HÖH oy kaybetti DOST baraja takıldı

Güncelleme Tarihi:

HÖH oy kaybetti DOST baraja takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 21:47

BULGARİSTAN’da önceki günkü  2 Türk partisinin de katıldığı  seçimde Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HÖH) oyu düşerken, yeni kurulan DOST partisi  parlamentoya giremedi.

Haberin Devamı

Türk karşıtı aşırı milliyetçiler, HÖH’ü geçerek üçüncü sırayı aldı ve kurulacak bir koalisyonun kilit partisi oldu.  Eski Başbakan Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağcı GERB partisi oyların yüzde 32.6'sını alarak birinci oldu. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ise yüzde 27.2 oy oranıyla ikinci oldu. Birleşik Vatanseverler yüzde 9.12 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. HÖH de yüzde 8.94 oyla parlamentoya girdi ancak oyu ve vekil sayısı azaldı. 2014’te yüzde 14.8’lik oyla 38 vekil kazanan HÖH 26 vekilde kaldı. HÖH’ten ihraç edilen Lütvi Mestan’ın kurduğu DOST ve yine HÖH’ten kopan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin oluşturduğu DOST Birliği adlı Türk ittifakı yüzde 2.8’de kaldı ve yüzde 4’lük barajı aşamadı. GERB’in Birleşik Vatanseverler ile koalisyona gitmesi bekleniyor. 

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

HÖH’ün eski başkanı Lütvi Mestan, Rusya ile yaşanan uçak krizinde Türkiye’den yana tavır koyduğu gerekçesiyle partisinden ihraç edilince DOST Partisi’ni kurmuştu. Ankara, DOST Partisi’ne destek vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!