Kıbrıs’a yeni çözüm aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’a yeni çözüm aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 08:30

BİRLEŞMİŞ Milletler çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’nci yılında tıkanma noktasına gelerek farklı bir sürece girdi.

Haberin Devamı

Kıbrıslı Türk ve Rumlar, uzun yıllardır devam eden federasyon pazarlıkları yerine ‘başka fikirler’ adı altında konfederasyon ve iki ayrı devlet formülünü tartışıyor. Yeni formüller, Ada’nın her iki kesiminde siyaseti böldü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, eylülde New York’ta Rum lider Nikos Anastasiadis ve geçen hafta da Ankara’da Rum ana muhalefet partisi AKEL lideri Andros Kiprianu ile gayriresmi görüşmeler gerçekleştirdi. Anastasiadis, merkezi güçlü federasyon yerine ‘ademi merkeziyetçi’, Türk ve Rum kurucu devletlerine daha fazla egemenlik veren, ‘gevşek federasyon’ adı verdiği yeni bir teklifte bulundu. AKEL teklifin konfederasyon olduğuna dikkat çekerek, Rum lideri Türkiye ile kapalı kapılar ardında iki devletli çözüme götürecek pazarlık yürütmekle suçladı.

Haberin Devamı

KKTC DE BÖLÜNDÜ

Çavuşoğlu’nun Rum Politis gazetesindeki röportajında, “Federasyon, konfederasyon ya da iki devletli çözüm konusunda karar verin” demeci KKTC’de de tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gevşek federasyonu müzakereye açık olduğunu açıkladı. Anamuhalefet ise ‘başka fikirlerin’ getirilmesini istedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!