Kuzey Irak karıştı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak karıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 00:24

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Süleymaniye kentinde Kürt protestocular, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) ofislerini ateşe verdi.

Haberin Devamı

Eylemciler, partileri ödenmeyen maaşlar, yolsuzluk ve başarısız referandum nedeniyle suçluyor. Yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Eylemlere bazı güvenlik güçleri de üniformalarıyla katılarak destek verdi. Eylemci grup, “Kahrolsun Hırsızlar”, “Barzani’ye Ölüm”, “Tartışmalı bölgeleri kaybeden hükümet kahrolsun” diye sloganlar attı. IKBY’de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin güçlü olduğu Süleymaniye protestolara sahne olurken eski IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin liderliğindeki KDP’nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok’ta ise gösteri olmadı.

2014’TEN BERİ KRİZ

IKBY’de 2014’ten beri mali kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre Erbil yönetimi, ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17’lik bir paya sahip. Ancak Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY’nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil’in bütçeden alacağı payı 2014’te kesmişti. Haydar İbadi’nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Bağdat yönetimi, bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil’in payının cüz’i bir kısmını gönderiyor.

BAKMADAN GEÇME!