Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Dünyadan tepki yağıyor! İsrail'in yalanı deşifre oldu... IDF özür diledi! İran'dan flaş intikam açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2024 08:26

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise İsrail'in kanlı saldırısının şokunu yaşıyor. İsrail'in öldürdüğü yardım çalışanlarına öfke büyürken Al Jazeera'dan gündeme adeta bomba gibi düşen bir haber geldi. Katar merkezli haber platformu İsrail'in yalanını deşifre etti. IDF'den ise 'özür' paylaşımı geldi. İsrail'in kanlı saldırılarının ardından İran, Rusya ve Hamas'tan peş peşe flaş açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

WCK kurucusu Andres: İsrail yardım çalışanlarını sistematik olarak hedef alıyor

İsrail’in düzenlediği saldırıda uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışanın hayatını kaybetmesinin ardından WCK) kurucusu Jose Andres, açıklamalarda bulundu. Andres, İsrail'in yardım çalışanlarını “sistematik olarak, araba araba” hedef aldığını ifade ederek, WCK’nın İsrail ordusuyla açık bir iletişim içinde olduğunu ve yardım çalışanlarının hareketlerini bildiğini söyledi.

Andres, "Bu sadece bombayı yanlış yere attığımız bir kötü şans durumu değildi. İsrail Savunma Kuvvetleri, ile koordinasyon içinde olmasak bile, hiçbir demokratik ülke ve hiçbir ordu sivilleri ve insani yardım çalışanlarını hedef alamaz” dedi.

Andres, "ABD, Başbakan Netanyahu'ya bu savaşın artık sona ermesi gerektiğini söylemek için daha fazlasını yapmalı" ifadelerini kullandı.

Andres, kuruluşunun Gazze'deki güvenlik durumunu incelemeye devam ettiğini ve yardım teslimatlarına yeniden başlatmayı düşündüğünü söyledi.

Lapid: İsrail devleti, hükümetin gitmesi için 6 ay daha bekleyemez

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik erken seçim baskısı giderek artıyor. İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, bir kez daha erken seçim çağrısını yineleyerek, “İsrail devleti, ülke tarihindeki en kötü, en tehlikeli ve başarısız hükümetin gitmesi için altı ay daha bekleyemez” dedi.

Lapid, Gazze Şeridi’ndeki esirleri geri getirmek ve Hamas’ı yenmek için Netanyahu hükümetinin mümkün olan en kısa sürede gitmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz da seçim çağrısında bulunmuştu
İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, eylül ayında İsrail’de seçim yapılması çağrısında bulunmuş, "Eylül ayında, yani savaştan yaklaşık bir yıl sonra yapılacak seçimlerin tarihi üzerinde anlaşmaya varmalıyız. Böyle bir tarih belirlemek askeri çabalarımızı sürdürmemizi sağlarken İsrail vatandaşlarına da bize olan güvenlerini tazeleyeceğimizin sinyalini verecektir” demişti.

BM, Gazze’de gece yardım dağıtımlarını 48 saat süreyle askıya aldı

İsrail’in düzenlediği saldırıda uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışanın hayatını kaybetmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in yardım çalışanlarını hedef alması nedeniyle Gazze Şeridi’nde gece yardım dağıtımlarına askıya aldı.

BM Genel Sekreteri Antoni Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, BM'nin güvenlik durumunu değerlendirmek üzere Gazze Şeridi'nde gece yapılan yardımları en az 48 saat süreyle askıya aldığını duyurdu.

Dujarric, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) "insanların ölmekte olduğu" Gazze'nin kuzeyine konvoylar göndermek için gün boyunca operasyonlara devam ettiğini söyleyerek, "Kıtlık yaklaşırken insani yardım personelinin ve malzemelerinin Gazze Şeridi boyunca serbestçe ve güvenli bir şekilde hareket edebilmesine ihtiyacımız var" dedi.

İran'dan İsrail'e tehdit: Daha ölümcül darbeler göreceğiz

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), İran'ın Şam'daki konsolosluğunu tahrip eden ve aralarında iki İranlı generalin de bulunduğu 12 kişinin ölümüne yol açan hava saldırıları konusunda yeni bir açıklamaya imza attı. Devrim Muhafızları sözcüsü General Ramazan Şerif, "Yakında Siyonist rejime daha ölümcül darbeler göreceğiz ve Direniş Cephesi bu konuda üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

İran rejimine yakınlığı ile bilinen Tehran Times ise 'eye for eye' (dişe diş) manşeti ile çıktı. Haberde 'İran misillemeye hazırlanırken ABD İsrail'in maceracılığına karşı dikkatli olmalı' denildi.

ABD'li yetkililer İsrail'in konvoy cinayetleriyle ilgili iddiaları konusunda şüphelerini dile getiriyor
ABDli yetkililer İsrailin konvoy cinayetleriyle ilgili iddiaları konusunda şüphelerini dile getiriyor

ABD'li haber kuruluşu Politico'ya isimsiz olarak konuşan Amerikalı yetkililer, İsrail'in yardım görevlilerinin öldürülmesinin "kasıtsız" olduğu ve sorumlulardan hesap sorulup sorulmayacağı yönündeki iddialarına şüpheyle yaklaştıklarını ifade etti.


