Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Beyaz Saray son noktayı koydu: 'İsrail Yasası'na Biden vetosu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Beyaz Saray son noktayı koydu: İsrail Yasasına Biden vetosu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2024 08:20

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD ise kamuoyunda 'İsrail yasası' olarak bilinen tasarıyı konuşuyor. İsrail Güvenlik Yardımı Destek Yasası ülkede yeni bir restleşmeye neden olmuş durumda. Biden yönetimi, İsrail'e silah sevkiyatını zorunlu kılacak yasa tasarısına şiddetle karşı çıkıyor.  Beyaz Saray başkanın son kararını yayınladığı açıklama ile dünyaya duyurdu. Açıklamada Biden'ın yasanın geçmesi durumunda veto hakkını kullanacağı belirtildi. Bu açıklama ülke basınında 'veto tehdidi' şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Filistinliler 'Büyük Felaket Günü'nde sokaklara döküldü
Filistinliler Büyük Felaket Gününde sokaklara döküldü

İsrail'in 14 Mayıs 1948'de Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla göç, şiddet ve işgalle karşı karşıya kalan Filistinliler, “Büyük Felaket” anlamına gelen Nekbe'nin yıl dönümünde yine İsrail’in saldırılarına maruz kalıyor. Felaket gününün 76’ıncı yıl dönümünde Batı Şeria’nın El Halil ve Beytüllahim kentinde toplanan Filistinliler gösteri düzenledi. Manger Meydanı’nda toplanan çocuklar, Filistin bayraklarıyla İsrail karşıtı eylem yaptı.

Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte 5 saldırı gerçekleştirdiği, saldırılarda 60 kişinin hayatını kaybettiği, 80 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana toplam can kaybının 35 bin 233’e, yaralananların sayısının ise 79 bin 141’e yükseldiği aktarıldı.

İrlanda, Mayıs ayında Filistin devletini tanıyacak

İrlanda dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı Micheal Martin, ülkesinin "ay sonundan önce" Filistin devletini tanıyacağını söyledi. Bakan, Newstalk radyo istasyonuna, “Belirli bir tarih hala akıcı çünkü hala bazı ülkelerle Filistin devletinin ortak tanınması konusunda tartışmalar yapıyoruz” dedi.

Hizbullah lideri Nasrallah, Beyrut'ta Hamas heyetiyle görüştü

 

Al Mayadeen kanalının haberine göre Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut'ta üst düzey bir Hamas heyetiyle görüştü. Hamas heyetine grubun Gazze'deki başkan yardımcısı Halil el-Hayya başkanlık etti. Al Mayadeen'e göre bu kişiler arasında Hamas'ın siyasi büro üyesi Muhammed Nasr ve grubun Lübnan merkezli üst düzey sözcüsü Usame Hamdan da vardı.

“İsrail'in Refah'taki askeri operasyonuna devam etmesi AB-İsrail ilişkilerinde ağır bir baskı oluşturacak”
“İsrailin Refahtaki askeri operasyonuna devam etmesi AB-İsrail ilişkilerinde ağır bir baskı oluşturacak”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. İsrail'e Refah'taki askeri operasyonunu derhal sonlandırması çağrısında bulunan Borrell, operasyonun Gazze'deki insani yardım dağıtımını daha da zorlaştırdığını, Filistinlilerin yerinden edilmesine, kıtlığa ve insanların acı çekmesine yol açtığını ifade etti.

Borell, “Refah ve çevresine sığınan 1 milyondan fazla sivile Birleşmiş Milletler'e göre güvenli kabul edilmeyen bölgelere gitmeleri söylendi. AB, İsrail'in kendini savunma hakkını kabul ederken, bunu uluslararası insancıl hukuka uygun yapması ve sivillerin güvenliğini sağlaması gerekiyor” dedi.

İsrail'e Gazze'deki insani durumu kötüleştirmekten kaçınma ve Refah sınırını yeniden açma çağrısında bulunan Borrell, “İsrail'in Refah'taki askeri operasyonuna devam etmesi kaçınılmaz olarak AB'nin İsrail ile ilişkilerine ağır bir baskı oluşturacak” ifadelerini kullandı.

Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail’in saldırıları sonucu bir hastane daha kapandı

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in saldırıları sonucu Refah’ta bulunan Endonezya Sahra Hastanesi’nde 12 Mayıs itibarıyla faaliyetlerin durduğunu duyurdu.

MSF’ten yapılan açıklamada, “İsrail güçlerinin Filistin'in Gazze kentindeki Refah'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırması, MSF'yi 12 Mayıs itibariyle Refah Endonezya Sahra Hastanesi'nde hayat kurtarıcı bakım hizmeti vermeyi durdurmak zorunda bıraktı. Hastanede kalan 22 hasta, artık güvenliklerini garanti edemeyeceğimiz için başka tesislere sevk edildi” denildi.

 

ABD, İsrail'e 1 milyar dolarlık silah göndermeyi planlıyor

ABD'de Joe Biden yönetimi İsrail'e değeri 1 milyar doları aşan silah ve askeri teçhizat göndermeyi planlıyor. ABD'li yetkililer, Beyaz Saray'ın İsrail'e yapmak istediği son silah sevkiyatıyla ilgili Amerikan Kongresi'ni bilgilendirdiğini açıkladı.

 

Gazze'deki UNRWA kliniğinin bombalanması sonucu 10 kişi öldü

Al Jazeera'da yer alan habere göre, İsrail bombardımanı Gazze Şehri'nin Sabra semtindeki bir UNRWA kliniğini hedef aldı ve en az 10 yerinden edilmiş Filistinlinin ölümüne neden oldu. UNRWA, İsrail ordusunun savaş sırasında tesislerini defalarca vurarak 171 tesise zarar verdiğini söyledi.

Beyaz Saray açıkladı: Biden, İsrail yardım tasarısı geçerse veto edecek

 

Beyaz Saray, İsrail'e silah sevkiyatını zorunlu kılacak yasa tasarısına şiddetle karşı çıkıyor.


Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden, ABD'nin İsrail'e askeri silah sevkiyatını durdurmasını yasaklayan yasayı, başkomutanın 'etkili bir dış politika yürütmesini engelleyeceğini' öne sürerek veto edeceğini duyurdu.

Açıklamada 'Yönetim, Başkan'ın belirli savunma malzemeleri ve hizmetlerinin ABD dış politika hedefleriyle uyumlu olmasını sağlama konusundaki takdir yetkisini sınırlamayı amaçlayan İsrail Güvenlik Yardımı Destek Yasası HR 8369'a şiddetle karşı çıkıyor' denildi.


Açıklama, yasanın 'Başkan'ın etkili bir dış politika yürütme yeteneğini baltalayacağını' belirtti ve 'Yasa, Yönetim'in İsrail'e yaklaşımının kasıtlı bir şekilde çarpıtılmasına yanlış bir tepki niteliğindedir' denildi.

Hizbullah, İsrail'in Tire'deki İHA saldırısında saha komutanlarından birinin öldürüldüğünü açıkladı

Hizbullah yaptığı açıklamada, Lübnan'ın Tire kentindeki drone saldırısında saha komutanının öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah, ölen kişinin 55 yaşındaki Beyt Yahoun sakini Hüseyin Makki olduğunu açıkladı. Saldırıda bir kişi daha hayatını kaybetti.

IDF, Irak'tan fırlatılan iki insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail topraklarına yönelen iki insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Açıklama, Irak'taki İran destekli İslami Direniş'in Eilat'a iki insansız hava aracı fırlattığını iddia etmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Gazze'deki Avrupa Hastanesi yakıt sıkıntısı nedeniyle hizmet dışı

Wafa haber ajansının tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Refah yakınlarındaki Avrupa Hastanesi'ndeki elektrik jeneratörleri yakıt sıkıntısı nedeniyle çalışmayı durdurdu ve hastane "hizmet dışı" kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!