İsviçre’deki kampanya Urfalı kebapçıları üzdü

Güncelleme Tarihi:

İsviçre’deki kampanya Urfalı kebapçıları üzdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2016 16:03

‘Kebap diyarı’ olarak nitelendirilen Şanlıurfa ve Gaziantep’teki ustalar, yaklaşık 70 bin Türk’ün yaşadığı İsviçre’de kebabın yasaklanmasına yönelik başlatılan kampanyaya tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Kebabın kültürlerinde olmadığı gerekçesiyle İsviçre’de yasaklanmasına yönelik başlatılan kampanya, Şanlıurfalı ustalar tarafından tepkiyle karşılandı. Şanlıurfa Köfteciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Kaçak, İsviçre’deki yasak girişimini anlamakta zorlandıklarını söyledi.

Gelişen iletişim ve teknoloji sayesinde dünyanın her yerindeki lezzetlere insanların kolayca ulaşabildiğini anlatan Kaçak, insanların damak zevkine kısıtlama getirilmesinin izah edilemeyeceğini belirtti.

İsviçre’deki kampanya Urfalı kebapçıları üzdü

KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERSİNLER

Kebabın yasaklanmasının akla ve mantığa sığımadığını belirten Kaçak, şunları söyledi: “Türkiye’de olduğu gibi bugün bizim kebaplarımızı, ciğerimizi ve lahmacunumuzu dünya yiyor. Kendilerinin yapmış olduğu yanlış yorumdur. Herkes Türk kebaplarını takdir ederken İsviçre yetkilileri neden buna engel olmaktadır, o zaman biz de pizza gibi fast foodları Türkiye’de yasaklayalım. Bugün kebap çeşitlerimiz dünyaya mal olmuştur, kendilerine yanlış yorum çıkartmasınlar. Biz onlar istese de istemese de dünyaya kebaplarımızı tanıtacağız ve satacağız. Bunu herkes böyle bilmeli. Dünya ülkeleri Türkiye’de üretilen gıdaya mecburdur. Onun için burada kendi etlerimizi ve yiyeceklerimizi yasaklamalarının bir anlamı yok. Kendilerine çeki düzen versinler.”

Haberin Devamı

70 BİN TÜRK ÜZÜLDÜ

İsviçre nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun yabancı ülkelerin vatandaşlarından oluştuğuna dikkati çeken Kaçak, “Bu kampanya, İsviçre’de yaşayan yaklaşık 70 bin Türk’ü üzmüştür. Görüştüğümüz gurbetteki vatandaşlarımız ve Türk işletmecilerimiz kampanyaya karşı olduklarını iletiyor. Gurbetçilerimiz, kampanyadan vazgeçilmesini bekliyor” diye konuştu.

İsviçre’deki kampanya Urfalı kebapçıları üzdü

KEBAP BÜTÜN DÜNYADA VAR

Yaklaşık 50 yıldır kebapçılık yapan Aziz Uzun da yasak girişimine tepki gösterdi. Türkiye’de yemek kültüründe kebabın önemli bir yerinin olduğunu belirten Uzun, her ile has ayrı ayrı lezzetlerin halkın beğenisine sunulduğunu söyledi. Yabancı turistlerin de kebabı beğenerek yediğine dikkati çeken Uzun, “Avrupa’da ciğer kebabının yasaklanması girişimi doğru bir şey değil. Kültürümüzde var olan bir lezzet, vatandaşımız alışkın. Oranın yemeklerini pek sevmiyorlar. Bugün kebap bütün dünyada var. Yabancı turistler kebap yedikleri zaman teşekkür ediyor, yasak olmaması lazım” dedi.

Haberin Devamı


Ciğer kebabı ustası Ahmet Demir ise yasak girişimini üzüntüyle öğrendiklerini söyledi. Yemek türünün yasaklanmasının manasız olduğunu ifade eden Demir, “Yemek türü yasak olmamalıdır. Yurt dışından müşterilerimiz oluyor. Özellikle kilometrelerce öteden ciğer kebabı yemeye gelen müşterilerimiz var. Yasak girişimine anlam veremiyoruz” dedi.


BARBEKÜ KÜLTÜRÜYLE TÜRKİYE’DEKİ ÇOK FARKLI

Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım da İsviçre’de bir grubun kebabın yasaklanması girişimine tepki gösterdi: “Avrupa’da ve İskandinav ülkelerinde barbekü kültürü vardır. Barbeküde yapılan etler yağlarını direkt barbekünün üstüne bırakır ve oradan dönen duman etlere temas eder. Bilim adamları bu temasın sonucunda kansorejen madde üretildiğini söylüyor. İsviçre dahil Avrupa ülkelerindeki hatta Amerika’daki barbekü kültürüyle Türkiye’deki çok farklı. Biz eti kömürün üzerinde pişiririz. Etten dökülen yağlar, kömürün üzerine döküldüğü için, barbeküdeki gibi geri dönüşü olmaz ve kansorejen üretmez.”

Haberin Devamı

BİN YILDIR TÜKETİLEN BİR YEMEK

İsviçre’deki kampanya Urfalı kebapçıları üzdü

Ustalardan 73 yaşındaki Halil Kör de kebabın közde pişirildiğini belirterek, “Közde pişen bir şey insan sağlığına zarar vermez. Biz kebaplarımızı meşe odunuyla, onlar ise alevde pişiriyor. 60 yıldır bazen günde 2 bazen de 3 kez kebap yerim. Çok şükür sağlığımda bir sorun yok. İsveç, Alman ya da Amerikalı olsun birçok yabancı turist, Gaziantep’e geldiğinde buraya mutlaka uğrar ve yemeklerini yedikten sonra çok beğendiklerini söyleyerek çıkar. Kebap kültürü bugün ya da dün çıkan bir şey değil. Bin yıldır tüketilen bir yemektir. O nedenle sağlıklı olmak istiyorlarsa, korkmasınlar kebap yesinler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!