Konvoy saldırısında üç füzenin kullanıldığını kaydeden başka bir Amerikalı yetkili, bunun kasıtlı göründüğünü söyledi. Adının gizli kalması koşulu ile konuşan yetkili 'Üç araca art arda üç kez çarpmak bir kaza değil. Biz aptal değiliz' dedi.

İngiltere Başbakanı Netanyahu'ya "Durum dayanılmaz hale geldi" dedi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, aralarında üç İngiliz vatandaşının da bulunduğu yabancı yardım görevlilerinin öldürülmesinin ardından dün gece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü ve "dehşete düştüğünü" söyledi. Sunak, "Gazze'de çok sayıda yardım görevlisi ve masum sivil hayatını kaybetti, durum dayanılmaz hale geliyor" dedi.

Gazze'de can kaybı 32 bin 975’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 5 saldırıda 59 kişinin hayatını kaybettiği, 83 kişinin de yaralandığı bildirildi. Açıklamada Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 32 bin 975’e, yaralı sayısının ise 75 bin 577’ye yükseldiği belirtildi.

WCK saldırısı sonrası Anera, Gazze faaliyetlerini durdurdu
WCK saldırısı sonrası Anera, Gazze faaliyetlerini durdurdu

Orta Doğu, Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve Ürdün’de faaliyet gösteren ABD merkezli insani yardım kuruluşu American Near East Refugee Aid (Anera), World Central Kitchen’ın (WCK) 7 çalışanının İsrail’in saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Gazze’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Anera’dan yapılan açıklamada, “İsrail'in insani yardım konvoyunu hedef alan ve 7 World Central Kitchen (WCK) çalışanının ölümüyle sonuçlanan saldırısının ardından Anera, Gazze'deki insani yardım operasyonlarını durdurma yönünde benzeri görülmemiş bir adım atıyor. WCK çalışanlarının öldürülmesinin, Anera çalışanı Mousa Shawwa'nın hala açıklanamayan ölümünün üzerinden bir ay geçmeden gerçekleşmesi ve çok sayıda başka yardım çalışanının ve ailelerinin hayatını kaybetmesi, ekibimizin yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılmasının artık mümkün olmadığı sonucuna varmasına yol açmıştır. Personelimizin ve ailelerinin güvenliği için Anera'nın Gazze'deki çalışmalarını askıya alıyoruz” denildi.

“İLK DEFA ÇALIŞMAYA DEVAM EDEMEYCEKLERİNİ SÖYLEDİLER”

Anera, Gazze’de görev alan çalışanların ilk kez çalışmaya devam edemeyeceklerini belirttiğini vurgulayarak, “Gazze'deki meslektaşlarımız ilk kez, 200'den fazla yardım görevlisinin insani yardım ulaştırırken öldürülmesiyle karşı karşıya kaldıkları benzeri görülmemiş koşullar altında çalışmaya devam edemeyeceklerini ifade ettiler. Altı ay süren sürekli bombardıman ve uluslararası hukukun alenen ihlal edilmesinin ardından Anera, Gazze ekibimizin de görüşlerini alarak, faaliyetlerimize ara vermenin en iyisi olacağı sonucuna varmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Hamas: İsrail, Gazze'deki insani yardım gruplarını 'terörize etmeyi' hedefliyor

Hamas, İsrail'i, insani yardım örgütlerini "terörize etmek" ve onların açlıktan ölmek üzere olan Gazze halkına yardım etmesini engellemek için yardım dağıtım merkezlerini hedef almakla suçladı.


Hamas, yaptığı açıklamada, "Uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne, bu menfur eylemi kınamaya ve işgalin Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı işlediği suçlara ve saldırganlığa son verme yönünde adım atmaya çağırıyoruz" dedi.


Birleşmiş Milletler'e göre Ekim ayından bu yana Gazze'de en az 196 insani yardım çalışanı öldürüldü. İsrail, yüz binlerce Filistinlinin açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze'ye yapılan yardımı durdurmakla suçlanıyor.

Rusya, İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırısının Batı tarafından kınanmasını talep etti

Rusya, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği ve aralarında iki üst düzey generalin de bulunduğu yedi Devrim Muhafızı üyesinin ölümüyle sonuçlanan saldırısını kınayan bir bildiri taslağını BM Güvenlik Konseyi'ne sundu.


Rus yetkili Dmitry Polyansky, Telegram kanalında Batılı BMGK üyelerinin harekete geçmesi gerektiğini yazdı. Polyansky açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


'Ya başka bir ülkenin diplomatik misyonu saldırıya uğrarsa? Durumun daha da tırmanması durumunda sorumluluğun İsrail saldırılarını kınama gücünü hiçbir zaman bulamayan ABD, İngiltere ve Fransa'ya düşeceğini vurguladık.'

