Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze kararını Blinken dünyaya duyurdu: ABD'den flaş ateşkes hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2024 07:50

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya güne ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den gelen açıklama ile uyandı. Gazze'ye ateşkes için çabalar devam ederken Blinken ABD'nin kararını dünyaya duyurdu. Düzinelerce eski ABD yetkilisi Biden'ı İsrail'e karşı daha sert davranmaya çağırdı. ABD basını ise İsrail'in Washington'a verdiği güvenceyi sayfasına taşıdı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşmasına yönelik yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi amacıyla çıktığı 6. Orta Doğu turunu sürdürüyor. Blinken, bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel'in de katıldığı görüşmede, Gazze'de en az 6 hafta sürecek acil ateşkes sağlanması ve tüm esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çalışmalar ele alındı.

Toplantıda ayrıca bölgedeki Filistinli sivillerin ve yardım kuruluşu çalışanlarının korunmasına yönelik çalışmalar ile Mısır'ın insani yardımların artırılmasında oynadığı rol ele alındı.

Gazze’de can kaybı 31 bin 988’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 31 bin 988’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü bombardımanda hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 988’e, yaralananların sayısı ise 74 bin 188’e yükseldi.

İsrail basını adını koydu: Diplomasi krizi

İsrail'in küresel iletişim çabalarının temel taşı konumundaki Kamu Diplomasisi Müdürlüğü, 2023'ün başından bu yana bir direktöre sahip değil. Ülkenin dünya ile ilişkilerinde kilit öneme sahip kurumun başında kimsenin bulunmadığına dikkat çeken İsrail merkezli jerusalem Post gazetesi 'İsrail'in diplomasi krizi' manşeti ile okurlarının karşısına çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır'da

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana 6. kez Orta Doğu turu gerçekleştiriyor. Bakan Blinken, Gazze’de ateşkes ilan edilmesine yönelik İsrail ile Hamas arasında arabulucular tarafından yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi amacıyla çıktığı Orta Doğru turunun ilk ayağı Suudi Arabistan’da temaslarını tamamladı. Blinken, Orta Doğru turunun ikinci durağı Mısır'a geçti. Blinken'ın başkent Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesi ve Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün Dışişleri Bakanları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği Bakanı ve Filistinli üst düzey bir yetkili ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Centcom komutan yardımcısı, Gazze'ye yardım iskelesi inşaatı konulu görüşmeler için İsrail'e gitti

Kan kamu yayıncısının haberine göre, Centcom Komutan Yardımcısı Koramiral Brad Cooper, ABD'nin insani yardım amacıyla Gazze'de bir liman inşa etmesiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde İsrail'i ziyaret etti.

ABD'nin sunduğu karar taslağı ne diyor?

Al Jazeera, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar taslağının bir kopyasını ele geçirdi. Söz konusu taslakta şu ifadeler yer alıyor: "Güvenlik Konseyi, tüm taraflardaki sivilleri korumak, temel insani yardımların ulaştırılmasına izin vermek ve insani acıları hafifletmek için acil ve sürekli bir ateşkesin zorunluluğunu tespit ediyor ve bu amaçla böyle bir ateşkesin sağlanması için devam eden uluslararası diplomatik çabaları tartışmasız bir şekilde destekliyor."

Düzinelerce eski ABD yetkilisi Biden'ı İsrail'e karşı daha sert davranmaya çağırıyor

Yaklaşık 70 eski ABD'li yetkili, diplomat ve askeri yetkili, Başkan Joe Biden'ı İsrail'i, Filistinlilerin sivil haklarını ve temel ihtiyaçlarını reddetmesi ve Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini genişletmesi halinde bunun ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyarmaya çağırdı.


Jerusalem Post'ta yer alan habere göre, bu 70 kişinin arasında bir düzineden fazla eski büyükelçinin yanı sıra diğer emekli Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve eski Pentagon, istihbarat ve Beyaz Saray yetkilileri de vardı.

Austin, Gallant'ı Refah kara saldırısına alternatifler düşünmeye çağırdı
Austin, Gallantı Refah kara saldırısına alternatifler düşünmeye çağırdı

Savunma Bakanlığı basın açıklamasına göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'ı ikili arasında yapılan görüşme sırasında Refah'ta tam ölçekli bir kara operasyonu yürütmenin alternatiflerini araştırmaya çağırdı.


Açıklamada, "Bakan Austin, Hamas'ı mağlup etme yönündeki ortak hedefi yinelerken, Refah'ta büyük bir kara operasyonuna alternatiflerin değerlendirilmesi ihtiyacını dile getirdi" denildi.

Ateşkes hamlesini Blinken dünyaya duyurdu
Ateşkes hamlesini Blinken dünyaya duyurdu

ABD, Gazze'de 'derhal ateşkes' çağrısı yapan BM karar taslağını yayınladı.


AFP'de yer alan son dakika haberine göre, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Gazze Şeridi'nde "rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak derhal ateşkes" çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi karar taslağını yayınladığını açıkladı.


Blinken açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


'Aslında, şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğumuz, rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı acil ateşkes çağrısında bulunan bir kararımız var ve ülkelerin bunu destekleyeceğini çok umuyoruz.'

ABD ordusu ve koalisyon güçleri Husilerin insansız hava aracını ve insansız yüzey gemisini imha etti

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin çarşamba günü Kızıldeniz'de Yemenli Husiler tarafından fırlatılan insansız hava aracını ve insansız su üstü gemisini imha ettiği belirtildi.


Açıklamada, "ABD veya koalisyon gemilerinde herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi" denildi.

ABD'li yetkili, İsrail'in ABD silahlarını uluslararası hukuka uygun olarak kullandığına dair güvence aldığını doğruladı
ABDli yetkili, İsrailin ABD silahlarını uluslararası hukuka uygun olarak kullandığına dair güvence aldığını doğruladı

ABD'li bir yetkili, kimliğinin gizli kalması kaydıyla verdiği demeçte, İsrail'in ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gerektirdiği şekilde, Amerika tarafından sağlanan silahların Gazze'deki insani yasaları ihlal etmek için kullanılmadığını belirten yazılı güvenceler sunduğunu söyledi.

Blinken: Rehine görüşmelerinde İsrail ile Hamas arasındaki farklar daralıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında, yaklaşık 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak altı haftalık bir ateşkes konusunda "farkların daraldığını ve ben bir anlaşmanın çok mümkün olduğunu düşünüyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!