‘Karargahı da hedef alırız’

Güncelleme Tarihi:

‘Karargahı da hedef alırız’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2019 08:30

Rusya lideri Putin, Washington’ın orta menzilli füze anlaşmasından çekilme kararını sert dille eleştirdi. Putin, Doğu Avrupa’ya füze yerleştirilmesi halinde bu kararın verildiği karargâhı hedef alacaklarını söyleyerek gözdağı verdi.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasamaya ilişkin yılda sadece bir kez yaptığı konuşmasında, ABD’ye silahlanma konusunda resmen “Hodri meydan” dedi. Yaklaşık bir buçuk saat halka hitap eden Putin, genel olarak Rusya’nın iç problemlerine eğilse de konu silahlanmaya gelince Washington yönetimine adeta kükredi.

‘ÖNLEM ALACAĞIZ’

ABD Başkanı Donald Trump’ın 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararını bir kez daha sert dille eleştiren Putin, “Onlar ilk önce füzelerle ilgili kendileri sinsi planlar geliştiriyor ve ardından çıkıp Rusya’yı ihlalle suçlayarak çekileceklerini açıklıyor. Bunu biz kabul edemeyiz. Açıkça niyetlerini söyleseler gam yemem. Sonuç olarak biz gereken önlemlerimizi almaya devam edeceğiz. Tabii, bu kürsüden söylemek istiyorum Avrupa’ya ilk nükleer füze yerleştiren taraf biz olmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

“Bizim silahlar konusunda atacağımız her adım ABD’ye yanıt niteliği taşıyacak. Ama tabii ki yanıtımız da sert olacak” diyen Vladimir Putin şöyle devam etti: “Mesela ABD ve NATO’daki homurdanmalar arasında sınırımıza yakın Romanya veya Polonya’ya yeni füze konuşlandırmaları durumunda biz de karşı adım atacağız. Üstelik bizim füzelerimizin hedefinde sadece silahı konuşlandıran ülke olmayacak. Bu kararların verildiği karargâh da hedefimiz sayılacak.”

‘FÜZEYİ YAKALAYIN BAKALIM’

ABD’nin halen eski dünya mantığıyla düşündüğünü söyleyen Putin, “Amerikan yönetimi bizimle silahlar konusunda üstünlük yarışını kazanamayacağını idrak edene dek, nereye kadar gidecekse biz gitmeye hazırız. Örneğin geliştirdiğimiz yeni bir füzenin müjdesini verebilirim. Adı “Zirkon”. Bu füze deniz, kara ve havadan atılabilecek. Öncelikle tüm savaş gemilerimize yerleştirilecek. Bin kilometre menzili bulunan bu füze de hipersonik. Hedefe sesin 9 misli hızla (9800 km) süratle ilerliyor. Avlamayı denesinler de görelim” diye konuştu. Putin, ABD’nin INF anlaşmasından resmen çekilme kararının ardından Rusya’nın silahsızlanma konusunda bundan böyle hiçbir inisiyatif almayacağını da belirtti.

Haberin Devamı

NATO’DAN PUTİN’E: KABUL EDİLEMEZ

RUSYA Devlet Başkanı Valdimir Putin’in Doğu Avrupa’ya yeni füze konuşlandırılması halinde sadece silahı konuşlandıran ülkeleri değil bu kararların verildiği karargâhın da hedeflerinde olacağını söylemesine NATO’dan sert tepki geldi. NATO Sözcü Yardımcısı Piers Cazalet, “Rusya’nın müttefikleri tehdit eden açıklamaları kabul edilemez” dedi. Rusya’ya Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’na (INF) tam uymaya odaklanması çağrısı yapan Cazalet, “NATO, her türlü tehdide karşı tüm üyelerini savunmaya hazır olan bir savunma ittifakı. Yeni bir silahlanma yarışı istemiyoruz” ifadelerini kullandı. (Güven ÖZALP / BRÜKSEL)

Haberin Devamı

HALKA KESENİN AĞZINI AÇMA SÖZÜ VERDİ

PUTİN halka kesenin ağzını açmayı vaat etti. Son anketlere göre popülaritesi hızla düşen Putin, “Rusya’nın kasası hiç olmadığı kadar dolu. Elimizdeki mali kaynaklar hem devletin hem özel sektörün tüm borçlarını kapatabilecek seviyede” dedi. Rus lider sözlerine şöyle devam etti: “2019 sonuna kadar vatandaş nefes alacak. Çalışanların, emeklilerin, çocuklu ailelerin gelirini ikiye katlamayı hedefliyoruz. Altyapı projelerinden eğitim ve sağlığa kadar tüm alanlarda halkımız hissedilir iyileşmeler görecek.” Putin, yerel yönetici ve bürokratların halka yönelik “Ekmekleri yoksa pasta yesinler” tarzındaki çıkışlarının vatana ihanet ile eşdeğer olduğunu da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!