Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD dünyaya ilan etti: İran destekli milisleri vurduk! Mossad 'acımasız yalan' diyerek duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 09:16

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD üslerine yapılan saldırılara Washington dün gece saatlerinde karşılık verdi. Irak'ta hava operasyonu düzenleyen ABD ordusu 'İran destekli milisleri' vurdu. Konu ile ilgili yapılan resmi açıklamada bunun geçtiğimiz günlerde yapılan saldırıya 'doğrudan yanıt' olduğunun altı çizildi. Mossad'dan ise İsrail'in gündemine birinci sıradan giriş yapan bir açıklama geldi. Mossad'ın hedefinde ise Netanyahu'nun partisinin vekili yer aldı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Katar’dan Netanyahu’ya 'arabuluculuk' tepkisi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Katar'ın İsrail ve Filistin arasındaki arabuluculuk rolünü “sorunlu” olarak nitelendirdiğine dair açıklamalarının basına yansımasının ardından Katar’dan tepki geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu’ya tepki göstererek, “Katar'ın arabuluculuk rolüne ilişkin olarak medyada yer alan çeşitli haberlerde İsrail Başbakanına atfedilen sözler karşısında dehşete düştük. Doğrulanması halinde bu sözler sorumsuzca ve masum hayatları kurtarma çabalarına zarar verecek nitelikte olmakla birlikte şaşırtıcı da değil” dedi.

Katar’ın 100'den fazla esirin serbest bırakılmasını sağlayarak başarılı bir arabulucu olduğuna değinen Ansari, “Katar, yeni bir esir anlaşması ve insani yardımın Gazze'ye derhal girmesi için bir çerçeve oluşturmaya çalışarak İsrailli kurumlar da dahil olmak üzere müzakere taraflarıyla düzenli bir diyalog yürütmektedir” dedi.

“NETANYAHU'NUN ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASINA ODAKLANMASINI UMUYORUZ”

Ansari, “Haberde yer alan açıklamaların doğru olması halinde İsrail Başbakanı, İsrailli esirler de dahil olmak üzere masum hayatları kurtarmaya öncelik vermek yerine siyasi kariyerine hizmet ettiği anlaşılan nedenlerle arabuluculuk sürecini engellemiş ve baltalamış olacaktır. Netanyahu'nun Katar'ın ABD ile olan stratejik ilişkileriyle ilgilenmek yerine iyi niyetle hareket etmesini ve esirlerin serbest bırakılmasına odaklanmasını umuyoruz” dedi.

Gazze’de ölen İsrail askerinin cenazesinde gerginlik

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, öldürülen bir İsrail askerinin cenaze törenine savaş kabinesi üyesi Benny Gantz’a gösterilen tepki damga vurdu.

Gazze'nin merkezindeki Maghazi bölgesinde ölen 21 İsrail askerinden biri olan Adam Bismut'un ağabeyi, kardeşinin ölümünden sorumlu tuttuğu Gantz'a tepki gösterdi. Ağabeyin cenaze törenindeki diğer kişiler tarafından sakinleştirilmeye çalışıldığı kameralara yansıdı.

Katar’dan Netanyahu’ya tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Katar'ın İsrail ve Filistin arasındaki arabuluculuk rolünü “sorunlu” olarak nitelendirdiğine dair açıklamalarının basına yansımasının ardından Katar’dan tepki geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu’ya tepki göstererek, “Katar'ın arabuluculuk rolüne ilişkin olarak medyada yer alan çeşitli haberlerde İsrail Başbakanına atfedilen sözler karşısında dehşete düştük. Doğrulanması halinde bu sözler sorumsuzca ve masum hayatları kurtarma çabalarına zarar verecek nitelikte olmakla birlikte şaşırtıcı da değil” dedi.

Katar’ın 100'den fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlayarak başarılı bir arabulucu olduğuna değinen Ansari, “Katar, yeni bir esir anlaşması ve insani yardımın Gazze'ye derhal girmesi için bir çerçeve oluşturmaya çalışarak İsrailli kurumlar da dahil olmak üzere müzakere taraflarıyla düzenli bir diyalog yürütmektedir” dedi.

“NETANYAHU'NUN ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASINA ODAKLANMASINI UMUYORUZ”

Ansari, “Haberde yer alan açıklamaların doğru olması halinde İsrail Başbakanı, İsrailli rehineler de dahil olmak üzere masum hayatları kurtarmaya öncelik vermek yerine siyasi kariyerine hizmet ettiği anlaşılan nedenlerle arabuluculuk sürecini engellemiş ve baltalamış olacaktır. Netanyahu'nun Katar'ın ABD ile olan stratejik ilişkileriyle ilgilenmek yerine iyi niyetle hareket etmesini ve esirlerin serbest bırakılmasına odaklanmasını umuyoruz” dedi.

