Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'den İsrail'e yeni destek: DAEŞ ile savaşan generale yeni görev! Hizbullah'tan 'Gazze' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 08:26

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dün ABD'nin İsrail'e 'kara harekâtını geçici süreyle askıya al' çağrısı yaptığını yazan New York Times, bugün ise Biden yönetiminin endişelerini yazdı. İsrail'in operasyona hazır olmadığını düşünen Washington, kritik bir ismi IDF'ye yardım etmesi için bölgeye gönderdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 'Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü' açıklamasında bulundu. Hizbullah'ın iki numaralı isminden ise İsrail'i alarma geçiren bir mesaj geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ÖLEN FİLİSTİNLİ HAMİLE ANNENİN BEBEĞİ KURTARILDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları devam ederken, saldırıda ölen Filistinli hamile annenin karnındaki bebek Nasır Hastanesi’ndeki doktorlar tarafından kurtarıldı.

Han Yunus’a düzenlenen saldırıda ölen annenin naaşının Nasır Hastanesi’ne getirildiği ve annenin karnında çıkarılan fetüsün canlı olduğunun tespit edildiği ifade edildi.

Bebeğin hayata döndürülmesinin ardından kuvöze alındığı açıklandı.

TEL AVİV’E ATILAN ROKETLER HAVADA İMHA EDİLDİ

Hamas tarafından İsrail’in başkenti Tel Aviv’e roket saldırıları gerçekleştirildi. Tel Aviv’e gerçekleştirilen roket saldırısının ardından Demir Kubbe hava savunma sistemi devreye girdi. Tel Aviv’e atılan roketler, Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Sirenlerin çalmasıyla büyük panik yaşayan siviller, güvenli alanlara sığındı.

ABD ÜSSÜNE SALDIRI

Irak’ın batısında yer alan Anbar’da ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad Hava Üssü’ne roketli saldırı düzenlendi. Iraklı güvenlik kaynakları, üssün çevresine 2 adet Grad füzesi düştüğünü belirterek, saldırı sonrası bölgede arama yapan güvenlik güçlerinin füze rampası bulduğunu ifade etti. Güvenlik kaynakları, saldırıda hasar veya can kaybı olmadığını bildirdi.

 

İSLAMİ DİRENİŞ ÖRGÜTÜ ÜSTLENDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ardından ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri üsleri sık sık saldırıların hedefi olurken, saldırıyı Şii silahlı grupları çatısı altında toplayan İslami Direniş Örgütü üstlendi.

BM: HAMAS’IN SALDIRILARI DURUP DURURKEN BAŞLAMADI

 

BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin New York kentinde İsrail-Filistin arasındaki çatışmaları ele almak üzere bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail-Filistin arasında derhal insani ateşkes çağrısında bulunarak, Gazze Şeridi’nde uluslararası insani hukukun "açık ihlal" edildiğini ifade etti. Guterres, “Açık konuşayım, silahlı çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası insani hukukun üstünde değildi” dedi.

 

'DAHA FAZLA İNSANİ YARDIM GİRMELİ'

Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardımın girmesine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Guterres, “Gazze'de BM’nin yakıt stokları birkaç gün içinde tükenecek. Bu da başka bir felaket olacak. Acıları hafifletmek, yardım dağıtımını daha kolay ve güvenli hale getirmek ve rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum" dedi.

 

“HAMAS’IN İSRAİL’E YÖNELİK SALDIRILARI DURUP DURURKEN BAŞLAMADI”

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının durup dururken başlamadığının kabul edilmesinin önemli olduğunu belirten Guterres, "Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalıyor. Topraklarının sürekli olarak yerleşim yerleri tarafından yutulduğunu, ekonomilerinin tıkandığını, insanlarının yerinden edildiğini ve evlerinin yıkıldığını gördüler. İçinde bulundukları zor duruma siyasi bir çözüm bulma umutları yok oluyor” dedi.


