Kafileler halinde giriş yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kafileler halinde giriş yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2016 22:57

Rus bombardımanı ve Esad rejiminin artan saldırılarıyla karşı karşıya olan Türkmenlerin sınırın Suriye tarafındaki Yamadi Kampı’ndan Türkiye’ye geçişleri sürüyor. Geçen cumadan bu yana giriş yapan kişi sayısı 1635’e ulaştı.

Haberin Devamı

SURİYE’de Rus uçaklarının bombaladığı köylerinden kaçarak Hatay’ın Yayladağı sınırındaki Yamadi Kampı’na sığınan Bayır Bucak Türkmenleri, çatışmaların bulundukları bölgeye yakınlaşması üzerine kafileler halinde Türkiye’ye giriş yapmaya devam ediyor. Geçen cumadan bu yana Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli Türkmen ve Arapların sayısı 1635’e ulaştı. Kampta çoğunluğu Türkmen 20 bin kişi kalıyordu.

Tahliye edilmeye başlanan Yamadi Kampı’nda bulunan çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu sığınmacılar, Yayladağı’nın Pulluyazı köyündeki sınır noktasında, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda karşılanıyor. Burada biyometrik kayıt işlemlerinin ardından, ailelerin bir kısmı akrabalarının yanına yerleştirilirken, Türkiye’de yanına gidecek yakını bulunmayan diğerleri ise AFAD’ın Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki barınma merkezlerine sevk ediliyor.

Haberin Devamı

GÖÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ

AFAD’ın koordine ettiği sığınmacı kabullerinde, 2014’te Ayn el Arap’tan (Kobani) ülkemize yönelen nüfus hareketleri için uygulanmış olan Kitlesel Göç Yönetimi Sistemi faaliyete geçirildi. Bu kapsamda; AFAD, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden 202 personel görevlendirildi. Bölgeye ayrıca; Mobil Koordinasyon Merkezi, Mobil İkram Aracı, Mobil Mutfak TIR’ı, Mobil Fırın Aracı, 6 Ambulans ve 8 araç sevk edildi. Hasta ve yaralılar 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri tarafından tedavi ediliyor. Ailelerin biyometrik kayıt işlemleri ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personeli tarafından, Yayladağı çadır kentinde bulunan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Bombalanan kamptan gelenler Güveççi’de

Ramazan ÇELİK-HATAY/ DHA

HATAY Valisi Ercan Topaca, Sınırın Suriye tarafında yer alan ve önceki gün bombalanan Obin Kampı’ndan kaçan yaklaşık 500 ailenin Güveççi Mahallesi sınırına geldiğini söyledi. Topaca şöyle konuştu: “Obin dediğimiz kampta ciddi bir bombalama hadisesi oldu, orada yer alan insanlar, Güveççi mahallemizin hemen karşısına geldiler. Bir taraftan yarından itibaren onları da kayıtlarını yapmak suretiyle içeriye almak ve kapasitesi uygun olan yakın çevredeki özellikle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, oradaki kapasite yetmediği takdirde Başbakanlık tarafından verilecek talimatla bu bölgedeki kamplara yerleştirmeyi planlıyoruz. Güveççi bölgesinde şuan itibariyle 500 kadar aile var, bu da toplam 2 bin 500 kişiye tekabül ediyor.”

Haberin Devamı

Kafileler halinde giriş yapıyorlar

‘Yamadi Kampı’nı Obin gibi vururlarsa büyük facia olur’

Uğur ERGAN / ANKARA

SURİYE Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya’nın hava saldırılarına dikkat çekerek, “En büyük endişemiz boşaltmaya başladığımız Yamadi Kampı. Eğer Obin Kampı’nı vurdukları gibi Yamadi’yi vururlarsa büyük bir facia yaşanır. Bu nedenle Yamadi’de kalan 20 bin insanın en kısa süre içinde Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Bununla ilgili AFAD’la gereken görüşmeler yapıldı” dedi. Mustafa, çatışmalarda Türkmenlerin 2’nci Sahil Tümeni komutanlarından Samir Baldır’ın öldüğünü de bildirdi. Mustafa, Kelez tepelerinin Esad güçlerinden geri alındığını ve Türkmenlerin Murt’a doğru ilerlediğini ifade etti. “Rusya, İsrail’in aynı Gazze’de yaptığı gibi boş olan Türkmen köylerinde insanların evlerini, okulları, camileri, kamuya ait taşınmazları vurarak yerle bir etti. Yerleşim yerlerini tamamen ‘ölü köyler’ haline getirdi” diyen Abdurrahman Mustafa, Rus uçaklarının Sallır, Kelez ve Akçabayır isimli Türkmen köylerine misket bombası attığını söyledi. Mustafa, “Türkmen birliklerinin direnişleri buralarda devam ediyor ancak sivil halkın yaşaması artık mümkün değil” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!