Güneş tutulması saat kaçta? Tam tutulma nasıl izlenir?

Güncelleme Tarihi:

Güneş tutulması saat kaçta Tam tutulma nasıl izlenir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2017 15:00

Güneş tutulması dünyanın olduğu gibi ülkemizin de gündeminde! Bilim insanlarının 'ABD'den izlenebilen en büyük güneş tutulması' olarak nitelendirdiği ve 99 yıl sonra bir ilk yaşatacak olan tam tutulma bugün gerçekleşecek. Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee, North Carolina gibi ABD eyaletlerinin yanı sıra çeşitli şehirlerden de görünebilecek. Peki Güneş tutulması saat kaçta? Tam tutulma nasıl izlenir?

Haberin Devamı

Güneş tutulması için araştırmalar devam ediyor. Oregon eyaletinde başlayacak olan tutulma 12 eyalette gözlemlendikten sonra yerel saat ile 14.44'te Güney Carolina eyaletinden kıtayı terk edecek. En son 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey batısında 3 eyalette görülen tam Güneş tutulması bu kez batı kıyısından doğu kıyısına takip edilebilecek. Peki Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ve aylardır beklenen tarihi Güneş tutulması, bugün ABD’de belirli bir hat üzerinde gerçekleşecek.A BD’li bilim insanları, bugünkü tam tutulmanın, Güneş’in koronası hakkındaki sırları açığa çıkarmak adına eşsiz bir bilimsel araştırma fırsatı sunacağı fikrindeler. Tam tutulma, ABD’nin batı kıyısından doğu kıyısına ülkeyi baştan başa kateden, 113 kilometre genişliğinde bir gözlem alanında ve 14 eyalette takip edilebilecek. 21 Ağustos 2017 (bugün) tarihinde tam tutulma şeklinde gerçekeşecek olan tutulma Kuzey Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) görüntülenebilecek. ABD üzerinden izllenebilecek tutulmanın yerel saatle 10.15’te, Oregon eyaletinin Newport kentinden başlayacak ve 3 dakika kadar sürecek.Akşam saatlerine denk geleceği için Türkiye’den izlenemeyecek.

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, gezegenimizin uydusu Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucu Ay'ın Güneş'i kısmen veya tamamen gölgelemesi olayına verilen addır.

TGÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

En net olarak Kuzey Amerika’dan izlenecek olan güneş tutulması’nı NASA kendi internet sitesi üzerinden canlı yayınlarla tüm dünyaya aktaracak. NASA’nın güneş tutulmasına özel yayınını aşağıdaki link üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!