Tüm bunların ne Hamas'ın saldırılarını ne de "Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını" haklı çıkaramayacağını belirten Guterres, “Böyle kritik bir anda, sivillere saygı gösterilmesi ve sivillerin korunması temel ilkesinden başlayarak ilkeler konusunda net olmak hayati önem taşıyor” dedi.

HAMAS’TAN ARAP VE MÜSLÜMAN ÜLKELERE ÇAĞRI

Hamas, Arap ve Müslüman ülkelere seslendi. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan yaptığı açıklamada, Arap ve Müslüman ülkelere, İsrail’le ilişkileri kesme ve büyükelçileri geri çekme çağrısında bulundu. Hamdan, "Arap ve İslam ülkelerine ve Birleşmiş Milletler'e, İsrail saldırganlığını durdurma konusunda ahlaki sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İSRAİL, GAZZE ŞERİDİ’NDE YERLEŞİM YERLERİNİ HEDEF ALMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam ediyor. İsrail, Nuseyrat Mülteci Kampı’ndaki Abu Dalal Ticaret Merkezi'nin bitişiğindeki bir binayı vurdu. İsrail’in vurduğu bina yerle bir olurken, binada bulunan çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Sivil savunma ekipleri ve çevredekiler, binanın enkazında arama-kurtarma çalışmaları yaparken, yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Saldırıda Abu Dalal Ticaret Merkezi'nde de büyük çaplı hasar meydana geldi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 5 bin 791 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 360’ı çocuk 16 bin 297 kişi de yaralandı.


BM UYARDI: YARDIM FAALİYETLERİ DURMA NOKTASINA GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Şeridi'ndeki yardım faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi uyarısında bulundu.

UNRWA'nin İletişim Direktörü Juliette Touma, BBC'ye verdiği demeçte, "eğer acilen yakıt almazsak yarın (Çarşamba) gece itibarıyla, Gazze Şeridi'ndeki yardım faaliyetlerimizi durdurmak zorunda kalacağız" dedi.

"Yakıta ihtiyacımız var, acilen yakıta ihtiyacımız var" diye sözlerini sürdüren Touma, operasyonlarının durmasının Gazze'deki insanlar üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını belirti.

"Durursak tüm bu insanlar halihazırda olduklarından daha da çaresiz duruma düşecek" dedi.

NETANYAHU HAMAS'I YOK ETME SÖZÜ VERDİ

İsrail Başbakanı Netanyahu bir kez daha Hamas'ı yok etme sözü verdi ve savaşın uzun sürebileceği konusunda vatandaşlarını uyardı

 

 

 

 

 

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'İ ALARMA GEÇİREN MESAJ

Hiizbullah'ın iki numarasından İsrail'i alarma geçiren bir açıklamada geldi. Gazze'deki sivil ölümlerinden ABD ve Avrupa'nın da sorumlu olduğunu belirten Naim Kassam, Hizbullah'ın Gazze savunmasının kalbinde yer aldığını ve Gazze'de, Batı Şeria'da, Lübnan'da ve tüm bölgede İsrail'le mücadele edeceğinin altını çizdi. Kassam, Twitter üzerinden yayınladığı mesajında 'savaşta bize ihtiyaç duyulursa parmağımız tetiktedir' ifadesine yer verdi.

İSRAİL'DEN QR KODLU BROŞÜR

İsrail ordusu esirlerle ilgili bilgi verene ödül çağrısı yapan yüzlerce broşürü havadan Gazze'ye attı. Söz konusu broşürde 'Eğer çocuklarınız için daha iyi bir gelecek istiyorsanız, bize bir iyilik yapın ve esir alınan rehinelerin yerlerini söyleyin' ifadelerine yer verildi. Broşürde İsrail ordusuna nasıl ulaşacaklarına ilişkin QR koda da yer verildi.

İSRAİL ORDUSUNDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
İSRAİL ORDUSUNDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül hava saldırılarını durdurma niyetinde olmadığını söyledi. Halevi yaptığı açıklamada, 'Hamas'ı tamamen parçalanmış bir duruma getirmek istiyoruz. Güneydeki kara operasyonlarına iyi hazırlandık' ifadelerine yer verdi.


İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ise ordunun savaşın bir sonraki aşaması için 'hazır ve kararlı' olduğunu ve siyasi talimat beklediğini söyledi.


Ancak İsrail'in ne kadar sürede tam kapsamlı bir işgal başlatabileceği belli değil. Yabancı hükümetler çatışmanın tüm Ortadoğu'ya yayılabileceği endişesini dile getirdi. Lübnan-İsrail sınırında halihazırda çatışmalar yaşanıyor.

 

HASTANELERDE SAĞLIK SİSTEMİ TAMAMEN ÇÖKTÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 'Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü' açıklamasında bulundu

GAZZE'DE CAN KAYBI 5 BİN 791'E YÜKSELDİ

İsrail’in Gazze'ye saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak 5 bin 791’e yükseldi.

MACRON VE NETANYAHU'DAN ORTAK BASIN TOPLANTISI: MACRON'DAN KOALİSYON ÖNERİSİ
MACRON VE NETANYAHUDAN ORTAK BASIN TOPLANTISI: MACRONDAN KOALİSYON ÖNERİSİ

Destek için İsrail'i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,İsrail Başbakanı Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Yalnız değilsiniz. DAEŞ'e karşı savaşan koalisyonun Hamas'la da savaşmasını öneriyorum." dedi.

SERBEST BIRAKILAN REHİNE KONUŞTU
SERBEST BIRAKILAN REHİNE KONUŞTU

Hamas tarafından serbest bırakılan iki esirden biri olan Yocheved Lifschitz bugün düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Tekerlekli sandalyede oturan 85 yaşındaki kadın kaçırıldığı sırada sopalarla dövüldüğünü ancak esaret altındayken kendisine iyi davranıldığını söyledi. Bir doktorun kendisini ve diğer tutukluları iki ila üç günde bir ziyaret ettiğini anlatan Lifschitz, "Bize iyi davrandılar. Kendilerinin Kur'an'a inanan ve bize zarar vermeyecek kişiler olduklarını söylediler" dedi.

Lifschitz kendisini kaçıran kişilerin onu Gazze'ye götürdüklerini ve örümcek ağına benzeyen tünellerde kilometrelerce yürüttüklerini söyledi ve Hamas tehdidini yeterince ciddiye almadığı için İsrail ordusunu eleştirdi.


İSRAİL 24 SAATTE 400'DEN FAZLA HEDEFİ VURDU
İSRAİL 24 SAATTE 400DEN FAZLA HEDEFİ VURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 400’den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu. IDF, saldırı anlarının görüntülerini de paylaştı.

IDF’ten yapılan açıklamada, “IDF, Hamas'ın terör kapasitesini ortadan kaldırmaya yönelik geniş çaplı bir operasyonla son 24 saat içinde 400'den fazla terör hedefini vurdu. Hamas'ın İsrail'e roket atmaya hazırlanan silahlı birlikleri, teröristlerin deniz yoluyla İsrail'e sızmasını sağlayan Hamas tünelleri vuruldu. Hamas komuta merkezleri operatörler tarafından kullanılmakta ve silahlar camilerde depolanmaktadır” denildi.

İSRAİL'DE OKULLARIN AÇILMASI ERTELENDİ

İsrail'de akademik yıl başlangıcı Aralık ayına ertelendi. Kararın Gazze'de devam eden savaş ve yedek askerler arasındaki öğrenci sayısının fazla olmasından kaynaklandığı bildirildi.

HERZOG: HİZBULLAH ATEŞLE OYNUYOR
HERZOG: HİZBULLAH ATEŞLE OYNUYOR

İsrail cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 7 Ekim Hamas saldırısını "modern zamanların en kötü zulümlerinden biri" olarak nitelendirdi ve Lübnan'daki Hizbullah'ı İsrail'in kuzeyinde "ateşle oynamakla" suçladı.

