Son dakika haberi... Ä°srail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas 'Aksa Tufanı' operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahu'dan ilk açıklama geldi: SavaÅŸtayız

Güncelleme Tarihi:

OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 21:35

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı 'Aksa Tufanı' isimli bir operasyon başlattığını duyurdu. Son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Operasyonun ilk aşamasında 5 bin roket ve havan topu fırlatıldı. Dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bu gelişmenin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu 'savaştayız' dedi. Karşılıklı operasyonların ardından kanlı bilanço ortaya çıktı. İsrail ve Filistin'den kayıplara dair peş peşe açıklamalar geldi. Öte yandan İsrail Enerji Bakanlığı, Gazze'ye verilen elektriğin kesildiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı'ndan, "Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" açıklaması yapıldı. Bakanlık ayrıca, İsrail ve Filistin’deki Türk vatandaşlarına uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Dünya Gazze'den gelen son dakika haberini konuşuyor. Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, İsrail'e karşı Aksa Tufanı Operasyonu'nun başladığını duyurdu. Gelişmeleri canlı anlatım sayfamızdan takip edebilirsiniz:

04.56 İSRAİL, GAZZE SINIRINA TANK SEVKİYATI GERÇEKLEŞTİRİYOR

İsrail- Gazze hattındaki çatışmalar devam ederken İsrail, Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

İsrail'in Gazze sınırına yaptığı tank sevkiyatı cep telefonu kameralarına yansıdı.

23.05 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin lideri Abbas ile görüştü. Blinken, bölgedeki herkesi saldırıyı kınamaya çağırdı.

Haberin Devamı

22.39 "GAZZE'YÄ° TERK EDÄ°N"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tüm -askeri- güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze'de bulunanların bölgeyi terk etmesini istedi. Düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300'e yükseldiği açıklandı.

21.48 BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA

İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden "ABD İsrail'le birlikte ve geri çekilmeyeceğiz. Netenyahu ile telefon görüşmesi yaptım, ABD 'nin yanında olduğunu söyledim. İsrail bu saldırılara karşı kendini savunma hakkında sahiptir" dedi.

21.41 İsrail ordusu hâlâ 'yüzlerce' Filistinli sızma girişimcisiyle mücadele ettiğini açıkladı.

20.03 "GAZZE'YE VERİLEN ELEKTRİK KESİLİYOR"

İsrail Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Gazze'ye verilen elektriğin kesileceği belirtildi ve "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" denildi.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

Açıklamanın hemen ardından Gazze'nin karanlığa büründüğü görüntülendi.

19.15 BAKANLIKTAN İSRAİL VE FİLİSTİN’DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN UYARI

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin’de yaşanan olaylar sonrası Türk vatandaşlarını uyardı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklama, "İsrail ve Filistin'deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın güvenli kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri yararlı olacaktır" denildi.

Haberin Devamı

Gelişmeler için Tel Aviv Büyükelçiliği, Kudüs Başkonsolosluğu ile Bakanlığın resmi web sayfaları ve sosyal medya hesaplarının takip edilmesi tavsiye edildi. Acil durumlar için kullanılabilecek telefon numaraları ise şu şekilde:

Tel Aviv Büyükelçiliği Nöbetçi/Acil Durum Telefonu: +972 52 248 66 47, Kudüs Başkonsolosluğu Nöbetçi/Acil Durum Telefonu: +972 54 660 62 10, Konsolosluk Çağrı Merkezi: +90 312 292 29 29.

18.38 DIŞİŞLERİ: ŞİDDET VE GERİLİMİ DERİN BİR ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ

İsrail-Filistin bağlamında yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullandı:

Bugün (7 Ekim) İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimi derin bir endişeyle karşılıyoruz.

Haberin Devamı

Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.

Sözkonusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

18.20 "ŞEHİTLERİMİZİN SAYISI 200'Ü AŞTI"

CNN Türk'e bağlanan Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkisi Enver Ataullah şunları söyledi: 

Bu çatışma Hamas ile İsrail arasında değil, tüm Filistin ile işgalciler arasında. İşgalciler bizim topraklarımızı gasp ettiler. 1948'den beri acı çekiyoruz. Evimizden çıkardılar, çocuklarımızı öldürdüler. Gazze'de kuşatma altında yaşıyoruz. 2023 senesinde en az 250 Filistinli öldürüldü. Onun için bu bir direniştir ve Tüm Filistinliler destekliyor.

Şuan durum çok sıcak. Sizle konuşurken büyük bir bina yıkıldı. Şehitlerimizin sayısı 200'ü aştı. Şuan yaklaşık 1150 yaralı var. Hastanelerde durum çok zor. Tedavileri yerde yapıyoruz. Bedel ödeyeceğimizi biliyoruz. Ama değer.

