Hizbullah’a ağır darbe

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah’a ağır darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 20:19

Hizbullah’ın silahlı kanadının başındaki isim Mustafa Bedreddin, Suriye’de bombalı saldırı sonucu öldü. Bedreddin, örgütün Nasrallah’tan sonra gelen ‘en önemli ismi’ydi. Hizbullah saldırıyı kimin yaptığına dair açıklama yapmazken, bazı haberlerde İsrail’e işaret edildi.

Haberin Devamı

SURİYE’de silahlı muhalif gruplara karşı Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine askeri destek vermek üzere savaşçılarını bu ülkeye sevk eden Lübnanlı Şii örgüt Hizbullah, askeri kanadının lideri Mustafa Emin Bedreddin’in (55) Şam havalimanı yakınlarında gerçekleşen saldırı sonucu öldüğünü duyurdu. Bedreddin, Lübnan’dan Suriye’ye Hizbullah üyelerinin girişini sağlıyordu. 2013 yılında Suriye rejimi, askeri açıdan kritik önemdeki Kuseyr kasabasını muhaliflerden geri alırken komuta Mustafa Bedreddin’deydi. Hizbullah’ın dün yaptığı açıklamada Bedreddin’in ne zaman öldürüldüğüne dair bir bilgi yer almadı.

‘PATLAMADA ÖLDÜ’ AÇIKLAMASI

Salı gecesi İsrail hava kuvvetlerinin, Lübnan-Suriye sınırında bir Hizbullah konvoyunu hedef aldığı haberleri çıkmış, ancak Hizbullah reddetmişti. Lübnan merkezli haber kanalı El Mayadeen, Bedreddin’in ölümüyle ilgili ilk haberinde İsrail’in hava saldırısı düzenlediğini bildirdi, daha sonra ise bu haberi kaldırdı. Hizbullah’ın açıklamasında saldırıyı kimin düzenlediğine dair yorum yapılmadı. Örgütün yazılı açıklamasında, Bedreddin’in Şam havalimanı yakınlarındaki Hizbullah merkezlerinden birini hedefleyen büyük bir patlama sonucu öldüğü, ancak patlamanın hava saldırısı mı füze mi ya da topçu ateşi mi olduğunun netleşmediği belirtildi. Hizbullah daha önce benzer saldırılarda doğrudan İsrail’i suçlamıştı. İsrail ordu sözcülerinden biri ise İsrail’in benzer konularda daha önce aldığı tavrı sürdürerek yorum yapmayacaklarını açıkladı. Hizbullah’ın Lübnan meclisindeki vekillerinden Navar el-Saheli, El Manar televizyonuna açıklamasında “Bu ölümün arkasında İsrail’in olduğundan şüphe yok” dedi.

Haberin Devamı

Hizbullah’a ağır darbe

Bedreddin’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki dünkü cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

 

Hariri suikastıyla suçlanıyordu

Mustafa Bedreddin, 2008’de Şam’da uğradığı suikastta ölen Hizbullah komutanı İmad Muğniye’nin kayınbiraderiydi. Muğniye öldükten sonra Hizbullah’ın silahlı kanadının başına Bedreddin geçmişti.

Haberin Devamı

Bedreddin, 1983 yılında yabancı askerlerin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan kışlalara düzenlenen ve 241 Amerikan ve 58 Fransız askerinin öldüğü saldırılarda rol oynamıştı. 2005’te Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili kurulan BM Lübnan Özel Mahkemesi’nde gıyaben yargılanan 4 kişiden de biriydi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!