İSRAİL ORDUSU:TALİMAT BEKLİYORUZ

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari bugün yaptığı yaptığı açıklamada, ordunun savaşın bir sonraki aşamasına "hazır" olduğunu ve talimat beklediklerini duyurdu.

İRAN'DEN BİDEN'A ÇAĞRI: RİYAKARLIĞA SON VER

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında, "Buradan ABD’lilere sesleniyorum. Yıllar önce bölgede Hizbullah’ı yok etmeye ve silahsızlandırmaya çalıştınız, ancak bugün Hizbullah her zamankinden daha güçlü varlığını sürdürüyor.ABD’liler ve Batılılar Siyonist rejim karşısında yeni bir cephe açılmaması için şimdiye kadar Hizbullah’a onlarca mesaj gönderdi. Bunun yanı sıra ABD yönetimi de bize iki ayrı mesaj gönderdi ve İran'ın savaşa dahil olmamasını, itidalli olmamızı istedi" dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

" ABD savaşı genişletmek veya büyütmek istemediğini iddia ediyor, ancak diğer yandan iki hafta önce gönderdiği silahlar ile Filistinli sivillere çocuklara ve kadınlara yönelik Gazze’deki saldırıları destekliğini ilan ediyor. Buradan Biden’a sesleniyorum. Riyakarlığına son ver. Seçim dönemi kampanyasında dünya için savunduğunuz insan hakları bu muydu?” dedi.

MACRON'DAN 'DAYANIŞMA' MESAJI

Macron, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile Kudüs'te buluştuğu sırada, 'Dayanışmamızı ifade etmek için buradayım' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Hamas'ın İsrail'e saldırısına atıfta bulunarak 'olup bitenler hiçbir zaman unutulmayacaktır' dedi.


 

KATAR EMİRİ'NDEN İSRAİL TEPKİSİ

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, 'Artık yeter! İsrail’in sınırsız bir şekilde (insan) öldürmesine yeşil ışık yakılmamalı' dedi. Al-Thani, Körfez Arap devletinin danışma Şura konseyinin açılışında yaptığı yıllık konuşmasında, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın "bölgeyi ve dünyayı tehdit eden tehlikeli bir tırmanış olduğunu" söyledi.


'İsraillilere, Filistinlileri yerinden etmek ve topraklarını kolonileştirmek gibi yasadışı vahşetleri sürdürmeleri için koşulsuz yeşil ışık yakılamaz' diyen Katar emiri sözlerine şöyle devam etti;


'Günümüzde İsrail'in silah olarak su, ilaç ve gıdayı kesmesine izin verilmemelidir.' 

MACRON İSRAİL'E GİTTİ
MACRON İSRAİLE GİTTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrailli ve Filistinli yetkililerle görüşmek üzere bölgeye gitti. Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceği Ramallah'a gitmeden önce Başbakan Benjamin Netanyahu ve Başkan Isaac Herzog'un yanı sıra İsrail savaş kabinesi üyeleri ve muhalefet liderleriyle de görüşecek.

ABD DAEŞ İLE SAVAŞAN KOMUTANI GÖREVLENDİRDİ
ABD DAEŞ İLE SAVAŞAN KOMUTANI GÖREVLENDİRDİ

İsrail'in kara harekatına ne zaman başlayacağı sorusu dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Dün Biden yönetiminin israi'e 'operasyonu geçisi süreyle askıya al' çağrısı yaptığını yazan New York Times (NYT), yine dikkat çeken bir habere imza attı.


NYT, Washington'un israil'in böyle bir operasyona hazır olmadığını düşündüğünü ve çekinceleri olduğunu yazdı. 'Yetkililer, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki Eylem Planına İlişkin Endişelerini Dile Getirdiğini Söyledi' başlıklı haberde 'Pentagon, İsraillilere şehir savaşının zorlukları konusunda yardımcı olmak için subaylar gönderdi' denildi.


