Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiği kanıtlandı! Kızıldeniz'de tansiyonu zirveye çıkaran gelişmeyi RT dünyaya duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 08:20

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... BM soruşturması İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiği kanıtlandı. İsrail güçlerinin bir gazeteciyi öldürdüğü olayı araştıran BM, olay sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı tespit etti. Raporda sivillere ateş açılmasının uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararını ihlal ettiği belirtildi. Politico ABD'nin İsrail'e verdiği 'şartlı Refah desteğini' sayfasına taşıdı. İsrail basınından itiraf gibi bir Sinwar haberi geldi. Kızıldeniz'de tansiyonu zirveye çıkaran gelişmeyi ise Rus devlet televizyonu RT dünyaya duyurdu

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

AB Parlamentosu'ndan İsrail'e çağrı

AB Parlamentosu milletvekillleri, bugün 372 lehte, 44 aleyhte ve 120 çekimser oyla kabul ettikleri kararla Gazze’ye yardım ulaştırılması için tüm geçişleri açması ve bunu kolaylaştırması için İsrail’e çağrıda bulundu. Oylanan ve kabul edilen kararla ilgili yapılan açıklamada “Gazze'de kitlesel açlık riskinin ortadan kaldırılması için derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısını yinelerler. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin Gazze'de tutulan tüm İsrailli rehinelere tıbbi bakım sağlamak üzere derhal erişimine izin verilmelidir” denildi.

AB Parlamentosu, açlık sonucu ölümlere vurgu yaparak karayoluyla yardıma öncelik verilmesi ve Refah, Kerem Şalom, Karmi ve Erez Sınır Kapılarının açılmasını isteyerek Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) bölgedeki ‘vazgeçilmez’ rolünü de kabul ettiklerini ifade etti.

Hamas'tan Filistinlilere Mescid-i Aksa'yı 'savunma' çağrısı

Hamas, İsrail ordusunun kutsal ay boyunca Mescid-i Aksa'ya girişte devam eden kısıtlamaları nedeniyle Filistinlileri Ramazan ayının ilk Cuma günü Mescid-i Aksa'daki “kuşatmayı” kırmaya çağırdı. Grup, işgal altındaki Kudüs, Batı Şeria ve İsrail'deki Filistinlileri Mescid-i Aksa'nın savunulmasına acilen katılmaya çağırdı.

IDF'de yasak aşk depremi: IDF'den açıklama geldi

İsrail, IDF'deki yasak aşk skandalı ile çalkalanıyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre, IDF Güney Komutanlığı istihbarat subayı, ast bir subayla yasadışı ancak rızaya dayalı bir ilişki içinde olduğu için görevinden derhal istifa edecek.


İlişki Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasından sonra başladı ve kısa bir süre sonra sona erdi. Albay rütbesindeki subay, üstlerine istifa etmek istediğini söyledi. IDF olaya yanıt olarak şu açıklamayı yayınladı;


'Subay, komutanların normlarına ve IDF'nin değerlerine uygun olmayan bir davranışta bulunduğundan derhal görevine son verilecektir'

İsrail ordusu yardım bekleyenlere saldırdı

İsrail ordusu bir kez daha yardım bekleyenleri hedef aldı. IDF, Gazze'de yardım bekleyenlere ateş açarak 6 kişiyi öldürdü.

İsrail medyası: Netanyahu ve Gallant Gazze'ye insani yardım konusunda tartıştı
İsrail medyası: Netanyahu ve Gallant Gazzeye insani yardım konusunda tartıştı

İsrail medyasında yer alan habere göre, hafta başında gerçekleştirilen bir toplantıda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant arasında tansiyon yükseldi. İki ismin Filistinlilere yapılacak insani yardım konusunda tartıştıkları aktarıldı. Gallant’ın, “Sorun malzemeleri getirmek değil, kiminle dağıtılmasıdır. Birisinin kontrolü ele alması gerekiyor. Bu, Filistin Yönetimi olmalı” ifadelerini kullandığı belirtildi. Netanyahu'nun ise "Filistin Yönetimi hakkında bir şey duymak istemiyorum” diyerek sert bir şekilde karşılık verdiği ifade edildi. Gallant'ın, "Biz ne dersek diyelim, bunlar El Fetih'le aynı çizgide olan insanlar” şeklinde cevap verdiği kaydedildi.

RT dünyaya duyurdu: Husiler hipersonik füzeyi başarıyla denedi

Rus devlet medyası RIA Novosti'nin gruba yakın bir askeri kaynaktan aktardığına göre, Yemen merkezli Husiler hipersonik bir füzeyi başarıyla test etti.


Kaynak, "Grubun füze kuvvetleri, Mach 8'e kadar hızlara ulaşabilen ve katı yakıtla çalışan bir füzeyi başarıyla test etti" dedi.


Kaynak, İran destekli Husilerin kendi üreteceği roketi Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Umman Denizi'nin yanı sıra İsrail'deki hedeflere yönelik askeri operasyonlarda kullanmayı planladığını da sözlerine ekledi.


Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını protesto etmek amacıyla kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere saldırılar düzenliyor.


İsrail basınında geniş yankı uyandıran haber sonrası özellikle Kızıldeniz'de tansiyonun daha da yükselmesi bekleniyor.

İsrail polisi havai fişek atan 12 yaşında bir çocuğu öldürdü

Hayatının son anlarında Rami Hamdan Al-Halhouli bir havai fişeğin fitilini tutuşturdu ve havaya kaldırdı. Ondan sonra üç patlama duyuldu. İlki bir polisin mermisi, ikincisi havai fişeğin elinden düşüşü ve sonuncusu da fişeğin Rami’nin bedeni üzerinde kırmızı ve altın sarısı renklerle patlayışı.


