İran’dan Erbil ve İdlib’e 24 balistik füze: Barzani’ye yakın isinsanını vurdular

Güncelleme Tarihi:

İran’dan Erbil ve İdlib’e 24 balistik füze: Barzani’ye yakın isinsanını vurdular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2024 07:00

İran güçleri önceki gece Irak’ta Erbil, Suriye’de İdlib’e dron ve balistik füze saldırıları düzenledi. Erbil’deki saldırıda Barzani ailesine yakın işinsanı Peşrev Dizayi hayatını kaybetti. Suriye’deki saldırı Türkiye sınırına 5 km mesafede gerçekleşti. İran dün gece de Pakistan’da Ceyşu’l Adl isimli grubun iki üssünü füze ve İHA’larla vurdu.

Haberin Devamı

İran bölgede gerilimin arttığı ve Gazze’de devam eden savaşın daha geniş bir alana yayılmasından endişe edilen bir dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil ve Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de iki noktaya saldırı düzenledi. Önceki gece çok sayıda dron ve balistik füze kullanılan saldırılarla ilgili İran Devrim Muhafızları, Erbil’de “İsrail’in bir casus karargâhını” ve Suriye’de de “İran karşıtı terörist grupların toplandığı bir yeri” hedef aldı.

İran’dan Erbil ve İdlib’e 24 balistik füze: Barzani’ye yakın isinsanını vurdular

‘SİYONİST ZULMÜNE CEVAP’

Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada Erbil’deki saldırının, “Siyonist rejimin zulmüne cevap olarak” gerçekleştirildiği belirtilirken, İsrail istihbarat örgütü Mossad’ın casusluk karargâhlarından birinin balistik füzeyle imha edildiği öne sürüldü. Devrim Muhafızları Erbil’deki saldırıda 11 balistik füze kullanıldığını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan ise, “İran’ın teröristlere karşı askeri hamlesi ülkemizin güvenliğinin güçlü bir savunması olmuştur” açıklaması yapıldı. IKBY yetkilileri Erbil’e yönelik saldırılarda en az dört sivilin öldüğünü ve altı sivilin de yaralandığını duyururken, olay yerini ziyaret eden Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, İran’ın “İsrail’e ait bir istihbarat karargâhının vurulduğu” iddiasını reddetti.

Haberin Devamı

İSRAİL’E ARACIYDI İDDİASI

İran füzelerinin 50’li yaşlardaki Kürt işinsanı Peşrev Dizayi’nin evini hedef aldığı, saldırı sonucunda Dizayi ile birlikte 25 Ocak’ta bir yaşına girecek olan kızı Jina ve Iraklı Hıristiyan Kerem Mikahil isimli işinsanının hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda Dizayi’nin eşi ve iki oğlunun da yaralandığı bildirildi. Yaklaşık 2.5 milyar dolarlık servetiyle Irak’ın en zengin isimlerinden olan Dizayi, Kürdistan Demokrat Partisi ve Barzani ailesine yakın bir isim olarak biliniyordu. Dizayi’nin sahibi olduğu Falcon Şirketler Grubu özellikle Irak’ta yürüttüğü büyük inşaat projeleriyle öne çıkarken, petrol ve doğalgaz sektöründe de faaliyet gösteriyor. Bu konuda resmi bir bilgi bulunmasa da Dizayi’nin Erbil petrolünün İsrail’e satışında aracılık ettiği ve İsrail bağlantılı olduğu iddia ediliyordu.

Haberin Devamı

İran’dan Erbil ve İdlib’e 24 balistik füze: Barzani’ye yakın isinsanını vurdular

BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

ABD: PERVASIZCA

- İran’ın Erbil’deki önceki gece yarısı saldırıları, ABD konsolosluğu yakınlarında meydana geldi. ABD saldırıları “pervasız” olarak nitelendirerek kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, “İran’ın Irak’ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz” dedi.

IRAK, NOTA VERDİ

- Saldırıların ardından Irak Dışişleri Bakanlığı, Tahran büyükelçisini istişareler için geri çağrıldığını, İran’ın Bağdat Maslahatgüzarına da protesto notası verildiğini açıkladı. Açıklamada, İran saldırısının “Irak Cumhuriyeti’nin egemenliğinin açık bir ihlali olduğu, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk ilkelerine güçlü bir şekilde aykırı olduğu ve bölgenin güvenliğini tehdit ettiği” belirtildi. Bakanlık, eylemlere karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunmak da dahil tüm yasal tedbirleri alacağını bildirdi.

Haberin Devamı

BARZANİ: SESSİZ KALMAYIN

- Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ise İran saldırılarının ardından “uluslararası topluma Kürdistan halkına yönelik tekrarlanan saldırılar karşısında sessiz kalmamaları” çağrısında bulundu.

IRAK’IN EGEMENLİĞİNE İHLAL

- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin’in Irak’ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygıyı savunduğunu belirterek taraflara itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

TAHRAN’DAN BİR İLK

1.230 KM ÖTEDEN İDLİB’E SALDIRDI

- İran Devrim Muhafızları, 1.230 km öteden Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de bazı hedefleri vurdu. İran ay başında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Kerman’daki mezarı yakınında düzenlenen ve 80’den fazla kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

- Devrim Muhafızları, saldırıyı üstlenen terör örgütü DEAŞ’ın bölgedeki mevzilerinin 13 balistik füzeyle hedef alındığını bildirdi. Suriye’deki sivil savunma kuruluşu Beyaz Baretliler İdlib’in batısında Türkiye sınırına 5 km mesafedeki Taltita köyünde inşaat halindeki bir kliniğin vurulduğunu açıkladı.

- İran’ın IRNA ajansı İdlib’de Tahrir el-Şam kontrolündeki bölgede eğitilen militanların, ABD tarafından Afganistan’a nakledildikleri ve buradan terör eylemleri  için İran’a girdiklerini öne sürdü.

- İran medyasında İdlib saldırısının Tahran’ın şimdiye kadarki en uzun menzilli balistik füze saldırısı olduğuna vurgu yapıldı. Buna göre saldırıda Hayber Şekan ya da Hayber Kırıcı diye anılan 1.450 km menzilli balistik füze kullanıldı.

Haberin Devamı

- Hayber füzesinin Yahudilere karşı da dini bir referansı bulunuyor. Buna göre füze adını 629 yılında Müslümanların, Yahudilere karşı zafer elde ettiği Hayber Muharebesinden alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!