Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... 'Ben bir Siyonist’im' diyen Biden'dan İsrail'e tam destek! Norveç gemisi Yemen kıyısı açıklarında füze ile vuruldu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Ben bir Siyonist’im diyen Bidendan İsraile tam destek Norveç gemisi Yemen kıyısı açıklarında füze ile vuruldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 08:30

İsrail saldırıları altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Savaşın başından beri İsrail'e destek veren Biden, dünyanın dört bir yanından gelen ateşkes çağrılarına rağmen Tel Aviv'e adeta açık çek vererek savaştan yana tavır aldı. Norveç'e ait bir gemi Yemen kıyısı açıklarında füzeyle vuruldu. ABD'li yetkililer gemideki son durumu açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Gazze’de can kaybı 18 bin 412'ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bin 412’ye, yaralı sayısın 50 bin 100'e yükseldiğini açıkladı.

Batı Şeria’daki sağlık çalışanlarından İsrail protestosu
Batı Şeria’daki sağlık çalışanlarından İsrail protestosu

İsrail’in sivillerin yanı sıra hastane ve sağlık çalışanlarını da hedef aldığı Gazze saldırılarına tepki gelmeye devam ediyor.

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’ya bağlı El Halil kentinde onlarca sağlık çalışanı, İsrail’in Gazze’de ve Batı Şeria’da sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları kınadı. Doktor, ambulans personelleri, hemşire gibi sağlık çalışanlarının katıldığı İsrail protestosunda İngilizce ve Arapça taşıdıkları pankartlarla uluslararası topluma seslendi.

Uluslararası topluma ve kurumlara seslenen Filistinli göstericiler, İsrail’in saldırılarına müdahale edilmesini istedi.

Gazze’ye giden yardımlar Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda denetleniyor
Gazze’ye giden yardımlar Kerem Şalom Sınır Kapısında denetleniyor

İsrail’in abluka altına aldığı Gazze Şeridi’ne yardım tırları gönderilmeye devam ediyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), teslimatı hızlandırmak amacıyla İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nda yardım tırlarının incelenmeye başlandığını duyurdu.

Kerem Şalom’da denetlenen yardım tırlarının daha sonra Mısır sınırındaki Refah kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne giriş yapacağı belirtildi.

DSÖ: İsrail kontrol noktasında saatlerce bekletilen bir hasta öldü
DSÖ: İsrail kontrol noktasında saatlerce bekletilen bir hasta öldü

Dünya Sağlık Örgütü’nün Doğu Akdeniz Bölge (WHO EMRO) Ofisi, Gazze’de kuzeyden güneye hasta taşınırken İsrail’in kontrol noktalarında saatlerce bekletilen konvoydaki bir hastanın yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Açıklamada ayrıca konvoyların saldırılara maruz kaldığı ve görevlilerin silah zoruyla geçici gözaltına alınıp, dövülüp, soyulup arandığı vurgulandı.

İsrail'de kriz üzerine kriz: Etzion ve Haaretz peş peşe deşifre etti

Eski Ulusal Güvenlik Konseyi Direktör Yardımcısı Eran Etzion, İsrail başbakanını, planlanan ziyaret sırasında eleştiri korkusuyla hava kuvvetleri birlikleriyle görüşmekten kaçınmakla suçladı.


Etzion 'Peki ne yapıyorlar? Birimin personelinin tahliyesi. Boş hangarları ziyaret askeri araçlar ile poz veriyorlar' dedi.


İsrail gazetesi Haaretz, Şaldag'da görev yapan yedek askerlere Netanyahu'nun Salı günü ziyaret etmesi beklenen binayı boşaltma talimatı verildiğini bildirdi.

Mahmud Abbas, Moskova yolcusu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sonbaharda gerçekleştirmeyi planladığı ancak İsrail’in Gazze saldırılarının ardından ertelenen Moskova ziyareti için yeni tarih belirleniyor.

Filistin’in Rusya Büyükelçisi Abdel Hafiz Nofal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filistin ve Rusya taraflarının Abbas’ın ziyareti için yeni bir tarih belirlemek noktasında hemfikir olduğunu söyledi.

Nofal, “Mahmud Abbas, Moskova’yı ziyaret etmekten memnuniyet duyuyor ancak, yaşananlar nedeniyle yeni bir tarih belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İsrail, Han Yunus ve Refah'ı vurdu: 22 ölü
İsrail, Han Yunus ve Refahı vurdu: 22 ölü

Yerel kaynaklar, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinde evleri hedef aldığını, 20 sivilin hayatını kaybettiğini, onlarca sivilin yaralandığını ve enkaz altında kalanlar olduğunu aktardı.

İsrail'in Han Yunus şehrinde gerçekleştirdiği topçu saldırısında ise 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

IDF, Gazze operasyonunda öldürülen 105 askerden 20'sinin dost ateşi ve kaza sonucu öldüğünü söyledi
IDF, Gazze operasyonunda öldürülen 105 askerden 20sinin dost ateşi ve kaza sonucu öldüğünü söyledi

IDF tarafından açıklanan yeni verilere göre, kara saldırısı sırasında Gazze Şeridi'nde öldürülen 105 askerden 20'si dost ateşi ve diğer kazalar nedeniyle hayatlarını kaybetti. Ordu, dost ateşi vakaları da dahil olmak üzere devam eden çatışmaları sürekli olarak değerlendirdiğini ve hatalardan dersler çıkardığını açıkladı.

