Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Biden ve Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması! NYT masadaki 'takas' planını yazdı.

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Biden ve Hamastan ateşkes açıklaması NYT masadaki takas planını yazdı.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 08:50

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail, Paris'teki rehine görüşmelerinde 400 Filistinli mahkumun serbest bırakılması konusunda anlaştığı haberi ile ateşkes için umutlar yeniden yeşerdi. Bu haberden kısa süre sonra ABD Başkanı Biden'dan ateşkes anlaşmasına dair dikkat çeken bir açıklama geldi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times ise masadaki 'takas' planını yazdı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Ürdün Kralı Abdullah, Gazze’ye düzenlenen havadan yardım operasyonuna katıldı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 144 gündür sürerken, bölgeye havadan yardım sağlanmaya devam ediyor. Ürdün Kralı 2. Abdullah, Ürdün, BAE, Mısır ve Fransa’nın Gazze Şeridi’ne düzenlediği havadan yardım operasyonuna katıldı.

Ürdün ordusu tarafından yapılan açıklamada, Ürdün’ün başkenti Amman’dan havalanan 3’ü Ürdün’e, 3’ü ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Fransa’ya ait toplam 6 adet C-130 tipi askeri kargo uçağı ile Gazze Şeridi’ne havadan yardım operasyonu düzenlendiği ifade edildi.

Açıklamada, Ürdün Kralı 2. Abdullah’ında yardın taşıyan uçaklardan birinde yer alarak operasyona katıldığı belirtildi.

Batı Şeria'da Filistinli tutuklulara destek gösterisi
Batı Şeriada Filistinli tutuklulara destek gösterisi

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Filistinli tutukluların yakınları, destek gösterisi gerçekleştirdi. Tutukluların posterlerini taşıyan göstericiler, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılmasını talep etti.

NYT masadaki 'esir takasını' dünyaya duyurdu

New York Times, İsrail'in Hamas'la rehine görüşmelerinde önemli bir taviz verdiğini , bunun karşılığında hüküm giymiş ve yüksek profilli  15 Filistinliyi, rehin tutulan beş kadın askerin iadesi karşılığında serbest bırakmayı düşüneceğini yazdı.


NYT haberini adını açıklamadığı iki kaynağa dayandırdı. Söz konusu haber kısa sürede İsrail'in gündemine de birinci sıradan giriş yaptı.


Times of Israel bu gelişmeyi 'İsrail taviz olarak 15 yüksek profilli mahkumu bırakabilir' başlığı ile okurlarına duyurdu.


Bu tavizin Paris'te üzerinde mutabakata varılan ve Hamas'a iletilen yeni çerçeve teklifinin bir parçası olup olmadığı belli değil. İsrail ve uluslararası arabulucular Hamas'ın son teklife cevabını bekliyor.

Katar devam eden ateşkes görüşmelerinden 'iyimser'

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed el-Ensari, Katar'ın ateşkes veya düşmanlıkların sona ermesine ilişkin bir anlaşmanın muhtemelen 10 Mart'ta başlayacak Ramazan'dan önce sağlanacağı konusunda "iyimser" olduğunu, ancak bir duyuru yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Gazze’de can kaybı 29 bin 878’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 29 bin 878’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 29 bin 878’e, yaralı sayısı ise 70 bin 215’e yükseldi.

Hamas yetkilisi: Biden'ın Gazze'de ateşkesin yakında sağlanacağı yönündeki yorumları henüz erken

Times of Israel'de yer alan habere göre, bir Hamas yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'deki çatışmaların yakın zamanda durdurulması ihtimaline ilişkin yorumlarının erken olduğunu ve sahadaki durumla eşleşmediğini söyledi. Yetkili, ateşkes öncesinde "hala kapatılması gereken büyük boşluklar" olduğunu söylüyor.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki birçok kasabaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi

Lübnan medyası, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki birçok kasabaya saldırı düzenlediğini bildiriyor; bu, Hizbullah'ın bu sabah Meron Dağı'na düzenlediği roket bombardımanına bir tepki gibi görünüyor.

Hizbullah Yukarı Celile'ye onlarca roket fırlattı

IDF'ye göre Lübnan'dan Yukarı Celile'ye düzinelerce roket atıldı. Zivon, Sassa, Safsufa ve Dovev topluluklarında sirenler çaldı. Saldırıda yaralanan olup olmadığına dair bilgi yok.

Biden: İsrail rehine anlaşmasına varılması halinde Ramazan ayında Gazze'deki saldırılarını durdurmaya hazır
Biden: İsrail rehine anlaşmasına varılması halinde Ramazan ayında Gazzedeki saldırılarını durdurmaya hazır

ABD Başkanı Joe Biden'dan ateşkes anlaşmasına dair flaş bir açıklama geldi. Biden 'İsrail rehine anlaşmasına varılması halinde Ramazan ayında Gazze'deki saldırılarını durdurmaya hazır' dedi.


ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in prensipte Ramazan ayı boyunca Gazze'deki askeri faaliyetlerini durdurmayı prensipte kabul ettiğini söyledi. NBC televizyonunda yayımlanan bir talk show programında konuşan Biden, böylesi bir taahhüt karşılığında Hamas'ın da rehineleri serbest bırakacağını belirtti. Biden geçtiğimiz saatlerde Gazze’de geçici bir ateşkes anlaşmasına Pazartesi'ye kadar varılmasını umduğunu söylemişti.


Katar’daki ateşkes görüşmelerinde İsrail ve Hamas yetkililerinin anlaşmaya yaklaştığı haberleri gelirken, New York'ta gazetecilere konuşan ABD Başkanı Joe Biden’dan ateşkes anlaşmasının en geç Pazartesi günü başlayabileceğine dair bir açıklama geldi.


Biden, ulusal güvenlik danışmanının kendisine, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren ateşkes anlaşmasının yakın olduğunu söylediğini kaydetti.


İsrail ve Hamas yetkilileri Katar’da arabulucularla ayrı ayrı görüşerek müzakereler yürütüyor.

 

Biden, gazetecilerin sorusu üzerine, "Ulusal güvenlik danışmanım bana yaklaştığımızı söyledi. Yakınız. Henüz işimiz bitmedi. Umudum önümüzdeki Pazartesiye kadar anlaşmaya varılması” dedi.

Yunanistan, Kızıldeniz'deki AB deniz güvenliği operasyonuna liderlik etmeyi kabul etti

Yunanistan, ticari gemiciliği Yemen'deki Husi militanlarının saldırılarından korumak amacıyla Kızıldeniz'de Avrupa Birliği'nin yürüttüğü deniz güvenliği operasyonuna katılmayı ve bu operasyona liderlik etmeyi resmen kabul etti.


Misyon, Yunan donanması Cdre'nin komutası altında, Yunanistan'ın orta kesimindeki Larissa'daki bir askeri üsten yürütülecek. Savunma Bakanı Nikos Dendias, Atina yakınlarındaki bir deniz üssünde bulunan donanma firkateyni Hydra'yı ziyaret ederken, "Hepimiz bu operasyona katılımın riskler, önemli riskler içerdiğini anlıyoruz" dedi.


Fırkateyn görev için Pazartesi günü geç saatlerde yola çıktı. Yunan yetkililere göre Almanya, İtalya ve Fransa da Hydra'ya katılarak görev için savaş gemileri sağlayacak, İtalya ise taktik komutayı üstlenecek.


AB, geçtiğimiz günlerde Husilere karşı 'Aspides' operasyonunu onaylamıştı

Ürdün Hava Kuvvetleri Gazze kıyısı açıklarına insani yardım ulaştırdı
Ürdün Hava Kuvvetleri Gazze kıyısı açıklarına insani yardım ulaştırdı

Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi kıyısı açıklarına havadan yardım atışı gerçekleştirdi; bu, İsrail yetkililerinin yardımların bölgeye karayoluyla girmesine kısıtlama getirdiği bir dönemde milyonlarca Filistinliye çok ihtiyaç duyulan yardımı ulaştırmak için şimdiye kadarki en büyük havadan yardım operasyonu olarak kayıtlara geçti.

İsrail, Paris'teki rehine görüşmelerinde 400 Filistinli mahkumun serbest bırakılması konusunda anlaştı

Al Jazeera'ye göre, Paris'teki son görüşmelerde ortaya çıkan rehine anlaşması çerçevesinin bir parçası olarak İsrail, aralarında 'ağır suçlardan' mahkum olanlar da dahil yaklaşık 400 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etti.


Haberde, İsrail'in, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte altı haftalık ateşkes kapsamında güçlerini Gazze'nin kalabalık bölgelerinden çekmeyi ve keşif uçuşlarını günde 8 saat durdurmayı önerdiği belirtiliyor.

İsrail ordusu Tubas ve Far'a kampına düzenlediği baskınlarda 3 Filistinliyi öldürdü
İsrail ordusu Tubas ve Fara kampına düzenlediği baskınlarda 3 Filistinliyi öldürdü

Wafa haber ajansının haberine göre, İsrail ordusu Tubas şehrine ve işgal altındaki Batı Şeria'nın yakınındaki El Fara kampına düzenlediği baskınlarda üç Filistinli erkeği vurarak öldürdü.

ABD ordusu, Husilerin drone botlarını ve gemisavar seyir füzelerini imha ettiğini açıkladı

ABD ordusu, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden Kızıldeniz'e doğru fırlatılmaya hazırlanan üç insansız su üstü gemisini ve iki gemisavar seyir füzesini imha ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan, ticaret bakanının İsrailli mevkidaşı Barkat ile resmi görüşme yaptığını yalanladı

Suudi Arabistan, Abu Dabi'deki Dünya Ticaret Örgütü konferansının oturum aralarında etkileşimlerini gösteren viral bir videonun ardından ticaret bakanı ile İsrailli mevkidaşı arasında bir toplantı gerçekleştiğini yalanladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!