İranlı komutan Suriye’de öldürüldü... Tahran İsrail’i uyardı: Bedel ödeyecekler

Güncelleme Tarihi:

İranlı komutan Suriye’de öldürüldü... Tahran İsrail’i uyardı: Bedel ödeyecekler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 07:00

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye’deki komutanlarından Seyyid Razi Musavi’nin, İsrail’in, Şam yakınlarına düzenlediği saldıra ölmesinin ardından Tahran yönetiminden tehdit açıklamaları geldi.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, “İsrail’in bu suçun bedelini ödeyeceğini” söylerken, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, “Tel Aviv zorlu bir geri sayım beklemeli” şeklinde tepki verdi.

SÜLEYMANİ’YE YAKINDI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’de öldürülen İranlı komutan için yayınladığı taziye mesajında, “Bu suçun bedelini mutlaka ödeyecekler” ifadelerini kullandı. Musavi’yi, ülkesinin “Suriye’deki terörle mücadele danışmanı” olarak nitelendiren Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Musavi’nin ABD’nin 2020’de Irak’taki saldırısında öldürülen İranlı general Kasım Süleymani ile bölgede uzun yıllar bulunduğunu belirtti. İran’ın yarı resmi Tasnim haber ajansına göre Musavi, Suriye’de faaliyet gösteren en üst düzey Devrim Muhafızları yöneticilerinden biriydi. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, İran ve Suriye arasındaki askeri işbirliğini koordine ettiğini aktardı.

Haberin Devamı

İSRAİL MİSİLLEME BEKLİYOR

İsrail’de Jerusalem Post gazetesinin savunma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre İsrail, Musavi’nin öldürülmesine Lübnan hattından bir yanıt bekliyor. İsrailli yetkililer, İran’ı Lübnan’daki Hizbullah’ı silahlandırmakla suçluyor. İsrail’in Hamas’tan sonra Hizbullah’ı da bitirmek istediği öne sürülüyor.

ABD, IRAK’TA İRANLI MİLİSLERİ VURDU

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, üç Amerikan personelinin yaralandığı bir saldırının ardından ABD ordusunun pazartesi günü Irak’ta İran destekli güçler tarafından kullanılan üç noktaya saldırı düzenlediğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden’in talimatı ile İran destekli milislerin kullandığı üç tesise “gerekli ve ölçülü” hava saldırıları ile karşılık verildiğini belirten Austin, “Bu saldırılar Irak ve Suriye’deki ABD askerlerine yönelik İran destekli milisler tarafından yapılan saldırılara verilen bir yanıttır” dedi. Irak hükümeti, ABD savaş uçaklarının ülkenin kuzeyine düzenlediği, hava saldırısını “düşmanca davranış” diyerek kınadı. Bombardıman sonucu “bir askerin öldüğü 18 kişinin yaralandığı” kaydedilen açıklamada, hükümetin ABD saldırılarını “Irak’ın egemenliğinin kabul edilemez bir ihlali” olarak kınadığı bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!