İran Büyükelçisi: Zarrab-Zencani bağlantısına dair belge görmedim

Güncelleme Tarihi:

İran Büyükelçisi: Zarrab-Zencani bağlantısına dair belge görmedim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 14:07

İran’ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Ankara’nın “Ciddiye alınamaz” diye tepki gösterdiği Suriye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’nin desteğini istedi. Bikdeli, “Suriye’nin büyük kısmı muhaliflerin elindedir bahanesine sığınarak seçimi desteklememek doğru olmayacaktır. Türkiye’nin seçimin geniş bir alanda gerçekleşmesi, seçimlere halkın katılımını arttırma konusunda yardım etmesi gerekiyor” dedi. Türk diplomatik kaynaklar ise, “Suriye seçimlerine yönelik bir hazırlığımız yok. Yapılmayacak. Seçimlere ilişkin görüşümüz belli” değerlendirmesinde bulundu. Bikdeli, 17 Aralık soruşturması kapsamında göz altına alınan işadamı Reza Zarrab’a ilişkin de, “İran’la işbirliği içinde olan Türk işadamlarının faaliyetleri uluslararası kurallar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Zarrab ve Zencani arasında herhangi bir bağlantı olduğu konusunda ben geçerli bir haber ya da belge görmedim” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Büyükelçilik’te Diplomasi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilerle bir araya gelen Bikdeli özetle şu mesajları verdi:

RUHANİ’YE FETİH ENGELİ
“(iran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye ziyareti) Bu ziyaretin tarihine ilişkin istişareler devam etmektedir. Daha önce İran tarafından 29 Mayıs tarihi önerilmiştir. Bu tarih İstanbul’un fethi ile çakıştı. Türk yetkililerin İstanbul’da olacakları belirtildi. Türkiye bir tarih önerdi ve biz İran tarafından bu tarih için cevap bekliyoruz. CICA toplantıları çerçevesinde İran ve Türkiye cumhurbaşkanlarının ilk görüşmelerinin Çin’de gerçekleşmesini bekliyorduk. Ama Soma olayından Gül, ziyareti iptal etti. Ruhani’nin ziyareti sırasında bazı anlaşmalar imzalanacak ve ilk Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı yapılacak.

zencani-ZARRAB BAĞLANTISINA İLİŞKİN BELGE YOK
(Zarrab’ın İran’a ticareti ve Zencani ile ilişkisi) 17 Aralık soruşturması ve operasyonu Türkiye’nin iç meselesidir. İran’la işbirliği içinde olan Türk işadamlarının faaliyetleri, uluslararası kurallar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Bazı dış unsurların ağır denetimi altında ticaret yapılmıştır. Yaptırım kurallarına aykırı unsur görülmüş olsaydı denetim organları herkesten önce buna karşı çıkarlar, seslerini çıkartırlardı. Bu işadamı olarak Zarrab’ı da içermektedir. İşadamları için fikir beyan etmek diplomatların görevleri dışındadır. Kendileri ile ne görüştüm ne de tanışma imkanım oldu. Zarrab ve Zencani arasında herhangi bir bağlantı olduğu konusunda ben geçerli bir haber ya da belge görmedim. İki dost ülke arasında özellikle ekonomi ve ticari işbirliğini geliştirmek adına çaba gösteren kim varsa onları desteklememiz lazım. Halkbank’ın İran’la ilgili olan tartışmada ve Zarrab’la ilgili konuların gündeme getirilmesi, bu konuların siyasi boyutu olduğunu gösteriyor. Çünkü biz elimizdeki bilgilere dayanarak verilen bir çok bilginin doğruluk payı olmadığını biliyorduk. Zencani ile mahkemelerimiz herhangi karar vermediği süreci karar beyan etmek doğru olmayacaktır. Halkbank nezdindeki İran parasını ihtiyaç duyduğumuz ürünleri almak için düzenli bir şekilde kullanıyoruz. Birikecek kadar bir meblağ değil.

Haberin Devamı

SEÇİMİ DESTEKLEMELİYİZ
(Suriye’de yaşananlar) Suriye’de çözüm için Türkiye’nin kapasitelerini kullanabilirsek bu çok yararlı olacaktır. Suriye sorunu kesinlikle askeri çözüme sahip değildir. Siyasi çözüm isteyen herkes seçimi desteklemeli. Seçime karşı çıkmak demokratik değildir. Çeşitli ülkelerin Suriye konusunda ikili standartlardan kaçınması lazım. Suriye’nin büyük kısmı muhaliflerin elindedir bahanesine sığınarak seçimi desteklememek doğru olmayacaktır. Suriye sorununun çözülmesi için barışçıl yöntemden yana isek tek çare seçime gitmek. Bu sadece Suriye halkının iradesinin tecelli etmesini istemeyenleri endişelendirebiliyor. Türkiye’nin de seçimin geniş bir alanda gerçekleşmesi için yardım etmesi gerekiyor. Sığınmacıların katılımlarını bir şekilde sağlamak konusunda işbirliğimiz olabilirdi.”

Haberin Devamı

Soma için Kuran okuttu
Bikdeli, toplantı öncesinde Soma’daki maden faciasında kaybedenler için başsağlığı dileyerek Kuran okuttu. Büyükelçi Bikdeli, “Her türlü yardıma hazırız. İran ve Türkiye kötü günde ve iyi günde hep yan yana olmuşuzdur. Hepimizin yüreği bu feci olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanındadır. Eminim ki bu kötü günler de Kuran’ın bize verdiği öğretiler çerçevesinde geri kalacaktır. Kaybettiğimiz vatandaşlarımız için Kuran dinleyerek dua etmeye davet ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!