İklim için anlaşma tamam

Güncelleme Tarihi:

İklim için anlaşma tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2015 21:17

Paris'te, 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) taslak metin üzerinde anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, başkanlık ettiği COP21'de 48 sayfalık taslak metin üzerinde anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Pazartesi günü ülkelerin ilgili bakanları tarafından tartışılarak son şekline karar verilecek metinde, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında fosil yakıtlardaki karbondioksit salınımının azaltılması ve gelişmekte olan ülkelere yapılacak yardımlara ilişkin maddeler yer alsa da uzmanlar metni yetersiz buluyor.

İklim için anlaşma tamam


Metinde, küresel ortalama sıcaklığın 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması (yaşanan kayıp ve zararlarda etkin cevap verme) ve sera gazı emilimini azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomileri desteklemek gibi maddeler öne çıkıyor.

Durban'da 2011'de başlayan ve 4 yıldır üzerinde çalışılan metinde sıcaklık hedefinin 1,5 derece mi yoksa 2 derece mi olacağı konusuna henüz karar verilmezken, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki mali taleplerine ilişkin maddeler de belirsizliğini koruyor.

Pazartesiden itibaren üzerinde çalışılacak metinde nihai noktaya, 11 Aralık'ta ulaşılması gerekiyor. Metnin son hali üzerinde varılan anlaşma sonrasında imza töreninin 2016 başında BM Genel Sekreterliği'nde yapılması bekleniyor.

İklim müzakerelerini Fransa adına takip eden Laurence Tubiana da henüz hiçbir şeye karar verilmediğinin altını çizerek siyasi manada alınması gereken çok fazla karar olduğuna işaret ediyor.

Fabius taslak metinle beraber yeni bir etaba geçtiklerini belirterek, görüşmelere tüm hızıyla devam edeceklerinin garantisini verdi.

Pazartesi başlayan ve 12 Aralık'ta sona erecek konferansın açılış gününe 195 ülkeden başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere 150'den fazla lider ve 40 bini aşkın davetli iştirak etmişti.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenen COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor.
İklim için anlaşma tamam


Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Paris'teki konferansta en çok tartışılacak diğer bir konu da zengin ülkelerin, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için ihtiyaç duyduğu teknolojinin sağlanması konusunda somut taahhütlerde bulunması ve bu ülkelere mali destek sağlaması olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!