‘İdlib’de her şey seyrinde’

Güncelleme Tarihi:

‘İdlib’de her şey seyrinde’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2018 20:20

Türkiye-Azerbaycan-İran üçlü dışişleri bakanları toplantısının 6’ncısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la İstanbul’da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısında, Rusya ve İran’la imzalanan İdlib memorandumunun uygulanmasında hiçbir sıkıntı olmadığını belirterek, “Şu anda her şey seyrinde gidiyor. Halep’i Hama’ya ve Lazkiye’ye bağlayan M4 ve M5 yollarının da açılması yıl sonuna kadar gerçekleşecek” dedi.

TERÖRLE MÜCADELE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili Soçi sürecine en çok katkı sağlayan ülkelerin başında İran’ın geldiğini belirterek, “Bizim tüm mutabakatlarımızda, deklarasyonlarımızda, bir taraftan Suriye’de ateşkesin sürdürülebilir olması için, diğer taraftan da Suriye sınırları toprak bütünlüğü için de siyasi bir çözüm için güçlü mesajlar görürsünüz. Diğer taraftan da terörün her türlüsüyle mücadeleye devam” dedi.

Haberin Devamı

YEMEN HATIRLATMASI

Kaşıkçı cinayetine değinen İran Dışişleri Bakanı Zarif, Türkiye’nin objektif bir soruşturma yürüttüğüne inandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Buradaki resim, devam eden şiddet ve barbarlığın korkunç bir resmi. Bu ilk değil, Yemen halkı 3.5 yıldır bu barbarlığın hedefinde. Suudi yetkililer tüm bu cinayetlerden yakayı sıyıracaklarına inandıkları için, bir başkasından da yakayı sıyıracaklarını düşündüler. Çünkü ABD onlara böyle bir mesaj vermişti. Eğer bu tür cinayetleri görmek istemiyorlarsa öncelikle Yemen’deki gaddarlıklara ses çıkarmaları lazım.”

İRAN’A ABD’DEN 2. YAPTIRIM 5 KASIM’DA

Çavuşoğlu, Türkiye’nin hem Azerbaycan’dan hem de İran’dan petrol satın aldığına dikkat çekerek, “Üç ülkenin nüfusu 170 milyon ama ticaretimiz 10 milyar 650 milyon dolar, 11 milyar bile değil” dedi. Çavuşoğlu, ABD tarafından İran’a uygulanan ve ikinci ayağı 5 Kasım’da başlayacak yaptırımlara karşı önlemleri de konuştuklarını söyledi. Türkiye, 2017’de 25.7 milyon tonluk petrolün 11.4 milyon tonunu İran’dan ithal etmişti. Çavuşoğlu, geçen hafta, ABD’den istisna talebine ilişkin gerekli girişimlerin yapıldığını söylemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!