İngiltere göçmen çocukları tartışıyor... Hapse gönderdiler

Güncelleme Tarihi:

İngiltere göçmen çocukları tartışıyor... Hapse gönderdiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2023 07:00

İngiltere’de yaşları yanlış tespit edilen göçmen çocuklar, yetişkin hapishanesine gönderildi. Çocukların cinsel suçluların da kaldığı hapishanede tutulduğunu bir sivil toplum kuruluşu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Kaçak göçmenlere yönelik sert politikalar İngiltere, attığı son adımla tepki çekti. İçişleri Bakanlığı’nın çocuk yaştaki göçmenleri cinsel suçluların da bulunduğu yetişkin hapishanesine gönderdiği ortaya çıktı. Tehlikeli bir bot yolculuğuyla Manş Denizi’ni yanlarında refakatçileri olmadan aşan bir grup çocuk, içişleri bakanlığı yetkilileri tarafından “yetişkin olarak” değerlendirildi ve Kent şehrinde bulunan HMP Elmey Hapishanesi’ne gönderildi. Hapishane yetkilileri tesiste cinsel suçlardan hüküm giymiş 70 kişinin olduğunu açıklamıştı.

KEYFİ YAŞ TESPİTİ

İngiliz The Guardian gazetesine haberine göre, kaçak göçmen girişlerini engellemek için yasalarını son dönemde sıkılaştıran İngiltere’de, ada ülkesine ulaşan çocuklara yetkililer tarafından “hızlı yaş tespiti” yapılıyor. Sivil toplum kuruluşlarının “keyfi” olarak nitelendirdiği uygulama yüzünden yetişkin hapishanelerine gönderilen çocukların sayısının gittikçe arttığı değerlendiriliyor. Yaşları hakkında ihtilaf bulunan yaklaşık 1000 çocuk olduğunu belirten “Humans For Rights Network” isimli sivil toplum kuruluşu (STK), şimdiye kadar çoğu Sudan ve Güney Sudanlı 14 göçmen çocuğun hatalı şekilde yetişkin olarak değerlendirilip Elmey Hapishanesi’ne gönderildiğini tespit etti.

Haberin Devamı

İTİRAZ HAKLARI YOK

STK yetkilisi Maddi Harris, hapishaneye gönderilen çocukların “göçmenlik görevlilerinin yaşları hakkında verdiği keyfi karara itiraz etmelerinin engellendiğini” belirterek “Çocuklar cezaevinde geçirdikleri sürede uyuyamadıklarını ve orada neden tutulduklarını anlamadıklarını söylüyorlar” dedi.

İngiltere’ye vardıklarında göçmenlik görevlileri tarafından yetişkin olarak sınıflandırılanların yarısının gerçekte çocuk olduğu anlaşıldı. Göçmen Çocuklar İçin Eşit Adalet organizasyonunun direktörü Syd Bolton, “Yaş değerlendirmesi, prosedürlerle ilgili en korkunç araçlara dönüştü” dedi. Bolton, uygulamayı “genç sığınmacıların çocuk hizmetlerine erişiminin engellenmesi” olarak gördüğünü söyledi.

İngiltere göçmen çocukları tartışıyor... Hapse gönderdiler


Haberin Devamı

BIBBY STOCKHOLM’DEN HÜKÜMETE MEKTUP

İngiltere’nin yalnız erkek göçmenleri barındırdığı Bibby Stochkolm gemisinde kalanlar, hükümete bir mektup yazarak “güvenlik ve destek” talebinde bulundu. 39 kaçak göçmen gemide kısa süre kaldıktan sonra içme suyunda lejyonella bakterisi tespit edilmesi üzerine bir otele yerleştirilmişlerdi. Kaldıkları otelde bir mektup kaleme alan göçmenler, “yalnızlık ve izolasyondan” şikayet ederek hükümetten “güvenli yaşam için destek” istedi. “Bizler ortaya çıkan zorluklardan bıkmış ve artık onlarla yüzleşecek güce sahip olmayan bireyleriz” denilen mektupta, gemide bir göçmenin intihar etmeye kalkıştığı da kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!