İsveç Başbakanı’nın zor günleri: YPG vaadiyle oturduğu koltuk tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

İsveç Başbakanı’nın zor günleri: YPG vaadiyle oturduğu koltuk tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 07:00

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazı devam ederken İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’un terör örgütü YPG/PKK’ya destek vaadiyle oturduğu koltuk tehdit altında.

Haberin Devamı

2021’de iktidara gelen İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’un koltuğa oturabilmesinin arkasında terör örgütü YPG/PKK destekçisi vekil Amineh Kakabaveh ile örgüte destek verme şartıyla yaptığı anlaşma yer alıyor.

KÜRT VEKİLİN ŞARTLARI

Sosyal Demokrat Partili Andersson, Başbakan Stefan Löfven’in istifası üzerine göreve önerilmişti. Andersson başbakanlık için gereken oyu İranlı ve Kürt kökenli aşırı solcu Amineh Kakabaveh’in de desteğini kazanarak sağladı. Financial Times gazetesinin haberine göre Sosyal Demokratlarla yapılan anlaşma Suriyeli Kürtlerin desteklenmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Kürtlere yönelik muamelelerin eleştirilmesi üzerine odaklanmıştı. Anlaşma İsveç siyasetinden çok, Suriye’deki Kürtlerin desteklenmesiyle ilgiliydi.

İsveç Başbakanı’nın zor günleri: YPG vaadiyle oturduğu koltuk tehdit altında


YPG İLE İŞBİRLİĞİ

Bir zamanlar Türkiye’nin AB üyeliği konusunda en büyük destekçisi olan İsveç zamanla bu tavrını değiştirmiş, terör örgütü DEAŞ ile mücadele adı altında PKK/YPG ile giderek yakınlaşmıştı. İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, Dışişleri Bakanı iken YPG üyeleriyle bir araya gelmişti. Keza Dışişleri Bakanı Ann Linde, geçen aralık ayında terör örgütü PKK/YPG ile bağlantılı Suriye Demokratik Konseyi (SDK) ile toplantısına dair görüntü paylaşmıştı. Geçen hafta sonu İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın organizasyonuna katkıda bulunduğu SDK toplantısı için Stockholm’ün meşhur caddelerinden birine PKK bayrağı asılmıştı. İsveç, PKK ya da YPG ile değil, SDK ile çalıştığını savunuyor.

Haberin Devamı

DESTEĞİ KESME TEHDİDİ

1972 doğumlu olan İranlı Kürt kökenli Amineh Kakabaveh, Türkiye üzerinden 1990’larda İsveç’e göç etmiş. Gençlikten kalma üniformalı, Kalaşnikoflu fotoları bulunan Kakabaveh, son olarak basına yaptığı açıklamada partinin kendine verdiği sözleri tutmadığını belirterek, YPG yandaşlarına yönelik İsveç’te yapılan muameleden mutlu olmadığını bildirdi. Kakabaveh, “Eğer anlaşmaya uymazlarsa, ben de önemli oylamalarda desteğimi geri çekeceğim” dedi.

Haberin Devamı

İsveç Başbakanı’nın zor günleri: YPG vaadiyle oturduğu koltuk tehdit altında

ANN LİNDE ‘PKK TERÖR ÖRGÜTÜ’ DİYOR AMA

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde önceki gün Twitter’dan paylaşımında 1984 yılındaki Olaf Palme hükümetinden bu yana PKK’nın İsveç’in terör listesinde olduğunu hatırlattı. Linde, aralık ayında PKK/YPG bağlantılı İlham Ahmed başkanlığındaki Demokratik Suriye Meclisi’nden bir heyeti Stockholm’de kabul etmiş ve fotoğraflarını paylaşmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!