Hâkimden savcıya saygınlık uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hâkimden savcıya saygınlık uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2017 00:45

New York’ta devam eden davada tanık olarak dinlenen Reza Zarrab’ın ifade vermeye devam ettiği üçüncü gün, hakim Richard Berman’ın dinleme kayıtlarının mahkeme sunumuyla ilgili savcılık makamına yaptığı uyarılarla başladı. Öte yandan duruşma sonunda Hakim Berman taraf avukatlarına duruşmalarda uyuduğu gözlenen iki jürinin evlerine gönderildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

İKİ gün boyunca savcılığın mahkemeye delil olarak sunduğu dinlemelerin pek çoğunun sadece tapesinin paylaşıldığını hatırlatan Berman, bunların sahiciliğinin onaylanması için Zarrab’a salonda dinletilerek bir kez daha tasdik edilmesinin uygun olacağını söyledi.

‘HASSAS KONULAR’

Zarrab ile Arap Türk Bankası yöneticisi Özgür Erker arasında geçen bir telefon görüşmesine özel olarak değwinen Berman, “Dönemin başbakanı ile bir bakanın karara müdahil olduğu gibi son derece hassas bir bilgi öylece yayınlanmamalı. Sahiciliğine daha fazla bakılmasına ihtiyaç var. Ben bunu duruşmanın saygınlığı için istiyorum. Bu nedenle o dinlemeye geri dönmek isterim” dedi.

FBI AJANI TANIKLIK YAPACAK

Savcılar dinlemelerin sahiciliğinin tasdikinde haftaya mahkemeye getirecekleri bu soruşturmaya bakan FBI ajanının ifadesinin de katkıda bulunacağını söylediler. Berman’ın uyarılarını dikkate alan Savcı Yardımcısı Sid Kamaraju, cuma günü Zarrab’ın sorgusuna bir gün önce sadece tapelerini yayınlamış oldukları iki telefon görüşmesinin ses kaydını dinleterek başladı. Kamaraju, Zarrab’dan bu konuşmaların aslını yansıttığına dair onay aldı. Konuşmanın söz konusu bölümünde Zarrab, Eker’e altın ticaretine Vakıfbank ve Ziraat Bankası’nın da katılımı için dönemin Başbakanı Erdoğan ile Hazine Bakanı Babacan’ın onay verdiğini söylüyor ve bu bilgiyi dönemin Bakan Zafer Çağlayan’dan aldığını ileri sürüyordu.

Haberin Devamı

HAYALİ GIDA İHRACATI

İkinci günkü ifadesinde davanın tek sanığı durumuna düşen Hakan Atilla’ya rüşvet vermediğini defalarca vurgulayan Zarrab, üçüncü günde savcılık makamının İran’a altın ve gıda ticareti içinde Atilla’nın yerini sorgulayan sorularını yanıtladı.

Zarrab, Atilla’nın başta hayali gıda ticaretine zorluk çıkarmasına rağmen eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın devreye girmesinin ardından formül arayışına girdiğini anlattı. Zarrab, altın ile gıda ticareti arasındaki farkı şöyle açıkladı: “Altında Türkiye’den gerçek anlamda bir ticaret oluyordu, gıdada ise ortada hiçbir ticaret yoktu. Dolayısıyla gıda satışı varmış gibi yapabilmek için Halkbank’a sahte evrak veriyorduk. Bunun detayları Süleyman Aslan ile Hakan Atilla’nın olduğu bir toplantıda planlandı.”

Haberin Devamı

YAŞASIN PHOTOSHOP

Zarrab ile sağ kolu ve davanın sanıklarından Abdullah Happani arasındaki bir dizi telefon ses kayıtları da salonda dinletildi. Happani ile İran’a hayali gıda ihracatı için gümrük kağıtlarına ilişkin konuşan Zarrab, Happani’nin bir belgede bir yetkilinin imzanın eksik olduğunu hatırlatması üzerine ‘yaşasın fotoshop’ diyerek yöntem öneriyor.  

SOLLA BAŞLADI SAĞLA DEVAM ETTİ

Zarrab, bir başka tapedeki konuşmasında ise Halkbank’ta gerçekleşen toplantıda sistem konusunda son aşamaya geldiklerini söylüyor. Bunun üzerine savcı, Zarrab’dan boş bir şemada gıda ticaretini anlatmasını istedi. Zarrab duruşmanın ikinci gününde şemayı sol eliyle çizerken dün ise sağ elini kullandı.

İKİ JÜRİ UYUKLADIKLARI İÇİN EVLERİNE GÖNDERİLDİ

Hâkim Berman duruşmada her iki tarafa da duruşmalarda uyukladığı görülen 8 ve 11 numaralı jüri üyelerinin evlerine gönderildiğini bildirdi. 8 numaralı kadın jüri üyesi duruşmalarda zaman zaman uyukladığı için 11 numaralı erkek jüri üyesi ise 'sürekli' uyuduğu için eve gönderildi. 

Haberin Devamı

11 numaralı erkek jüri üyesi haftabaşında yapılan jüri seçiminde hâkim Berman’ın, ‘Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?' sorusuna ‘Uyurum’ karşılığını vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!