü, diğerleri de yaralandı" dedi.

Rahibe Teresa'nın kurduğu tarikata bağlı bir rahibe manastırının İsrail tank ateşiyle zarar gördüğünü de hatırlatan Papa, “Bazıları, ‘Bu bir terör, bu bir savaş’ diyor. Evet, bu bir savaş, bu bir terördür" dedi.



Mısırlı kaynaklar: İsrail ve Hamas ateşkese açık

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 72’inci günde devam ederken, İsrail ve Hamas arasında Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda ateşkese yönelik çabalar sürüyor. Adı açıklanmayan Mısırlı iki güvenlik kaynağına dayandırılan haberlerde, İsrail ve Hamas’ın ateşkese açık oldukları fakat anlaşmazlıkların devam ettiği belirtildi.

Kaynaklar, Hamas'ın serbest bırakılacak esirlerin listesini tek taraflı olarak belirlemek istediğini ve İsrail güçlerinin önceden belirlenmiş hatların gerisine çekilmesini talep ettiğini belirtti. İsrail'in Hamas'ın esir listesini belirlemesini kabul ettiğini aktaran kaynaklar, İsrail’in ateşkesin zamanını ve süresini belirlemeden önce bir zaman çizelgesi ve esir listesini görmeyi talep ettiğini belirtti. Kaynaklar, İsrail’in Hamas’ın talep ettiği önceden belirlenmiş hatların gerisine çekilmesi konusundaki istediğini ise kabul etmediğini aktardı.

İsrail üzerinden Gazze’ye insani yardım geçişi bugün başlıyor

İsrail’in Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT), İsrail‘in Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan bugünden itibaren Gazze Şeridi’ne Birleşmiş Milletler’e (BM) ait insani yardım tırlarının geçişinin başlayacağını duyurdu. İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’de patlak veren çatışmaların ardından Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden ilk kez İsrail’den Gazze Şeridi’ne doğrudan yardım girişi olacak.

IDF Hizbullah hedeflerini vurdu
IDF Hizbullah hedeflerini vurdu

IDF, sınıra yapılan saldırılara yanıt olarak Güney Lübnan'daki Hizbullah bölgelerine yeni bir saldırı dalgası düzenlediğini açıkladı.

Hamas, İsrail saldırıları durdurana kadar gizli görüşmelere girmeyeceğini duyurdu

Hamas, İsrail saldırıları sona ermeden mahkumların değişimi konusunda herhangi bir müzakereye girmeyeceğini açıkladı.


Grup, mesajın ilgili tüm arabuluculara iletildiğini belirterek, "Hamas, halkımıza yönelik Siyonist saldırganlığa kesin olarak son verilmedikçe mahkumların değişimi için herhangi bir müzakere yapmama konusundaki tutumunu yeniden teyit eder" dedi.


Bu açıklama, Katarlı ve İsrailli yetkililerin hafta sonu Gazze'de tutulanların serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması olanaklarını araştırmak üzere bir araya gelmesinin ardından geldi.


İsrail savaş kabinesi şeritteki çatışmaları durdurma niyetinde olmadığını açıkça belirttiği için anlaşma şansı zayıf görünüyor.

 

Netanyahu, öldürülen askerlerin ailelerinin hükümete mücadeleyi sürdürme çağrısında bulunduğunu söyledi

İsrail Başbakanı Netanyahu, "şehit kahramanlarımızın düzinelerce ailesinden" İsrail'i Gazze'deki savaşını sürdürmeye çağıran bir mektup aldığını söyledi. Netanyahu savaşa devam vurgusu yaptı ve “Ölenlerin vasiyeti bize rehberlik eder. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi

Fransa Dışişleri Bakanı Gazze'de ateşkes çağrısı yapacak
Fransa Dışişleri Bakanı Gazzede ateşkes çağrısı yapacak

Catherine Colonna, "acil ve kalıcı" bir ateşkes için baskı yapmak üzere İsrail'e geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ateşkesin tüm esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardım ulaştırılması amacıyla kalıcı bir ateşkese yol açması gerektiği belirtildi. Colonna, Filistinli mevkidaşı Riyad el Maliki ile görüşmesinin planlandığı işgal altındaki Batı Şeria'ya geçmeden önce İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile Tel Aviv'de buluşacak.