İsrail, Han Yunus’taki BM binasını vurdu: 9 ölü, 75 yaralı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 110 gündür devam ederken, İsrail ordusu saldırılar nedeniyle yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Han Yunus kentini hedef almayı sürdürüyor.


BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White yaptığı açıklamada, İsrail tanklarının Han Yunus’taki UNRWA Eğitim Merkezine bu öğleden sonra saldırı düzenlediğini belirterek, 800 kişinin barındığı binanın iki tank mermisi ile vurulduğunu açıkladı.

White, ilk belirlemelere göre saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 75 kişinin de yaralandığını aktararak, olay yerine ulaşmaya çalışan UNRWA ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekiplerinin İsrail ordusu tarafından engellendiğini ifade etti.

Mossad 'acımasız yalan' diyerek duyurdu

Mossad' Netanyahu'nun Likud partisinden milletvekili Tally Gotliv'in ileri sürdüğü, üst düzey bir Mossad yetkilisinin 7 Ekim saldırısından günler önce Hamas lideri Yahya Sinwar ile görüştüğü iddiasını kesin bir dille yalanladı.


Söz konusu açıklamayı 'gerçel dışı iddia' olarak nitelendiren Mossad 'Bu Gotliv'in acımasız yalanlar yaydığı ikinci sefer' dedi.


Haaretz bu gelişmeyi 'Mossad, Netanyahu'nun partisinden milletvekilinin pazarladığı komployu patlattı' başlığı ile okurlarına sundu.

Gazze'de can kaybı 25 bin 700'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle son 24 saatte 210 kişinin hayatını kaybettiği, 384 kişinin de yaralandığı bildirildi. Bakanlık açıklamasında, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 25 bin 700'e, yaralananların sayısının ise 63 bin 740'a yükseldiği ifade edildi.

İsrailli kaynaklar, potansiyel yeni bir rehine anlaşması için müzakerelerin anlaşmalardan uzak olduğunu söylüyor

Hamas'la olası yeni bir rehine anlaşması için müzakerelere katılan İsrailli kaynaklar Salı günü yaptığı açıklamada, tarafların anlaşmanın şartları üzerinde anlaşmaya henüz çok uzak olduğunu ve görüşmelerin zaman alabileceğini söyledi.


Haaretz'e konuşan yetkililerden biri, "Temel konulardaki fark oldukça büyük" dedi ve şunu ekledi: "Şu anda ortak bir zemin yok gibi görünüyor."

FT: ABD, Çin'den İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki nakliye saldırılarını engellemeye yardım etmesini istedi

Financial Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD, Çin'den Tahran'ı, Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldıran İran destekli Husi isyancılarını dizginlemeye çağırmasını istedi ancak Pekin'den çok az yardım işareti gördü.

ABD ordusu Yemen'de iki Husi gemisavar füzesini vurdu
ABD ordusu Yemende iki Husi gemisavar füzesini vurdu

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Çarşamba günü erken saatlerde fırlatılmaya hazırlanan iki Husi gemisavar füzesini imha edildiği bilgisine yer verildi.

Biden'a protesto: Soykırımı finanse etmeyi bırakın

ABD Başkanı Joe Biden'ın Virginia'daki bir kampanya mitingi de protestolara sahne oldu. Gazze'de ateşkes talep eden Filistin yanlısı protestocular Biden'a 'Soykırımı finanse etmeyi bırakın' diye bağırdı.

İngiltere'den 'acil ara' çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, bugün İsrail'in başkenti Tel Aviv'de olacak. Cameron, yola çıkmadan önce acil şekilde savaşa ara verilmesi çağrısında bulundu.

ABD, Irak'ta İran destekli milislere hava saldırısı düzenledi
ABD, Irakta İran destekli milislere hava saldırısı düzenledi

Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD ordusunun Salı günü Irak ve Suriye'deki Amerikan birliklerine yönelik füze ve drone saldırılarına misilleme olarak İran destekli milisleri hedef alarak Salı günü üç noktayı vurduğunu söyledi.


Austin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;


'Başkan Biden'ın talimatıyla ABD askeri güçleri, İran destekli Kataib Hizbullah milis grubu ve İran'a bağlı diğer grupların Irak'ta kullandığı üç tesise gerekli ve orantılı saldırılar gerçekleştirdi. Bu hassas saldırılar, İran destekli milislerin Irak ve Suriye'deki ABD ve Koalisyon personeline yönelik bir dizi tırmandırıcı saldırıya doğrudan yanıttır.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!