Rami al-Halhouli 12 yaşında Filistinli bir çocuktu. İşgal altındaki Doğu Kudüs’te 16 bin kişinin yaşadığı Şuafat Mülteci Kampı’nda doğup büyümüştü. Salı akşamı erkek kardeşi ve arkadaşlarıyla birlikte, ailesinin evinin önünde oynarken arkadaşları onu bir havai fişek fırlatması için cesaretlendirdi.


Havai fişeği kendisinden uzak bir yöne doğru tuttu. O yönde İsrail sınır polisleri olsa da havai fişek daha çok gökyüzüne bakıyordu.


 

Olay anını gösteren videoda, havai fişek daha havalanmadan Rami’nin, uzaktaki sınır polisinin açtığı bir el ateşin ardından yere düştüğü görülüyor. Olay hakkında bir yazılı açıklama yapan İsrail polisi “kolluk kuvvetleri, kendilerine doğru havai fişek fırlatarak tehdit oluşturan bir kişiye bir el ateş etti” dedi.


İsrail polisi Rami’nin cesedini henüz ailesine teslim etmedi.


Yetkililer BBC’nin olayla ilgili sorularına yanıt vermezken BBC’ye konuşan Rami’nin ailesi, oğullarının kalbinden vurulduğunu söylüyor.

BM soruşturması: IDF'nin tank ateşi Lübnan'da 'kimliği açıkça belli' olan gazeteciyi öldürdü

BM soruşturmasına göre, bir İsrail tankı geçen yıl Lübnan'da "kimliği açıkça belli olan bir grup gazeteciye" ateş açtığında bir Reuters muhabirini öldürmüştü.


13 Ekim'de gazeteci Issam Abdallah'ın öldürüldüğü, 6 gazetecinin de yaralandığı olayı BM ekibi araştırdı. Soruşturmada olay sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı tespit edilirken, raporda sivillere ateş açılmasının uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararını ihlal ettiği belirtildi. Raporda, saldırının nedeninin bilinmediği belirtildi.

İsrail'den itiraf gibi haber: Sinwar sığınakta bile hâlâ Gazze'nin kralı

İstihbarat şirketi "Buzzilla"nın Maariv için yaptığı özel bir analiz, son üç haftadır Gazze'deki Arapça sosyal medyadaki genel söylemin genel olarak Hamas'a ve onun Gazze'deki liderine yönelik olumlu olduğunu gözler önüne serdi. Bir başka İsrail gazetesi Jerusalem Post bu gelişmeyi 'Sinwar sığınakta bile hâlâ Gazze'nin kralı' başlığı ile okurlarına duyurdu.

Politico ABD'nin 'Refah' desteğini yazdı
Politico ABDnin Refah desteğini yazdı

Politico'nun haberine göre, ABD'li yetkililer İsrailli mevkidaşlarına, Biden yönetiminin Gazze'nin en güneydeki şehri Refah'ta, "yüksek değerli" Hamas hedeflerine öncelik verecek ve geniş çaplı bir saldırıdan vazgeçecek sınırlı bir operasyonu destekleyeceğini iletti.


Politico haberini adlarının açıklanmaması koşulu ile konuşan 4 ABD'li yetkiliye dayandırdı. Yetkililer Politico'ya, üst düzey yönetim yetkililerinin özel toplantılarda İsraillilere, ABD'nin Gazze'nin başka yerlerinde olduğu gibi tam ölçekli bir savaş yerine Refah'ta "terörle mücadele operasyonları" stratejisini destekleyeceğini söylediğini söyledi.


İsrailli bir yetkili ise, Politico'ya Gazze'ye operasyonun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Haaretz bu gelişmeyi 'İsrail, İsrail'in Refah'ı işgal etmemesi halinde Hamas liderlerine karşı İsrail saldırısını destekleyecek' manşeti ile okurlarına duyurdu.

ABD ordusu, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinde 4 insansız hava sistemini imha ettiğini açıkladı

ABD ordusu, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinde dört insansız hava sistemini ve bir karadan havaya füzeyi imha ettiğini açıkladı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise İran destekli Husilerin Yemen'den Aden Körfezi'ne bir gemisavar balistik füze fırlattığını, ancak bunun hiçbir gemiye zarar vermediğini söyledi.

IDF: Hava Kuvvetleri Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine saldırdı

IDF, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine saldırdığını bildirdi. Açıklamaya göre, Hava Kuvvetleri kısa bir süre önce Hizbullah'ın birçok yerindeki askeri binalara saldırırken, İsrail ordusu da Çarşamba günü erken saatlerde Lübnan'a topçu ateşi açmıştı.

Hizbullah lideri: İsrail'in Hamas'la müzakereleri 'yenilgi' işaretidir
Hizbullah lideri: İsrailin Hamasla müzakereleri yenilgi işaretidir

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, Ramazan ayında yaptığı konuşmada, 'İsrail, Hamas'ı ezmek amacıyla savaşa girdi. Bugün, altı ay sonra, İsrail, Hamas'la aracılar aracılığıyla müzakerelere başlıyor. Bu, İsrail'in yenilgisinin bir işaretidir' dedi.

FT Umman'daki gizli görüşmeyi deşifre etti

ABD ile İran'ın gizli görüşmesi Financial Times'ın haberi ile deşifre oldu. İngiliz gazete bu gelişmeyi 'ABD, Kızıldeniz saldırıları konusunda İran'la gizli görüşmelerde bulundu' başlığı ile dünyaya duyurdu. Haberde 'Umman'daki dolaylı müzakereler, Tahran destekli Husilerin gemi taşımacılığına yönelik saldırılarına son vermeyi amaçlıyordu' denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!