Filistin resmi haber ajansı WAFA: Deyr el-Belah mülteci kampına düzenlenen saldırılarda 36 kişi öldürüldü

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusu tarafından Deyr el-Belah mülteci kampına düzenlenen saldırılarda 36 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

IDF'nin Tulkarm yakınlarındaki drone saldırısında dört Filistinli öldürüldü

İsrail medyasına göre, Pazar sabahı kuzey Batı Şeria'daki Tulkarm yakınlarındaki Nur Şems mülteci kampında IDF tarafından düzenlenen insansız hava aracı saldırısında dört Filistinli öldürüldü.


Filistin kaynaklarına göre, İsrail güçleri kasabada operasyon yaparken, gece boyunca Nur Şems'te çok sayıda insansız hava aracı saldırısı düzenlendi.


Gazze'de 2 İsrail askeri daha öldürüldü
Gazzede 2 İsrail askeri daha öldürüldü

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) iki askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama sonrası kara operasyonlarının başlamasından bu yana ölü sayısı 121'e çıktı.

DSÖ, BM ortak misyonu kapsamında Gazze'deki Al Shifa hastanesine malzeme ulaştırıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada, Gazze'deki El Şifa Hastanesi'ne sağlık malzemeleri dağıtmak ve durumu değerlendirmek üzere ortak bir Birleşmiş Milletler misyonuna katıldığını söyledi.

Netanyahu'dan ilk adım geldi: İsrail yeniden Hamas'ın kapısını çaldı

Geçici ateşkesin ardından dünyadan gelen tepkilere rağmen saldırı emrinden vazgeçmeyen İsrail Başbakanı Netanyahu, rehine ölümlerinin ardından Hamas'la yeni görüşmeler yapılabileceğinin sinyalini verdi.


Bir kaynağın İsrail'in baş müzakerecisinin Katar ile görüştüğünü söylemesinin ardından Netanyahu, Gazze'de Hamas tarafından tutulan rehinelerin kurtarılması için Katar'ın arabuluculuğunda yeni müzakerelerin başladığını doğruladı.


Netanyahu'nun açıklaması İsrail'in yanlışlıkla 3 rehineyi öldürmesinin ortaya çıkmasının ardından geldi. Hamas, 'saldırı kesin olarak durdurulmadan' başka bir kişinin serbest bırakılmayacağını söyledi.


İsrail merkezli Kan News, Mısırlı yetkililere atıfta bulunarak, Mısırlı ve Katarlı yetkililerin son günlerde Hamas'a, üst düzey Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında yaşlı ve hasta erkekler ile geri kalan kadın ve çocukların serbest bırakılmasını öngören yeni bir anlaşma teklif ettiğini bildirdi.


Bir başka İsrail merkezli haber kuruluşu Kanal 12'ye potansiyel yeni bir anlaşma hakkında konuşan güvenlik yetkilisi, sürecin 'uzun ve çok karmaşık olacağını, geçen sefere göre çok daha fazla olacağını ve önümüzde uzun bir yol olduğunu' söyledi ve şu değerlendirmede bulundu;


'Artık çarklar dönmeye başlıyor. Pazarlık kozlarını elinde bulunduran Hamas'tır.'

 

ABD ve İngiltere, Husilere ait 15 İHA'yı düşürdü
ABD ve İngiltere, Husilere ait 15 İHAyı düşürdü

ABD ve İngiltere, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının bölgeye yayılma tehdidi oluşturduğu bir dönemde, savaş gemilerinin Kızıldeniz üzerinde 15 saldırı İHA'sını düşürdüğünü açıkladı.


ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güdümlü füze destroyerinin Kızıldeniz üzerinde "Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden" gelen bir insansız hava aracı dalgasına yanıt vererek 14 şüpheli saldırı uçağını düşürdüğü bilgisine yer verdi.


İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ise Kraliyet Donanması destroyeri HMS Diamond'ın bir Sea Viper füzesi ateşlediğini ve "ticari gemileri hedef alan" bir insansız hava aracını imha ettiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!