Kissinger’ın sürpriz Pekin ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Kissinger’ın sürpriz Pekin ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2023 07:00

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 52 yıl önce Çin’e yaptığı ziyaretin yıldönümünde Pekin’i ziyaret etti.

Haberin Devamı

100 yaşındaki Henry Kissinger, Pekin’e yaptığı sürpriz ziyarette iki ülkenin barış içinde bir arada yaşamayı öğrenmesi ve çatışmadan kaçınması gerektiğini belirtti.

İKİ ÜLKE DÜŞMAN OLMAMALI

Önceki gün Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ile Pekin’de bir araya gelen Henry Kissinger, dün Çin’in en üst düzey diplomatı olan Wang Yi ile görüştü. Çin’i dönüştürmeye çalışmanın ve kontrol altına almanın imkânsız olduğunu belirten Wang Yi, “ABD’nin Çin’e yönelik politikası, Kissinger’ın diplomatik bilgeliğini ve (eski ABD Başkanı) Nixon’un siyasi cesaretini gerektiriyor” dedi. Kissinger, “Tarih ve uygulama, ne ABD’nin ne de Çin’in birbirlerine düşman muamelesi yapamayacağını defalarca kanıtladı. İki ülke savaşa girerse bu iki ülke halkına anlamlı bir sonuç getirmez” ifadelerini kullandı. Kissinger, Başkan Richard Nixon yönetimi döneminde ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yaparken ABD’nin Çin ile yakınlaşmasında kilit rol oynamıştı. Kissinger’ın ziyareti ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD İklim Temsilcisi John Kerry’nin Çin temaslarını izledi.

Haberin Devamı

WANG Yİ TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, dün yaptığı açıklamada, Çin’in en üst düzey diplomatı olan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’nin 26 Temmuz günü Türkiye’yi günübirlik ziyaret edeceğini duyurdu. Açıklamada, Wang Yi’nin 24-25 Temmuz tarihlerinde Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde düzenlenecek 13’üncü BRICS Güvenlik İşleri Yüksek Temsilcileri Toplantısı’na katılacağı ve Nijerya, Kenya, Güney Afrika ile Türkiye’yi ziyaret edeceği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!