'İsveç'in devasa katil ordusu tek bir şey için inşa edildi: Rusya ile savaşmak'

Güncelleme Tarihi:

İsveçin devasa katil ordusu tek bir şey için inşa edildi: Rusya ile savaşmak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2023 11:37

İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye'nin yeşil ışık yakması ile İsveç'e NATO yolu açılmasını 'tarihi bir an' olarak yorumladı. Gazete, İsveç ordusunun bilinmeyen özelliklerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması iki Gündür Batı medyasının en önemli gündem başlıklarından biri. İsveç'in NATO'ya katılmasının 'tarihi bir an' olduğunu yazan İngiliz Telegraph gazetesi NATO muazzam bir askeri desteğe daha sahip olduğunu yazdı.

İSVEÇ ORDUSU TEK BİR ŞEY İÇİN İNŞA EDİLDİ: RUSYA İLE SAVAŞMAK

Analizin yazarı Robert Clark'a göre, İsveç'in devasa katil ordusu sadece tek bir şey için inşa edildi, o da Rusya ile savaşmak.

200 yılı aşkın tarafsızlığına rağmen, İsveç modern bir askeri güç merkezi olduğuna dikkat çeken yazar, ülkenin 2020 yılından bu yana hem ordusunun büyüklüğünü hem de bütçesini artırmaya çalıştığına dikkat çekti ve "İngiltere ve Fransa'nın aksine İsveç'in çok az küresel konuşlandırması var. Savunma bütçesinin büyük bir kısmını yutacak nükleer cephaneliği olmadığı için konvansiyonel kuvvetlerini modernize etmesinin önünde bir engel yok" ifadelerini kullandı.

İsveçin devasa katil ordusu tek bir şey için inşa edildi: Rusya ile savaşmak

NATO'DAKİ YÜK PAYLAŞIMINA FAYDA SAĞLAYACAK

Haberin Devamı

Dikkat çeken analize göre, İsveç Kuvvetleri güçlerini 2030 yılına kadar 90 bin tam zamanlı personeli içerecek şekilde üçte bir oranında artırmayı planlıyor. Yedek kuvvetlerini doldurmak için yılda 8 bin asker eğiten ülke yeni modernize edilmiş kuvvet yapısı ve askeri teçhizatları ile NATO'daki yük paylaşımına büyük ölçüde yardımcı olacak.

İsveçin devasa katil ordusu tek bir şey için inşa edildi: Rusya ile savaşmak

ASKERİ TEKNOLOJİSİ DİKKAT ÇEKİYOR

İsveç'in özellikle hız, gözetleme ve gizlilik gibi temel unsurlarda ileri teknolojiden yararlanma becerisini öven yazar, bu özelliklerin hem Baltık hem de Arktik bölgelerinde NATO güvenliği için kilit rol oynayacağını belirtti:

"İsveç donanmasının Gotland sınıfı saldırı denizaltıları dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. Ülkenin gelişmiş askeri teknolojisi, birinci sınıf denizaltılarla bitmiyor. Hava kuvvetleri süpersonik hızlarda uçma yeteneği olan son teknoloji ürünü Gripen JAS 39E ile donatılmıştır."

İsveçin devasa katil ordusu tek bir şey için inşa edildi: Rusya ile savaşmak

COĞRAFİ OLARAK KRİTİK BİR KAVŞAK

Haberin Devamı

İsveç'in coğrafi olarak hem Rusya hem de Kuzey Avrupa için inanılmaz derecede önemli bir stratejik kavşakta yer aldığına dikkat çeken Clark, Saint Petersburg ve Kalingrad nükleer bölgesinden çıkan Rus denizaltıları ve gemilerinin, İsveç sularından geçmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, " İsveç'in neredeyse tespit edilemez Gotland sınıfı saldırı denizaltıları sayesinde Stockholm bu suları kontrol edebilir ve bunların Rus donanması tarafından kullanılmasını engelleyebilir" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!