Vurulan bina Filistin binası. Gazze'nin tam ortasındaydı. Binada normal insanlar yaşıyordu ve ofisler vardı. Doktorlar, avukatlar ve bazı basın mensupları vardı binada. Binanın yüzde 60'ında Filistinliler kalıyor.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

 

18.15 İSRAİL 100’DEN FAZLA AİLENİN YAŞADIĞI BİNAYI VURDU

İsrail savaş uçakları tarafından Gazze'nin Rimal Mahallesi'ne düzenlenen hava saldırısında 14 katlı bir bina füzelerle vuruldu. Yetkililer, 100’den fazla ailenin binada yaşadığını belirtirken, ölü sayısına ilişkin net bir rakam vermedi.

HAMAS'IN BAÅžKAN YARDIMCISINDAN SÄ°LAHLANMA ÇAÄžRISIÂ

İşgal altındaki Batı Şeria'daki Hamas'ın başkan yardımcısı Salih el Aruri, silahlanma çağrısında bulundu.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

'Hepimiz bu savaşta mücadele etmeliyiz, özellikle de Batı Şeria'daki direniş savaşçıları' diyen Aruri sözlerine şöyle devam etti;

'Batı Şeria bu savaşta son sözdür ve Batı Şeria'daki tüm yerleşim birimleriyle çatışmaya yol açabilir. Halkımızı operasyona katılmaya çağırıyoruz.'

Hamas'ın operasyonunun ardından Kudüs ve İsrail'in farklı noktalarından siren sesleri, alevler ve dumanlar yükseldi. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İsrail topraklarında silahlı bir grubun kamyonetle ilerlediği görüldü. 

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

'HAMAS POLİS KARAKOLUNU ELE GEÇİRDİ'

Hamas savaşçılarının İsrail'in Sderot kentindeki polis karakolunun kontrolünü ele geçirdiği ve çıkan yangında çok sayıda kişinin yaralandığı da gelen bilgiler arasında.

İsrail'in güneyindeki Sderot'taki çatılmalara ait görüntüler de sosyal medyaya yansıdı. 

Hamas, Gazze Şeridi’nin güneydoğu sınırındaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini iddia etti.

Hamas üyesi İzzet el Raşk, operasyonun 'zaman, yer ve planlama açısından' İsrail'i şaşırttığını söyledi.

NETANYAHU'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kazanacağı bir savaşın içinde olduğunu söyledi.  Netanyahu, video açıklamasında 'Düşmanımız daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek' dedi.

Kabine toplantısının ardından bir kez daha kameraların önüne geçen Netanyahu 'Bu sabahtan beri İsrail Devleti savaş halindedir' dedi. Netanyahu sözlerine şöyle devam etti;

'Bu sabahtan beri İsrail Devleti savaş halindedir. İlk hedefimiz topraklarımıza sızan düşman güçleri temizlemek ve saldırıya uğrayan topluluklara güvenlik ve sükûneti yeniden tesis etmektir.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

İkinci hedefimiz ise aynı zamanda Gazze Şeridi'nde de düşmana büyük bir bedel ödetmektir. Üçüncü hedef ise kimsenin yanlışlıkla bu savaşa katılmaması için diğer cepheleri takviye etmektir.

Şu anda savaştayız. Savaşta aklı başında olmak gerekir. Tüm İsrail vatandaşlarını en büyük hedefimiz olan savaşta zafere ulaşmak için birlik olmaya çağırıyorum.'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin halkının yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne karşı kendilerini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.

İSRAİL BASINI: 7 BÖLGEDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Times of Israel'in haberine göre İsrail ordusu, ülkenin güneyinde, Gazze Şeridi sınırına yakın yedi noktada Hamas savaşçılarıyla savaşıyor.

Hamas, Ä°srail'e yönelik operasyonlarının nedenlerinden birinin Mescid-i Aksa'da devam eden provokasyonlara tepki olduÄŸunu söyledi. Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'teki Mescid-i Aksa yerleÅŸkesi dünyanın en kutsal mekanlarından biri konumunda. Burası aynı zamanda Ä°srail'in 1967'de Batı Åžeria ve Gazze Åžeridi'yle birlikte Eski Åžehir de dahil olmak üzere DoÄŸu Kudüs'ü iÅŸgal etmesinden bu yana Kutsal Topraklar'da en çok tartışılan bölge. Ancak çatışma daha da geriye, Ä°srail'in kuruluÅŸundan önceye dayanıyor.

Söz konusu haberde, silahlı çatışmaların Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be'eri kasabaları ve Re'im askeri üssü içinde ve çevresinde gerçekleştiği belirtiliyor. 

HAMAS: ÇOK SAYIDA İSRAİL ASKERİ ESİR ALINDI

Hamas'ın El Kassam Tugayları, "El Aksa Tufanı" operasyonu sırasında çok sayıda İsrail askerinin yakalandığını duyurdu.

