İnsan hakları aktivistini vurdular

Güncelleme Tarihi:

İnsan hakları aktivistini vurdular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2015 01:26

Pakistan’da insan hakları ihlallerine karşı verdiği mücadele ve Karaçi’de kurduğu sivil toplum merkeziyle tanınan aktivist Sabin Mahmud, önceki akşam annesiyle birlikte seminerden dönerken uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

Haberin Devamı

SABİN Mahmud (40) Pakistan’da insan hakları için verdiği mücadeleyle tanınıyordu. Karaçi’de açtığı bir kafede sergi ve seminerlerle farklı görüşlerin buluşabildiği bir diyalog alanı yaratmıştı. The Second Floor (T2F), yani ikinci kat diye anılan merkezde her kesimden insanlar bir araya gelip ülkedeki faili meçhul cinayetleri, işkenceyi, esrarengiz bir şekilde insanların ortadan kaybolmasını, hak ihlallerini, kadın haklarını konuşabiliyordu. Mahmud, önceki gece de öyle bir seminere katılmıştı. “Belucistan’ın sessizliğine son vermek”ti toplantının adı. Konuşmacılardan biri olan Mama Abdülkadir’e göre aktivist toplantı öncesinde ölüm tehditleri almıştı. Kadir, AFP Ajansı’na “Programı organize edenler ölüm tehdidi alıyordu... Pakistan’da Belucistan’ı konuşmak çok zor” dedi. Polis önce kadın aktivistin kişisel bir meseleye kurban gitmiş olabileceğini söyledi. Ancak Başbakan Navaz Şerif’in devreye girmesiyle terörle mücadele çerçevesinde bir soruşturma açıldı. Mahmud vücuduna isabet eden 5 kurşun nedeniyle hayatını kaybederken saldırıda yaralanan annesi motosikletli saldırganların yollarını kestiğini ve ateş açtığını anlattı. Mama Abdülkadir ve bir arkadaşı daha önce aynı semineri Lahore Üniversitesi’nde vermeye hazırlanmıştı, ancak devletin istihbarat kurumu ISI’nin devreye girmesiyle bundan vazgeçmişlerdi.

Haberin Devamı

‘Belucistan’ı konuşmak çok zor’

Pakistan’ın doğalgaz ve mineral zengini Belucistan eyaletinde Beluç kökeninden gelen bazı ayrılıkçılar silahlı mücadele veriyor. İnsan hakları aktivistleri, pasif ayrılıkçıların (akademisyen, öğrenci vs.) kaçırılıp işkence gördükten sonra öldürüldüğünü iddia ediyor. Devlet kurumları ise iddiayı reddediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!