İsrail basınından Hamas itirafı: Politikacılar Gazze Savaşında ordunun tutamayacağı sözler veriyor

İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları 67'nci gününde devam ederken, İsrail basınından itiraf gibi bir analiz geldi. 'İsrailli Politikacılar Gazze Savaşı Konusunda Ordunun Tutamayacağı Sözler Veriyor' başlıklı analiz yayınlayan Haaretz 'Genelkurmay, kayıplara rağmen savaşın gidişatından oldukça memnun ancak Hamas'ın çöküşün eşiğine geldiğine dair bir işaret yok' dedi.


İsrailli gazete 7 Ekim'deki güvenlik zafiyetine de dikkat çekti ve sorumluluğu olan askeri personel ile birlikte Netanyahu'nun da istifa etmesi gerektiğini yazdı.

Netanyahu, savaş sonrası Gazze'nin İsrail askeri kontrolü altında olacağını söyledi
Netanyahu, savaş sonrası Gazzenin İsrail askeri kontrolü altında olacağını söyledi

İsrail Kamu Yayın Kurumu'nun haberine göre İsrail Başbakanı Netanyahu, savaştan sonra Gazze Şeridi'nin İsrail askeri kontrolü altında olacağını söyledi. Netanyahu 'Şerit İsrail askeri kontrolü altında olacak. Savaştan sonra Gazze'de sivil bir yönetim faaliyet gösterecek ve Şeridi Körfez devletlerinin öncülüğünde rehabilite edilecek. Uluslararası baskıya boyun eğmeyeceğiz' dedi.

İsrail'den 'Beyaz Fosfor' itirafı

İsrail beyaz fosfor içeren bombalara sahip olduğunu itiraf etti. İsrail ordusu, envanterinde beyaz fosfor içeren duman bombaları bulunduğunu açıkladı. Açıklamada, "Beyaz fosfor içeren, kamuflaj amaçlı tasarlanan, saldırı veya yangın çıkarmak amacı olmayan duman bombalarımız var" ifadelerine yer verildi.

 

 

Norveç'e ait bir gemi Yemen kıyısı açıklarında füzeyle vuruldu
Norveçe ait bir gemi Yemen kıyısı açıklarında füzeyle vuruldu

ABD'li savunma yetkilileri Husilerin kontrolündeki Yemen'den fırlatılan karadan fırlatılan bir seyir füzesinin Norveç ticari tanker gemisi STRINDA'ya çarparak yangına ve hasara yol açtığını ancak can kaybı yaşanmadığını açıkladı.


Gemiye yapılan saldırı, Yemen'deki Husi isyancılarının Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı nedeniyle bölgedeki ticari gemilere yönelik tehditlerinin artması üzerine gerçekleşti. Husiler saldırının sorumluluğunu hemen üstlenmese de isyancıların askeri sözcüsü Orgeneral Yahya Saree, yakın zamanda kendilerinden önemli bir açıklama geleceğini söyledi.

Biden'dan İsrail'e tam destek
Bidendan İsraile tam destek

Beyaz Saray'da bir ev sahipliği yaptığı bir resepsiyonda konuşan ABD Başkanı Biden, ABD'nin İsrail Hamas'tan kurtulana kadar İsrail'e askeri yardım sağlamaya devam edeceğini duyurdu. Kendisinin bir Siyonist olduğunu belirten Biden 'İsrail olmasaydı, dünyada güvende olan bir Yahudi olmazdı' dedi.


Biden 'Yahudi cemaatine karşı hissettiğim sıcaklık ve bağ tartışılmaz. Birkaç yıl önce Siyonist olmak için Yahudi olmanıza gerek olmadığını, benim de Siyonist olduğumu söylediğimde sıkıntı ve eleştirilerle karşılaştım' ifadelerini kullandı.


Kamuoyu desteğine dikkat çeken Biden 'Dikkatli olmalıyız, dikkatli olmaları gerekiyor. Bütün dünya kamuoyunun fikri bir gecede değişebilir, buna izin veremeyiz' dedi.

ABD, BMGK taslak kararındaki değişikliği sundu

ABD'nin BM misyonunun, BM Genel Kurulu (BMGK) üyeleri tarafından değerlendirilen ateşkes karar taslağında değişiklik sunduğu bildirildi. Kanada ABD'ye benzer bir adım atmış, bu Ekim ayında üye ülkeler tarafından yapılan oylamada reddedilmişti.

ABD'li senatör: İsrail'e tank mühimmatı satışı hata

Elizabeth Warren, Biden yönetiminin "kabul edilemez sivil zarara rağmen" satışları onaylamak için Kongre'yi devre dışı bırakma kararını eleştirdi. Senatör ABD'nin İsrail'e askeri yardımının "değerlerimizi ve uluslararası hukuku korumaya bağlı olması gerektiğini" belirtti.


Beyaz Saray Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'e değeri 106 milyon dolardan fazla olan yaklaşık 14 bin tank mühimmatının satışını onaylamak için acil durum yetkisini kullandığını duyurmuştu.

IDF ve Shin Bet şefleri Han Yunus'ta buluştu
IDF ve Shin Bet şefleri Han Yunusta buluştu

IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ve Shin Bet (İsrail Güvenlik Teşkilatı) Şefi Ronen Bar, IDF'nin ilerlemesini göstermek üzere Han Yunus'ta bir araya geldi.


Halevi, "Gazze'nin kuzeyinde, güneyinde ve yer altında kazanımlarımızı derinleştiriyoruz" dedi. Bar, İsrail askerleri ile Şin Bet muharebe güçlerinin "ortak gücüne karşı durabilecek hiçbir güç bulunmadığını" belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!