Sosyal medya hesaplarında İsrailli esirlerin canlı olarak Gazze'ye götürüldüğüne dair videolar paylaştı.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

'İSRAİLLİLER ESİR DÜŞTÜ MÜ?' SORUSUNA YANIT GELMEDİ

İsrail askeri sözcüsü, İsraillilerin Hamas tarafından esir alındığı yönündeki haberler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

'SALDIRI İSRAİLLİLER İÇİN BÜYÜK ŞOK'

İsrail'in güneyindeki Aşkelon'da bulunan Al Jazeera muhabiri Rob Reynolds, İsraillilerin eşi görülmemiş bir saldırı sonrasında büyük bir şok içinde olduğunu bildirdi.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

EN AZ 40 İSRAİLLİ ÖLDÜ, 779'U YARALANDI

İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Hamas’ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nda en az 40 İsraillinin öldüğünü, 779 İsraillinin de yaralandığını duyurdu.

İSRAİL OPERASYONUNDA 198 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında ise 198 Filistinlinin öldüğü açıklandı. Binden fazla Filistinli ise yaralandı. Yetkililer bilançonun ağırlaşabileceğini belirtiyor.

Ä°SRAÄ°L ORDUSU 'SAVAÅžA HAZIR' KONUMA GETÄ°RÄ°LDÄ°

İsrail bu gelişmenin ardından ordusunu 'savaşa hazır' konumuna getirdiğini duyurdu.

İsrail ordusunun sosyal medya platformu X'ten yapılan açıklamada, "Son saatte Gazze'den İsrail topraklarına yoğun bir roket atışı başladı ve teröristler İsrail topraklarına birçok farklı yerden girdi. Bu saldırının arkasında bulunan Hamas, olayların sonuçlarına ve sorumluluğuna katlanacaktır' denildi.

Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Isaac Herzog sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Ä°srail zor zamandan geçiyor. Bize zarar vermek isteyenlerin üstesinden gelebilecek güçte' dedi.

İSRAİL'DEN 'DEMİR KILIÇ' İLE YANIT

İsrail ordusu, bu açıklamadan dakikalar sonra Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine yönelik 'Demir Kılıç Operasyonu' başlattığını duyurdu.

İsrail ordusu ayrıca düzinelerce savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine saldırı düzenlediğini duyurdu.

SAVAŞ UÇAKLARI FİLİSİTİN'E Mİ KAÇIRILIYOR?

CNN Türk canlı yayınında bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Özay Şendir, İsrail'den kaçırılan bir savaş uçağı görüntüsü geldiğini belirtti ve 'Bir havalimanına bir şey mi yapıldı diye şimdi bunu düşünmeye başladım. Bütün tren yolu seferleri durduruldu. İsrail'in Gazze ile bütün bağlantılı yolları şu anda durdurulmuş durumda' dedi.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

İsrail'in ilk defa böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Şendir, 'Bu görüntüler artıkça İsrail'in vereceği tepki otomatik olarak daha sert hale gelecek' dedi.

CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan ise konuyla ilgili, 'Hamas militanların şehirlerin içeriye doğru girmesinden dolayı olası bir kayıptan korkulduğundan dolayı İsrail bazı savaş uçaklarını güvenli havalimanlarına kaçırmaya çalışıyor. Bu inanılmaz bir şey' ifadelerini kullandı.

YEDEK BÄ°RLÄ°KLERE SEFERBERLÄ°K

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise yedek birliklerin seferber edilmesini onayladı

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

Gallant 'Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail'e karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, tüm sızma noktalarında düşmanla savaşıyor. İsrail, bu savaşı kazanacak' dedi.

İSRAİL UÇUŞLARI ASKIYA ALDI

Yedioth Ahronoth gazetesine göre İsrail'in orta ve güneyindeki yerel havaalanları ticari amaçlı kullanıma kapatıldı.

Bir raporda, Ben Gurion havaalanının çalışır durumda kalacağı ve güvenlik talimatlarına ve yönergelerine göre hareket edeceği belirtildi.

Son dakika haberi... İsrail-Filistin gerilimi tırmandırıyor: Hamas Aksa Tufanı operasyonunu dünyaya duyurdu... Netanyahudan ilk açıklama geldi: Savaştayız

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'Başkan güncel bilgileri almaya devam edecek ve Beyaz Saray yetkilileri İsrailli ortaklarla yakın temas halinde olmaya devam edecek' ifadesine yer verildi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden'ın görüşmede İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonu desteklediği ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’na ilişkin yaptığı açıklamada taraflara ateşkes çağrısı yaparak, '75 yıldır devam eden, şiddet içeren bir çözüm değil yalnızca siyasi ve diplomatik olarak çözülebilecek bu çatışmanın, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarıyla bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını destekleyen uluslararası yasalar temelindeki müzakere süreciyle çözülebileceğine yönelik ilkeli ve istikrarlı duruşumuzu teyit ediyoruz' dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu nedeniyle Filistinlileri ve Hamas’ı tebrik ederek, 'Aksa Tufanı İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir' dedi.

Hizbullah, Gazze'deki durumu takip ettiklerini ve 'Filistin direnişinin liderleriyle doğrudan temas halinde olduklarını' söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!