İtalya’da bir devrin sonu! Skandalların ismi Berlusconi öldü

Güncelleme Tarihi:

İtalya’da bir devrin sonu Skandalların ismi Berlusconi öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2023 07:00

İtalya’yı dokuz sene yöneten, futboldan televizyona İtalyanların hayatında her alanda olan Silvio Berlusconi, 86 yaşında tedavi gördüğü hastanede öldü. Ulusal yas ilan edilen çarşamba günü devlet cenaze töreni düzenlenecek.

Haberin Devamı

Adı sürekli skandallar ve davalarla anılan eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi 86 yaşında hayatını kaybetti. Lösemi hastası olan ve durumu son aylarda ağırlaşan Berlusconi, geçen cuma günü Milano’da hastaneye kaldırılmıştı. Ölüm haberinin ardından çocukları ve diğer aile üyeleri hastaneye koştu.

PARTİSİ HÜKÜMET ORTAĞI

2016’da bir kalp ameliyatı geçiren, 2020 yılında COVID’e yakalanan Berlusconi, kötüleşen sağlığı yüzünden kamuoyu önünde pek görünmüyordu. Buna rağmen Başbakan Giorgia Meloni’nin iktidar koalisyonunun küçük ortağı olan Forza Italia partisinin başkanlığını sürdürdü. Fakat hükümette resmi bir görev almadı. Ölümünün ardından Başbakan Meloni, “Berlusconi her şeyden önce bir savaşçıydı. İnançlarını savunmaktan korkmazdı ve bu cesareti onu İtalya tarihinin en etkili kişilerinden biri yaptı” dedi. Eski başbakan Matteo Renzi de “Berlusconi, tartışmalı olsa da bir tarih yazdı. Bazısı ondan nefret etti, bazısı çok sevdi. Ama herkes etkisini kabul ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İtalya’da bir devrin sonu Skandalların ismi Berlusconi öldü

Berlusconi’nin cenazesi hastaneden siyah bir minibüsle çıkarıldı. İtalyan hükümeti, cenaze töreninin yapılacağı çarşambayı “ulusal yas günü” ilan etti.

MEZARINI HAZIRLATMIŞ

Berlusconi, 1994-2011 yıllarında toplam dokuz yıl İtalya’yı üç dönem yönetti. Ancak sahip olduğu medya ve futbol gücünün yanı sıra magazin skandallarıyla da İtalyanların hayatında siyasetten fazlasına uzandı. Geriye 7 milyar dolarlık bir servet bıraktığı hesaplanan Berlusconi’nin mirası şimdi 33 yaşındaki kız arkadaşı Marta Fascina, iki eski eşi ve beş çocuğuna kaldı. Berlusconi için çarşamba günü devlet cenaze töreni düzenlenecek. İtalyan lider, ölümünden önce Milano’nun biraz dışındaki villasının bahçesine bir mezar inşa ettirmişti.

İtalya’da bir devrin sonu Skandalların ismi Berlusconi öldü

Berlusconi ve 33 yaşındaki milletvekili sevgilisi Marta Fascina

Haberin Devamı

MEDYA İMPARATORU

- 1986’dan 2017’ye kadar Milan futbol takımını yönetti, bu sürede kulüp 29 kupa kazandı.

- 1973’te ülkenin ilk özel televizyonu TeleMilano’yu kurdu. İlerleyen yıllarda medya imparatorluğu Mediaset’i yarattı. İtalya’nın en çok izlenen 3 kanalını kontrol eden şirket, İspanya’daki önemli yayıncıların da ortağı.

- Adı sık sık vergi skandallarına karıştı, hakkında çeşitli davalar açıldı. Seks partilerine katıldığı skandallarla anıldı. Mafyayla bağı olduğundan şüphelenildi.

- Kendisini İsa peygamber ile kıyasladığı konuşmalar yaptı.

- İlerleyen yaşına rağmen siyasi yasağı bittikten sonra geçen yıl senatör seçildi.

İtalya’da bir devrin sonu Skandalların ismi Berlusconi öldü

Haberin Devamı

PUTİN ÖVGÜ DOLU SÖZLERLE ANDI

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “gerçek bir dost” dediği Berlusconi’nin ölümü için, “Telafi edilemez bir kayıp” yorumunu yaptı. “Benim için Silvio gerçek bir arkadaştı” diye konuşan Putin mesajında, onun, “En zor durumlarda bile ileri görüşlü kararlar alma” yeteneğine hayran olduğunu” söyledi. Putin, eski İtalyan liderin mizah anlayışı ve iyimserliğine de övgüde bulundu. Berlusconi, Ukrayna işgalinden sonra bile Putin’e desteği sürdürmüş, Rus liderin “çevresi tarafından savaşa itildiğini” savunmuştu. Ancak ilerleyen aylarda savaştan dolayı “hayal kırıklığına uğradığını ve üzüldüğünü” söyleyerek işgali eleştirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!