Yardım görevlileri İsrailli komutanların 'disiplinsizliği' nedeniyle öldürüldü

İsrail'in Haaretz gazetesi, İsrail ordusundaki kaynakların Gazze'deki yedi yardım görevlisinin öldürülmesini "sahadaki komutanların disiplin eksikliğinden" sorumlu tuttuğunu bildirdi.


İsrail Savunma Bakanlığı'nın, World Central Kitchen personelinin öldürülmesinden askeri ve insani kuruluşlar arasındaki "koordinasyon eksikliğinin" sorumlu olduğu yönündeki çelişkili iddialara karşın askeri kaynaklar, Haaretz'e şunları söyledi: "Sorun, subayların yasayı ihlal eden faaliyetlerinde yatıyor. Gazze'de kuralları herkes kendisi belirliyor.”

Al Jazeera Sanad soruşturması: World Central Kitchen arabaları ayrı saldırılarda hedef alındı

 

Al Jazeera Sanad doğrulama kuruluşu tarafından yapılan bir soruşturma, İsrail ordusunun Dünya Merkezi Mutfak (WCK) yardım konvoyunda yedi kişiyi öldüren saldırılarının kasıtlı olduğunu ortaya çıkardı.


Araştırmada açık kaynak bilgilere, tanık ifadelerine ve bölgeden alınan görüntülere dayanılarak olayların kronolojik ve coğrafi bir zaman çizelgesi oluşturuldu.

WCK Salı günü yaptığı açıklamada, işçilerinin 100 tonluk gıda yardımını teslim ettikten sonra Deir el-Balah deposundan ayrıldığını ve "(İsrail ordusuyla) hareketleri koordine etmelerine rağmen konvoyun vurulduğunu" söyledi.


Sanad soruşturması, depodan çıktıktan sonra üç aracın hedef alındığını ortaya çıkardı. İsrail saldırının bir hata nedeniyle gerçekleştirildiğini öne sürmüştü.

IDF şefi, World Central Kitchen yardım çalışanlarının 'kasıtsız öldürülmesi' nedeniyle özür diledi

IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'deki bir yardım konvoyuna dün gece düzenlediği ölümcül saldırı nedeniyle özür diledi ve bunun bir "yanlış kimlik tespiti"nin sonucu olduğunu belirtti.


Halevi, Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde yedi World Central Kitchen yardım görevlisinin kasıtsız öldürülmesi nedeniyle özür diledi.


“Bu, savaş sırasında, gece vakti, çok karmaşık koşullarda yapılan yanlış tanımlamanın ardından gelen bir hataydı. Böyle bir şeyin olmaması gerekirdi” diyen Halevi, “WCK yardım çalışanlarına zarar verme kastı olmadığını” da sözlerine ekledi.

Biden'dan WCK saldırı açıklaması: Öfkeliyim
Bidendan WCK saldırı açıklaması: Öfkeliyim

ABD Başkanı Joe Biden, "Dün Gazze'de aralarında bir Amerikalının da bulunduğu World Central Kitchen'dan yedi insani yardım çalışanının ölümü karşısında öfkelendiğini ve kalbinin kırıldığını" söyledi.


Başkan , WCK kurucusu Jose Andres'e "İsrail'e insani yardım çalışanlarının korunması gerektiğini açıklayacağını" söyledikten saatler sonra, yardım gönüllülerini "cesur ve özverili" olarak nitelendirdiği ve ölümlerini "trajedi" olarak nitelendirdiği bir açıklama yaptı.

BM uzmanı: İsrail ordusunun Gazze'deki yardım çalışanlarını kasten öldürdüğüne inanıyorum

BM Özel Raportörü Francesca Albanese, yaptığı değerlendirmeye dayanarak, İsrail ordusunun insani yardım bağışçılarını korkutmak ve Filistinlilerin açlığın devamını sağlamak için Gazze'deki yedi yardım görevlisini "kasten öldürdüğüne" inandığını söyledi.

İsrail'in yardım konvoyu saldırısına dünyanın dört bir yanından tepki yağıyor
İsrailin yardım konvoyu saldırısına dünyanın dört bir yanından tepki yağıyor

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Deir el-Balah'a düzenlediği hava saldırısında aralarında Filistinli, Avustralyalı, Kanada-ABD, Polonya ve İngiltere vatandaşlarının da bulunduğu yedi kişi öldü.


Dünya liderleri, İsrail'in Gazze Şeridi'nin merkezinde yedi yardım görevlisini öldüren hava saldırısının ardından dehşeti ve öfkeyi dile getirdi ve acil ateşkes çağrısını yineledi.

İsrail hava saldırıları Lübnan'ın güneyini hedef alıyor

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı'nın (NNA) bildirdiğine göre, İsrail hava saldırısı güney Lübnan'ın Bint Jbeil bölgesindeki Ainata kasabasındaki bir caminin çevresini hedef aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!