İsveç’e kınama yağıyor: Kuran’a saygısızlık büyük tepki çekiyor

Güncelleme Tarihi:

İsveç’e kınama yağıyor: Kuran’a saygısızlık büyük tepki çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2023 07:00

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önünde önceki gün Kuran’a yapılan saygısızlığa tepkiler büyüyor.

Haberin Devamı

İslam İşbirliği Teşkilatı, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşmiş Milletler, kınama mesajları yayımladı. İran ve Katar İsveç Büyükelçisi’ni, Suudi Arabistan ise İsveç maslahatgüzarını bakanlığa çağırdı. Irak’ta dün cuma namazı sonrası protesto vardı.

IRAK’TA EYLEMLER SÜRDÜ

Irak yönetimi, İsveçli Büyükelçi Jessica Svardstrom’u “istenmeyen kişi” ilan etti. Yönetim ayrıca Kuran’a yönelik saldırıların devam etmesi halinde İsveç’le ilişkileri keseceklerini açıkladı. Bağdat’ta Sadr Hareketi mensupları dün cuma namazı sonrası protesto gösterileri düzenledi.

İİT KINAMA YAYINLADI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da provokatif eylemi kınadı ve İsveç’e aşırılık yanlısı gruplara ve kişilere izin verilmemesi çağrısında bulundu. İran, İsveç yönetimi Kuran yakma eylemlerine karşı bir önlem almadığı takdirde görev süresi sona eren İsveç büyükelçisi yerine yeni elçiyi kabul etmeyeceklerini açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de İslamofobik eylemleri kınadı.

Haberin Devamı

HAKAN FİDAN’DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önceki gün, Stockholm’deki eyleme dair Irak, Suudi Arabistan, Mısırlı mevkidaşları ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile telefonda ayrı ayrı görüştü. Bu temaslardan önce Dışişleri Bakanlığı, Kuran’ı hedef alan saldırıyı “en güçlü şekilde lanetlediklerini” açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!