Kızlara hapis polise beraat

Güncelleme Tarihi:

Kızlara hapis polise beraat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2013 01:12

Haberin Devamı

Yedisi reşit değil

Mısır’da darbe karşıtı gösteri yaptıkları gerekçesiyle 7’si 18 yaş altında genç kız, 21 kadına ağır hapis cezası verildi. Buna karşılık eylemcilere işkence yapan 3 polis aklandı.

Aktivistleri çöle attılar

Yeni anayasaya karşı eylem yapan 14 kadın ise gözaltında taciz gördü, dövüldü ve gece yarısında çöle atılıp kaderine terk edildi. Kadın eylemcilere kötü muamele ve abartılı cezalar darbe yanlısı laik grupları da ayağa kaldırdı.

MISIR’da geçici yönetimin protesto gösterileri bastırmak için kullandığı aşırı şiddet ve orantısız cezalar ülkede darbe taraftarı grupların dahi tepkisini çekmeye başladı. Özellikle son 2 gün içinde kadın göstericilerin gördüğü kötü muamele ve aldıkları hapis cezaları sert biçimde eleştirildi. Tepkiye neden olan uygulamaların başında İskenderiye’de 7’si 18 yaş altında genç kız, 21 kadına 11’er yıllık hapis cezası verilmesi geliyor. Her sabah 07.00’de darbe karşıtı gösteri yaptıkları “Sabah 7 Örgütü” üyesi genç kızlar, 31 Ekim’de gözaltına alınmış ve “terör, izinsiz gösteri yapmak ve kargaşa çıkarmak, yasadışı örgütlere üye olmak ve örgüt propagandası yapmak’’ suçlamasıyla tutuklanmışlardı.

Haberin Devamı

SABAH 7 HAREKETİ'NE VERİLEN CEZALARA PROTESTOLU KARŞILIK / FOTO GALERİ

Çöle bıraktılar

Tepki yaratan ikinci olay ise önceki gün başkentte yaşandı. Yeni anayasa taslağında sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önünü açan maddeyi protesto eden 60 kişi arasında bulunan 14 kadın, gözaltında dövüldü, taciz edildi ve gece yarısını çöle götürülüp kaderlerine terk edildi. Eylemcilerden biri olan Nazlı Hüseyin, “Beni yakalayıp gömleğimi ve pantolonumu çıkarmaya çalıştılar” dedi. Bir diğer eylemci Gigi İbrahim ise “Bizi kamyonlara bindirip götürdüler. Bir arkadaşımızın saklamayı başardığı cep telefonu sayesinde bizi bıraktıkları çölden kurtulabildik” dedi. İçişleri Bakanlığı ise iddiaları reddetti. Bu olaylar yaşanırken, Mübarek döneminin en tartışmalı işkence davalarından biri ‘aklanma’ ile sonuçlandı. Mübarek muhaliflerine en kanlı işkenceleri uyguladığı iddia edilen üç polis memuru, “delil yetersizliğinden” serbest kaldı.

Haberin Devamı

Bakanların arası gerildi

Kadın eylemcilere aşırı şiddet ve orantısız cezalar, Kahire, El Ezher, İskenderiye, Aynu’ş Şems, Hilvan, Zakazik, Benha üniversitelerinde öğrenci eylemleriyle protesto edildi. İslami partilerin yayınladığı açıklamalarda işkence ve cezalar kınandı, “dikta rejimi uygulamalarından” duyulan rahatsızlık ifade edildi.. Mursi’ye karşı cumhurbaşkanlığına aday olan laik siyasetçi Hamdin Sabbahi, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ile görüşüp 11 yıla çarptırılan genç kızların cezasının affedilmesini istedi. AFP’ye konuşan laik eğilimli sigortacı Gehad Camal, “Cezalar Mübarek dönemini hatırlatıyor” dedi. Uluslararası Kriz Grubu’dan İskender el Amrani’ye göre orantısız güç kullanımı ve haksız cezalar, geçici yönetimin bakanları arasında gerilim yaratıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!