Haberde 'Pentagon, İsraillilere bir şehir savaşının zorlukları konusunda yardım etmek üzere diğer subaylarla birlikte üç yıldızlı Korgeneral James Glynn'i gönderdi' ifadesine yer verildi. Times of Israel ise ABD'li generalin DAEŞ'e karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik ettiğini ve Irak'ın Felluce kentindeki en hararetli kentsel çatışmaların bazılarında görev yaptığını yazdı.


Söz konusu görevlendirme ABD basınına yansıdıktan saatler sonra Pentagon açıklama yapmak zorunda kaldı. Bir Pentagon yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha önce Axios tarafından bildirilen General Glynn'in görevlendirilmesinin Pentagon'un İsrail adına kararlar aldığı anlamına gelmediğini söyledi.

KUZEY GAZZE'NİN EN BÜYÜK HASTANESİ KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane olan Endonezya Hastanesi'nde yakıtın bitmesi nedeniyle elektrik kesintisi yaşandı. Bugün erken saatlerde Gazze sağlık bakanlığı da acil yakıt tedariki yapılmadığı takdirde tüm Filistin topraklarındaki sağlık sisteminin önümüzdeki 48 saat içinde çökebileceğini belirten ciddi bir uyarı yayınladı.

BIDEN'DAN GAZZE ÇAĞRISI
BIDENDAN GAZZE ÇAĞRISI

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'ye gelen sınırlı yardımın devam etmesi gerektiğini söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'Başkan Gazze'ye acil ihtiyaç duyulan insani yardım akışının sürekli olarak sürdürülmesi ihtiyacının altını çizdi' denildi. iki lider önümüzdeki günlerde tekrar görüşme konusunda mutabakata vardı.

LONDRA'DA 'FİLİSTİNE ÖZGÜRLÜK' DİYEN METRO SÜRÜCÜSÜNE UZAKLAŞTIRMA

Londra’da bir metro sürücüsü Filistin yanlısı slogan attığı gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı. Kentin ulaştırma hizmetlerinden sorumlu kurumu Transport for London (TFL) olay hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Cumartesi günü İngiltere’nin başkentinde yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı bir Filistin’e destek yürüyüşü yapıldı. Aynı gün metroda yaşanan ve sosyal medyada yer alan olayda sürücünün, tren içinde yayın yapan sistemi kullanarak “özgür, özgür” diye slogan attığı duyuluyor.


İçerideki yolculardan bazıları bu slogana “Filistini” ekliyor. “Özgür Filistin” yürüyüşlerde sıkça kullanıldı. TFL, inceleme bitimine kadar sürücünün görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. TFL’in direktörü Glynn Barton, sürücünün tren içi sistemi uygunsuz kullandığının tespit edildiğini söyledi. Barton, kurumun yönetmeliklerine göre bir soruşturma yürütüleceğini de ekledi.

HAMAS GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI
HAMAS GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI

Hamas, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. İsrail Başbakanlık ofisi serbest bırakılan rehinelerin 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğunu doğruladı.


Basına dağıtılan görüntülerde serbest bırakılan iki kadının sedye ile ambulansa alındığı görülüyor. Rehinelerin Hamas’tan teslim alınarak İsrailli yetkililere teslim edilmesinde Uluslararası Kızılhaç çalışanları rol oynadı. İsrail, Uluslararası Kızılhaç ve Mısır’a teşekkür etti.


Tel Aviv açıklamasında “tüm rehinelerin İsrail’e geri dönmesi için” çalışıldığı açıklanıyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın yayınladığı videoda, iki rehinenin nasıl sağlık görevlilerine teslim edildiği de görülüyor.


Videoda iki kadına yiyeceğin yanında sıcak içecek verildiği de görülüyor. Videonun sonunda, 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, kamuflajlı ve yüzü kapalı bir kişi ile el ele tutuşuyor ve sağlık görevlilerine teslim edilmeden önce de geri dönerek aynı savaşçının elini sıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!