Kopenhag’da seri küstahlık... Türk Büyükelçiliği önünde çirkin eylem

Güncelleme Tarihi:

Kopenhag’da seri küstahlık... Türk Büyükelçiliği önünde çirkin eylem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 07:00

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde toplanan aşırı sağcı ‘Danimarkalı Vatanseverler” isimli grup, polis ekiplerinin eşliğinde Kuran-ı Kerim yaktı ve Türk mallarına boykot çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

SON dönemde İsveç ve Danimarka’da yaşanan Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarına yoğun tepkilere rağmen önceki gün Danimarka’da yenileri eklendi. Salı günü Irak, S. Arabistan ve Mısır’ın Kopenhag büyükelçilikleri önünde de Kuran yakma eylemi gerçekleştiren Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler) isimli aşırı sağcı ve İslam karşıtı grup, önceki gün Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde ikinci kez eylem yaptı.

CANLI YAYINLADILAR

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen eylemde, grubun üyeleri Kuran’ı ateşe verdi. Çirkin eylemi sosyal medyada canlı olarak yayınlayan grup, Türk mallarına boykot çağrısı da yaptı. İsveç ve Danimarka’da son aylarda Kuran’a yönelik saldırılar yoğunlaşırken bu tarz nefret söylemi içeren provokatif gösterilere ‘ifade özgürlüğü’ kisvesi altında izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor. Aynı grup 25 Temmuz’da da Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde eylem yapmıştı.

Haberin Devamı

HUKUKİ ENGEL ARIYORLAR

Danimarka basınına konuşan Başbakan Mette Frederiksen, “Kuran yakmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini” belirterek ülkesinin uluslararası arenada yalnız kalmaması için kutsal kitapları yakmayı engelleyecek yasal düzenlemelere kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Geçen hafta saldırganlar için “Bu kişiler Danimarka toplumunun değerlerini temsil etmiyor” diyen Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen de bu tür eylemlerin hükümetçe engellenmesinin yollarının aranacağını belirtmişti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson benzer bir çalışmayı İsveç’te de yaptıklarını söylemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!