Japonya depreminde can kaybı 48'e yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 09:42

Japonya’yı sarsan 7,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 48'e yükseldi.

Haberin Devamı

Japonya'nın Ishikawa eyaletinde onlarca evin yıkılmasına ve yangın çıkmasına neden olan 7,6 büyüklüğündeki depremin bilançosu artıyor.

Eyalet yetkililerinden yapılan açıklamada, depremde can kaybının 48'e yükseldiği belirtildi. Açıklamaya göre yıkımın büyük olduğu Wajima şehrinde 15 kişi, Suzu’da 6 kişi, Nanao'da 5 kişi, Hakui'de 1 kişi, Anamizu kasabasında 2 kişi, Shika kasabasında 1 kişi hayatını kaybetti. Niigata, Fukui, Toyama ve Gifu eyaletlerini de etkileyen şiddetli depremin ardından en az 155 artçı sarsıntı yaşandı. Wajima’da 200'den fazla yapıda yangın çıktığı, yolların kapanması nedeniyle yaklaşık 500 kişinin şehirdeki havaalanında mahsur kaldığı öğrenildi.

Binlerce arama kurtarma çalışanının deprem bölgesine gönderildiği ancak yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle ekiplerin bölgelere ulaşmasının zorlaştığı ifade edildi. Ülkede depremin ardından yapılan tsunami uyarısı ise bugün sabah saatlerinde kaldırıldı.

Japonya depreminde can kaybı 48e yükseldi

10 BİN PERSONEL BÖLGEDE
 
Japonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Noto yarımadası depreminin ardından, Ishikawa eyaleti valisinden sevk talebi alındı ve Müşterek Kara, Deniz ve Hava Öz Savunma Kuvvetlerinin yaklaşık 10 bin üyesinden oluşan görev gücü arama ve kurtarma operasyonlarına yanıt vermek için elinden geleni yapıyor” denildi.

YOLDA YARIKLAR OLUŞTU

Japon Devlet Televizyonu, Ishikawa eyaletinde deprem sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 48 olduğunu duyurdu. Ishikawa’da bulunan Wajima kentinde 25 binanın yıkıldığı, bunların 14’ünün enkazında hala kurtarılmayı bekleyenler olduğu duyuruldu. Öte yandan, Nagoya İtfaiyesi’nden paylaşılan görüntüde, Wajima kentine giden yolda yarıkların oluştuğu görüldü.

ONLARCA ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (USGS) paylaştığı verilere göre meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede onlarca artçı deprem kaydedildi. Bu depremlerin büyüklüğünün 5.0 üzeri olduğu görüldü.
Japonya depreminde can kaybı 48e yükseldi

BÜYÜKELÇİ GECEYİ TRENDE GEÇİRDİ

Gürcistan Büyükelçisi Telmuraz Lezhawa, eşi ve küçük çocukları, 1 Ocak’ta Kanazawa’ya doğru Japonya’nın hızlı treni Shinkansen ile seyahat ederken yolda 7.6 büyüklüğündeki depreme yakalandı. Elektriklerin kesilmesi sonucu trende mahsur kalan Büyükelçi Lezhawa ve ailesi, bir gün boyunca trende konakladı. Lezhawa durumlarıyla ilgili sürekli bilgi vererek güvende olduklarını belirtip “Shinkansen trenlerinde alkol dışındaki içecekler tükendi. Çocuklarım olduğu için biraz endişeleniyorum ama hepimiz aynı zorlukları yaşıyoruz” dedi.

Lezhawa, ilerleyen saatlerde kısmen enerji hatlarının çalışmasıyla trenin en yakın istasyona kadar ilerlediğini ve yetkililerin, treni otel olarak kullanmalarını tavsiye ettiğini ifade etti. Lezhawa trendeki diğer yolcular ve demiryolu çalışanlarına yardımları için teşekkür ederek bugün yaptığı açıklamada “Tokyo'ya geri döndüm. Japon takımadalarını heyecan verici bir şekilde birbirine bağlayan bir hat olan Shinkansen'de neredeyse 24 saat geçirdim. Nazik sözleriniz için çok teşekkür ederim. Halen deprem sebebiyle mağdur olanlara en derin taziyelerimizi ifade etmek istiyoruz” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!